Kaapo Kakko – pikkupojan uhon kautta kovapäiseksi superlupaukseksi

17-vuotias Kaapo Kakko on tullut ryminällä mukaan SM-liigakaukaloihin. Miksi Kakko on kaiken hehkuttamisen arvoinen? Kakkoa valmentaneet tahot avaavat sitä, millaisesta herrasta nyt puhutaan.

Ylälaidan videolla Tulosruudun juttu lauantain SM-liigakierroksesta.

Huippulupaus? Superlupaus? Nuori tähti? Sarjan ylivoimaisesti kirkkain tähti?

Patrik Laineen, Sebastian Ahon, Jesperi Kotkaniemen ja kumppanien johdosta Suomessa on vilissyt eri termejä, joilla kuvaillaan hyvin lahjakkaita nuoria jääkiekkoilijoita.

Lupaavien kiekkoilijoiden kirkkaimpaan pooliin, kärkikastiin on nousemassa nyt uusi nimi.

Kaapo Kakko, 17 vuotta.

Kakon kohdalla joutuu pohtimaan sitä, mikä on oikea nimike kuvaamaan häntä. Alkukaudella SM-liigassa nähdyillä otteilla Kakko on lunastamassa itselleen jokaisen ylistyssanan. Niin huimalla tavalla hän on ottanut uuden sarjan omakseen.

Kakko on ponnistanut miesten liigaan hyvin nopealla aikataululla. Vielä toissa kesänä hän oli C-junioreiden mukana. Sitten B:hen ja vielä saman kauden aikana A:han.

Miesten sarjassa menestyminen pohjautuu vahvasti viime kauteen. Kakko otti valtavia kehitysaskeleita TPS:n A-nuorissa. Tuolloin Kakon valmentajana toimineen Juuso Niemisen mukaan nuoren hyökkääjän henkinen puoli ”oli vielä tulossa”, kun kaksikko aloitti yhteistyön.

– Alussa hänellä oli vaikeuksia ottaa palautetta vastaan ja jutella valmentajan kanssa. Kun kausi meni eteenpäin, niin prosessi lähti rullaamaan oikeaan suuntaan. Kauden aikana hän kasvoi henkisesti todella paljon, Nieminen sanoo MTV Sportille.

Kakko takoi kovaa jälkeä A-junioreissa (38 runkosarjaottelua, 25+30=55), ja hänelle haluttiin antaa palkinto. TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen nosti hänet Liigaan kokeneiden Tomi Kallion ja Eric Perrinin rinnalle samaan ketjuun. Kakko sai pelata kuusi liigaottelua.

Viime kaudella Kakolle sopiva taso oli Nuorten SM-sarja. Nyt askeleet ovat kohdistuneet TPS:n liigamiehistön pukukoppiin.

Puhutaan jatkumosta. TPS:n valmennuspäällikön Mika Suoraniemen mukaan Kakon lahjakkuus ei ole ilmestynyt tyhjistä.

– Jos käyttää termiä superlahjakkuus, niin hän on ollut sitä käytännössä aina. Hän on pelannut koko ajan vanhemmissa ikäluokissa ja hän on ollut lahjakas läpi pelaajapolun.

– On ihan sama, mille tasolle hänet lyö, niin hän vastaa aina huutoon. Se on poikkeuksellinen kyky. On sitten kyse maajoukkueesta tai alle 18-vuotiaiden MM-kisoista. Tai A-junioreista, joissa hän pelasi viisi vuotta vanhempien pelaajien kanssa ja suorastaan dominoi siellä. Hän näytti kyvykkyytensä, minkä myötä hänelle piti saada se seuraava toimintaympäristö, Suoraniemi sanoo, viitaten hyppäykseen Liigan puolelle.

Liigassa Kakko on nakuttanut alkukauden viidessä runkosarjaottelussa kuusi (2+4) tehopistettä. Hän on ollut pelistä toiseen TPS:n parhaimmistoa.

Luonne

Kakon persoonasta, niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolella välittyy monenlaisia piirteitä.

Nuorta hyökkääjää viime kaudella valmentanut Nieminen kuvailee sitä, kuinka Kakon ajattelutapa on ”tietyissä asioissa hyvin lapsenmielinen”.

– Niin kuin sen kuulukin olla. Toivottavasti se pysyy lapsenomaisena, vaikka hän on siirtynyt pelaamaan miesten tasolle. Hänellä on sellaista lapsenomaista intoa, Nieminen kuvailee.

Kun Kakkoa katsoo kentällä, unohtuu nopeasti se, että hän on vasta 17-vuotias. Pelillinen kypsyys paistaa hänen otteistaan läpi.

Henkinen kasvu näkyy konkreettisina elkeinä. Viime vuosien aikana mukaan on mahtunut myös tapauksia, joissa Niemisen mainitsema ajattelutapa on ollut läsnä.

Tällä hetkellä TPS:n A-junioreita valmentava Hermanni Vidman muistaa, kuinka Kakon kanssa on käyty läpi muun muassa maalille menoa.

– Sieltä on tullut sellaisia vastauksia kuten ”menen mieluimmin koululle kuin maalille”. Onhan siellä ollut haastavia hetkiä, Vidman myöntää.

– Hänellä on ollut sellaista pikkupoikamaista uhoa, mikä ei ole kuitenkaan mennyt yli. Ihan sama juttu se on ollut näiden Artturi Lehkosen, Mikko Rantasen ja kumppaneiden kanssa. Kaikilla on ollut vaikeat hetket jossain kohtaa. Heillä se saavutustarve on niin kauhean kova, Vidman hakee taustaa.

Nieminen nostaa esille toisen esimerkin kaukalon sisäisestä vimmasta.

– Hän haluaa kiekkoa niin vahvasti itselleen, että esimerkiksi kerran hän yksinkertaisesti kävi hakemassa kiekon itselleen toiselta laidalta. Hänen piti pelata oikealla puolella ja kiekko oli vasemmalla. Sinne hän vain meni ja haki sen itselleen. Ei hän kauheasti uskonut siihen, että se kiekko tulee hänelle ajan kanssa. Noita asioita käytiin läpi viime kauden aikana, Nieminen muistelee, ja painottaa esimerkin suurinta osoitusta:

– Hänen vahvuus on se, että hän on kovapäinen. Hänellä on vahvoja omia ajatuksia, joista hän ei ole valmis luopumaan.

TPS:n liigamiehistön päävalmentaja Kaskinen allekirjoittaa väitteen kovapäisyydestä.

– Huipputekijöillä yksi piirre on se, että heillä on vahva oma tahto ja oma pää. Ei se mene joukkueen edun edelle, mutta se on siellä olemassa. Se potkii eteenpäin. Jos hän on päättänyt, että hän haluaa näyttää, niin hän myös näyttää. Siinä voittavat kaikki. Se on hänen polttoaineensa. Hän on hyvällä tavalla kovapäinen, Kaskinen sanoo nuoresta hyökkääjästään.

Kaskisen mukaan Kakolla on valtava ”saavuttamisen tarve”.

– Hänellä itsellä on kovat tavoitteet ja hän on valmis tekemään niiden eteen kovasti hommia. Siihen päälle kun on lahjakkuutta, niin se on aika hyvä yhtälö. On se ala mikä hyvänsä.

– Hänellä on valtavasti halua oppia uusia asioita. Se näkyy osaltaan siinä, miksi hän on niin taitava. Samalla hänellä on halu olla paras, TPS:n valmennuspäällikkö Suoraniemi säestää Kaskista.

Syyt hehkutuksille

Kaapo Kakko on kaikkea. Tuo on helpoin kuvaus, kun puhutaan siitä, millaisesta pelaajasta on kyse.

Kakko ei ole vain yksipuolinen maalintekijä. Tai pelkästään pelintekijä.

Tai vain isokokoinen laituri, josta on kasvamassa härkämäinen voimahyökkääjä.

– Hän on uniikki tapaus, TPS:n valmennuspäällikkö Suoraniemi tiivistää.

– Hän on vain niin vittumainen vastustaja. Häneltä ei saa kiekkoa pois, Kakon viime kauden valmentaja Nieminen sanoo ytimekkäästi.

– Hänellä on erittäin hyvät kädet, hän on hyvä pyörähtämään pienessä tilassa kiekon kanssa ja hän on loistava suojaamaan kiekkoa. Hän osaa lukea, mitä seuraavaksi tapahtuu. Hänelle ei tarvitse kauheasti piirrellä viivoja. Hän hahmottaa tilat, mihin kannattaa syöttää ja minne kannattaa liikkua, TPS:n A-junioreiden päävalmentaja Vidman perkaa.

– Ykkösenä on puhdas tekninen tekeminen. Liikenopeus, jalat, kädet ja siihen yhdistettynä pää. Tekemisen nopeus on vain eri luokkaa kuin tavallisella tai jopa hyvällä pelaajalla, TPS-luotsi Kaskinen nostaa esille isoja teemoja.

Eri elementit ovat näkyneet konkreettisesti alkukauden aikana Liigassa. Kakko on pedannut huimilla yksilösuorituksilla paikkoja Ilari Filppulalle, Oula Palveelle ja kumppaneille. Tämän lisäksi hän on mennyt päättäväisesti maalille, mikä on osoitus yhdestä isosta henkisestä kasvun alueesta.

Kakko on tehnyt kaikkea.

– Kun palasimme jäälle kesän jälkeen, niin hän ei tullut vain haastamaan. Hän tuli oikeasti näyttämään, Kaskinen painottaa.

Kohti kirkasta tulevaisuutta

Puhutaan poikkeusyksilöstä. Pelaajasta, joka on kivunnut nopeasti Liigaan ja joka on ottanut heti ison viitan hartioilleen.

Kakko on näyttänyt sen, miksi häntä on viety monissa eri ensi kesän NHL:n varaustilaisuuden ennakkoarvioissa kahden parhaan lupauksen joukkoon.

Kakko haastaa yhdysvaltalaisen keskushyökkääjän Jack Hughesin taistelussa siitä, kumpi heistä on koko tilaisuuden ykkösvaraus.

Kakolla on kaikki ainekset nousta TPS:n tärkeimmäksi pelaajaksi tämän kauden aikana. Silti, kaikesta lahjakkuudesta ja räjähdysmäisestä alusta huolimatta täytyy muistaa realismi.

17 vuotta. Kakko on poika miesten peleissä. Isokokoinen poika.

– Vaikka hän on pelillisesti liigapelaaja, niin fysiikaltaan hän on A- ja B-junnujen välimaastossa. Eikä sen osalta voi oikoa. Sen kehittäminen vaatii laadukkaan arjen. Riittävää pelillistä ja fyysistä harjoittelua, TPS:n A-nuorten päävalmentaja Vidman painottaa.

Vaikka Kakolla riittää fysiikassa tekemistä, ei sitä voi laskea hänen heikkoudeksi. 186-senttisenä hyökkääjänä hän pärjää Liiga-arjessa. Sen lisäksi teknisten ominaisuuksien myötä hän on jo nyt hyvin vaikea pideltävä.

Kakko on monella tavalla kiehtova lupaus. Pelaajaprofiililtaan hän on jotain, mitä Suomesta ei ihan suoraan löydy.

– Hän on poikkeuksellinen paketti. Ei ole suomalaista pelaajaa, johon häntä voisi verrata yks-yhteen, Kakon nykyinen valmentaja Kaskinen sanoo suoraan.

– Jos hän pysyy terveenä ja kaikki on muuten kunnossa, niin hänellä on aika kirkas tulevaisuus. Vähän isommissakin ympyröissä, se on aivan varmaa, TPS:n valmennuspäällikkö Suoraniemi nyökyttelee.

Lue myös:

    Uusimmat