Mainos

Kaapo Kakko kulkee vääjäämättömästi suurpelaajan painavia askelia – "Pelaa ja harjoittelee, että olisi parempi jääkiekkoilija, ei siksi että saisi ylistystä ja Porschen"

11:14
Videolla Kaapo Kakon pitkä haastattelu.

Kaapo Kakko on näyttänyt nuorella iällä juuri niitä merkkejä, joista syntyy suurpelaaja suomalaiseen jääkiekkoon. Päämäärätietoinen työ kulkee jääkiekon, ei siitä koituvien etujen, ehdoilla.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Suomi-Tanska torstaina 16.5. klo 21.15 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!​​​​​​​

Kakko alkoi hivuttautua valokeilaan loppukesästä. TPS:ssä tiedettiin pelaavan huippulahjakkaan pelaajan, joka onnistuessaan voi saavuttaa lähes mitä tahansa. Hän nousi kauden aikana turkulaisten ykköspelaajaksi, ratkaisi Suomelle alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja on nyt miesten maajoukkueen ehdoton ykkösnimi. Kakosta tuli vain kahdessa pelissä koko kansan Kaapo.

C Moren asiantuntija Tuomo Ruutu kuului alle 20-vuotiaiden maajoukkueen valmennukseen, ja on nähnyt läheltä, millainen nuori urheilija on kyseessä. Jokainen Kakon pelejä katsova näkee nopeasti, että kyseessä on erityinen lahjakkuus, mutta sen takana on tuttuja tekijöitä.

Kakko kulkee omaa polkuaan kohti maailman huippua, mutta hänen menestyksensä syyt menevät samaan muottiin kuin Suomen nykypolven tähdillä, kuten Sebastian Aholla, Aleksander Barkovilla ja Mikko Rantasella. Kakko haluaa voittaa ja ennen kaikkea ratkaista pelit omalle joukkueelle.

– Hänellä on oikeanlainen nöyryys sillä tavalla, että hän haluaa oppia koko ajan lisää ja olla korvat höröllä. Samaan aikaan mukana on terve itseluottamus ja valtava halu voittaa, Ruutu sanoo.

Se, että juuri Kakko ratkaisi finaalin loppuhetkillä Suomelle alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden vuoden alussa, ei ole yllätys. Hän on juuri oikeanlainen ratkaisijatyyppi: sellainen, joka haluaa päästä koviin paikkoihin, ja kun niihin pääsee, pystyy tekemään suorituksensa rennosti ja ottamaan sen ratkaisijan roolin.

– Kun on se kovin paikka, hän haluaa ratkaista ja vaatii itseltään paljon, Ruutu kuvailee.

Arvomaailma on siis juuri oikeanlainen: Kakko haluaa viedä itsensä äärirajoille, asettaa itsensä entistä pahempiin paikkoihin ja selvitä sieltä voittajana. Ei siksi, että jos tekee monta maalia, saa paljon rahaa. Kun hän piti miljoonia tienannutta USA:n Ryan Suteria jatkoajalla selkänsä takana 15 sekuntia, hän ei ajatellut kuin yhtä asiaa: joukkueen pitää voittaa tämä peli.

(Juttu jatkuu videon jälkeen.)

0:47
Kaapo Kakko pyöritti USA:n puolustusta mielin määrin.

Rakkaus pelaamiseen

Kakon viisi maalia kahteen ensimmäiseen MM-otteluun saivat suomalaiset sananmukaisesti huutamaan hänen nimeään. Kun hän oli kaatanut Slovakian hattutempullaan, Kakon kohtaama hehkutus saisi monen toimittajien eteen astelleen nuoren pelaajan sekaisin. Vaikka Kakko on nöyrä, hän silti selvästi vähän jopa nautti siitä, että hän oli omilla jääkiekkoilullisilla teoillaan saanut aikaan järisyttävän reaktion.

– Hän pelaa ja harjoittelee sen takia, että olisi parempi jääkiekkoilija eikä sen takia, että saisi ylistystä ja Porschen. Hän ei ujostele näyttää vahvuuksiaan. Sen takia hänkin on joukkueessa. Niitä asioita on harjoiteltu omalla ajalla ja harjoituksissa tunteja ja tunteja, kukapa ei haluaisi näyttää niitä? Ja juuri silloinhan joukkuekin hyötyy eniten, Ruutu ihastelee.

Kakko sanoi itse Slovakian verkkoon tekemästään häikäisevästä 3-2-maalista, että ”Raision vapaajäillä olen käynyt, siellä pystyy kehittämään näitä”. Vaikka hän heitti kommenttinsa pienen pilkkeen kerä, sen taustalla on kuitenkin suuri totuus. Ruutu uskoo vakaasti siihen, että kohti kivenkovaa ammattilaisuutta tähtäävä lahjakkuus jalostuu toistoilla: pelaamalla ja harjoittelemalla.

– "Play hockey, not work hockey". Se on peli. Leikkimällähän sinä opit, kokeilet, leikit ja opit. Siihen liittyy varsinkin nuorena vahvasti kaverit ja harjoittelun pitää olla hauskaa, että jaksaa harjoitella riittävästi.

(Juttu jatkuu videon jälkeen.)

1:48
Videolla Kaapo Kakon komea maali Slovakian verkkoon.

Kakon pelaamisessa näkyy sama asenne. Hänen nopeista käännöksistään ja oivalluksistaan voi sielun silmin nähdä, miten hän on kavereidensa kanssa vääntänyt pomppuisella ja lumen peittämällä jäällä, kunnes halogeenien valo on veitsellä leikaten tuonut pimeyden kaukaloon. Se on hionut hänestä nopean reagoijan, joka pystyy salamannopeasti tulkitsemaan kiekon ja ympärillään olevien pelaajien ennalta-arvaamattomat liikkeet. Enää areenan valot eivät sammu kesken leikin, mutta aina voi kokeilla vielä kerran.

"Kakko on mukana koska tekee joukkueesta paljon paremman"

Kakko teki SM-liigassa tällä kaudella 45 ottelussa tehot 22+16. MM-kisoissa laitahyökkääjän pisteet ovat tässä kohtaa 5+0. Kyseessä ei silti ole mikään suoraviivainen maalinsylkijä, vaan pikemminkin hän osaa kaikkea.

– Maaleja on tullut tällä kaudella enemmän kuin syöttöjä, mutta syötöt löytävät lapaan myös. Hän on monipuolinen, sillä hän pystyy pelaamaan tarvittaessa myös sentterinä ja osaa käyttää kokoaan hyväksi kaksinkamppailuissa. Tietty rakkaus oppia ja pelata tuota peliä, on kuitenkin se tärkein ominaisuus. Siihen on syynsä miksi ne taidot ovat karttuneet, Ruutu ynnää.

Kaikkein suurimman vaikutuksen Kakko on tehnyt kiekonhallinnalla ja suojaamisellaan. Vaikka kimpussa on monta vastustajaa, Kakko pystyy hallitsemaan tilannetta äärettömällä itsevarmuudella. Hänen kykynsä pitää peliväline hallinnassa pienessä tilassa on poikkeuksellista. Kakko kääntää selkänsä vastustajalle, blokkaa kehollaan vastustajan mailaa ja pitää kiekon koko ajan niin, ettei vastustaja saa huitaistua sitä pois.

– Kaikki pystyvät tekemään sen isolla jäällä, mutta hän tekee sen pienessä tilassa ja ruuhkassa. Se on erityisen tärkeää etenkin nykyään, kun joukkueet ylimiehittävät ja tulevat monella jätkällä kiinni samaan aikaan. Se on todella tärkeä taito, Ruutu sanoo.

– Kakon kiekonkäsittely ja ranteiden käyttö muistuttaa paljon Toronton Auston Matthewsia ja vedossakin on paljon samaa. Hän pystyy hallitsemaan kiekkoa pienessä tilassa ja pystyy ottamaan koviakin syöttöjä kiinni tarvittaessa pelkillä ranteilla ja sen takia ampumaan pienestä tilasta nopeasti.

Juuri näissä kyvyissä palataan pihapeleihin. Siihen päälle tuhannet harjoitukset, sadat pelatut ottelut, ja kyky aistia vastaavanlaisia tilanteita on kehittynyt äärimmilleen. Jokainen tilanne on täysin erilainen, ja Kakon kaltainen poikkeustapaus pystyy näkemään tilanteet pari siirtoa eteenpäin. Ja ennen kaikkea, kun ne siirrot eivät menekään niin kuin luuli, on kykyä tehdä sekunnin murto-osissa päätöksiä, jotka ratkaisevat muuttuneen pompun tai eteen tulleen mailan luoman ongelman.

– Jokainen tilanne jäällä on erilainen ja tulee nopeasti. Hän pystyy aistimaan mitä kukin tilanne vaatii juuri siinä hetkessa ja käyttämään luovuuttaan. Esimerkiksi Kanada-pelissä oli tilanne, jossa oli hyvin tilaa mennä maalin taakse ja huono kulma ampua. Hän ei pystynyt syöttämään suoraan maalin eteen, niin hän laittoi pikkunepin veskarin rintaan josta Harri Pesonen pääsi hyvään paikkaan reboundille.

Kisojen ensimmäinen maali Kanadaa vastaan oli myös osoitus Kakon nopeista hoksottimista. Hän pääsi puolittain karkuun, mutta puolustaja Brandon Montour syöksyi hänen jalkoihinsa. Kakko piti itsensä pystyssä riittävän pitkään ja vei vielä kiekon rystylle, josta hän ujutti sen ohi maalivahti Matt Murrayn.

Vaikka kamppailuvoima ja atleettinen kehonhallinta olivat osuman näkyvimmät elementit, Ruutu kiinnitti huomiota suorituksen loppuhetkiin.

– Se pieni liike, jonka hän teki ennen kuin ujutti kiekon maaliin, se oli ihan minimaalinen liike, joka laittaa veskarin luulemaan, että sieltä tulee veto. Nämä parhaat erottaa siitä, että heidän suoritukset voi tavallaan näyttää vähän samalta kuin muillakin, mutta niissä on joku pieni yllätyksellisyys. Vastustaja ei pysty lukemaan, mitä sieltä tulee seuraavaksi, Ruutu ihastelee.

Vaikka Kakko on aloittanut kisat fantastisesti, hänen pelinsä ei tietenkään ole täydellistä. Ei kenenkään ole, ei etenkään 18-vuotiaan pelaajan, joka on vasta muutama viikko sitten pelannut ensimmäiset maaottelunsa. Esimerkiksi puolustuspelissä on parannettavaa, mutta Kakko on kuitenkin tunnollinen pelaaja myös omaan päähän. Hän ymmärtää, mitä puolustuspeli on ja karrikoiden voisi sanoa, että Jukka Jalonen ei olisi valinnut Kakkoa kisoihin, jos hän ei osaisi puolustaa ja pelata sovittujen raamien mukaisesti.

– Kakko on mukana koska tekee joukkueesta paljon paremman.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja