Leijonien puolustaja nousi sensaatioksi, jota revitään NHL:ään joka puolelta – teki neljä vuotta sitten koko uran mullistaneen radikaalin ratkaisun: "En olisi tässä"

Leijonien MM-puolustaja Oliwer Kaski oli vielä neljä vuotta sitten hyökkääjä. Hyökkääjä, joka ei mahtunut edes junioriseurassaan ykkösjoukkueeseen. Nyt hän on SM-liigakauden valovoimaisin puolustaja, MM-kisapelaaja ja lukuisten NHL-seurojen havittelema huippukyky.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Suomi-Tanska torstaina 16.5. klo 21.15 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!​​​​​​​

23-vuotias Kaski ei ollut juniorina mikään supernuori, päinvastoin. Juniorimaajoukkueista ei soiteltu, eikä hän mahtunut Porin Ässissä edes ikäluokkansa ykkösjoukkueeseen. Kaski oli muita pienikokoisempi, pituuskasvu ei meinannut alkaa millään, kunnes hän lopulta 17-18-vuotiaana venähti. Nyt vartta on 190 senttiä.

– Siitä on ollut etuakin, kun oli muita pienempi. On joutunut oppimaan pelaamaan, siinä on kehittynyt pelikäsitys. Silläkin lailla se on auttanut, että jos tulee joku vaikea tilanne, niin ei ole ihan ensimmäinen kerta, ettei mahdu vaikkapa kokoonpanoon. Sen osaa ottaa oikein, Kaski pohtii MM-kisakaupunki Kosicessa.

Vaikka kiekkoilu ei ollut pelkkää tanssia oman ikäluokan huippuyksilönä, Kaskella ei ole missään vaiheessa käynyt mielessä, että hän lopettaisi. Hän on rakastanut peliä niin paljon, ja kuten monella muullakin, se on lopulta syy, miksi jääkiekosta on tullut ura.

– Vaikka pelasi C2- ja B2-nuorissa, niin aina kiekko on ollut itselle niin kivaa ja sen takia on jaksanut pelata. Ei siitä väkisin mitään tule. Vaikka olin kakkosjoukkueessa, samalla lailla olen käynyt ulkojäillä joka päivä ja pelaillut.

– Onneksi, hän hymähtää.

Viimeinen sana on pieni, mutta niin kovin merkittävä. Onneksi hän halusi, onneksi hän teki asioita oikein. Sillä pian hän oli Ässien A-junioreissa, ykkösjoukkueessa. Vielä kausi 2013-14 meni hyökkääjänä, mutta seuraavana syksynä oltiin uuden edessä.

Joukkue kaipasi kiekollista puolustajaa, ja Kaski kävi keskusteluita isänsä – entisen huippupuolustajan Olli Kasken – agenttinsa ja joukkueen valmentajien Risto Tuomen sekä Petteri Niittysen kanssa. Sen perusteella tehtiin ratkaisu, joka muodostui lopulta Kasken koko uran kannalta käänteentekeväksi.

– Siinä oli vuotta aiemmin Valtteri Viljanen, joka pelaa nyt Vaasan Sportissa, vaihtanut hyökkääjästä pakiksi. Itse olen aina tykännyt puolustajan paikasta, eli ei se ollut mitenkään hatusta heitetty juttu, vaan oli siinä ajatusta takana, Kaski muistelee.

– Onneksi oli sellainen valmentaja kuin Risto Tuomi, hän oli siinä pakkivalmentajana ja itse erityisen hyvä puolustaja aikanaan. Hän pystyi antamaan tärkeitä vinkkejä ja katsomaan myös joitain virheitä vähän sormien läpi, kun tiesi, että tarkoitusperät olivat oikeat ja halusin kehittyä.

Kaski teki A-junioreiden SM-liigassa ensimmäisellä kaudellaan 37 pelissä tehot 10+7 ja toisella 48 peliin 10+27. Pistesaldo kasvoi kertaheitolla samassa mittakaavassa kuin nuoren miehen pituus. Kaikki näkivät nopeasti, että nyt on tehty oikea ratkaisu. Kaski tajusi itse, että jääkiekolla saattaisi alkaa hankkimaan elantonsa. Hyökkääjäksi jääminen olisi todennäköisesti ohjannut elämän muille urille.

– Väittäisin, etten olisi tässä.

Kiekkoilija-isällä valtava vaikutus

Kasken isä Olli pelasi Porissa itsensä arvostetuksi puolustajaksi. Hän pelasi myös Suomen maajoukkueessa, mutta ei koskaan MM-kisoissa. Isän rooli on muutenkin merkittävä, mutta Kasken kohdalla sillä on tietysti jääkiekon kannalta vielä normaalia suurempi merkitys.

– On se vaikuttanut tosi paljon, ei sitä silloin vielä tajunnut, mutta häneltä tuli hyviä vinkkejä ja hän osasi kannustaa. Varsinkin silloin, kun olin vielä muita pienempi, hän osasi tukea siinä, että jossain vaiheessa se pituuskasvu tulee itsellekin ja otan muut kiinni. Ei sitä silloin tajunnut, kuinka iso apu oli, mutta nyt sen tajuaa, Kaski miettii.

Olli Kaski oli poikansa joukkueen valmentajana jonkun aikaa, mutta jättäytyi lopulta taka-alalle. Joukkueurheilussa on perisuomalaista, että kun jonkun isä on mukana joukkueen valmennuksessa, pojan saamaa peliaikaa ja asemaa joukkueessa kyseenalaistetaan.

– Aivan varmasti on tullut sitäkin. Se oli varmaan osasyy, miksi hän hyppäsi pois jo aika nuorena. Sellaista se on aina, totta kai kaikki ovat omien poikiensa puolella ja sekin on ihana ymmärrettävää, Kaski miettii.

Vuonna 2010, eli 14-vuotiaana, Kaski oli isänsä kanssa paikan päällä Kölnissä seuraamassa Suomen ja Saksan välistä MM-ottelua. Tuolloin ajatus Leijona-paidan kantamisesta oli vielä kovin kaukainen.

– Kai siitä haaveili niin kuin muutkin, mutta ei se ollut mikään selkeä päämäärä. Enemmän haave ja unelma, eikä sitä silloin ajatellut niin paljoa vielä.

Yksi vuosi Lahdessa toi NHL:stä tarjouksia solkenaan

Ensimmäisen puolustajana pelatun kauden jälkeen Kaski teki taas ison siirron, kun hän lähti Pohjois-Amerikkaan yliopistoon opiskelemaan finanssialaa ja pelaamaan. Reissu jäi lopulta yhden kauden mittaiseksi ja suunnaksi tuli Helsingin IFK. Kahden kauden aikana Kaski otti kehitysaskeleita, mutta kesken jälkimmäisen kauden hän sai puhelun, joka osoittautui jälleen merkittäväksi askeleeksi. Soittaja oli Pelicansin päävalmentajaksi kaudelle 2018-19 palkattu Ville Nieminen.

– Ville sen ajatuksen myi, että sinne lähdetään. Hän oli siinä pääarkkitehti.

Kaski ei tietenkään osannut odottaa, että hän paukuttaa Pelicansissa koko 2000-luvun kovimmat SM-liigapuolustajan tehot, mutta hänelle alkoi valjeta hyvin nopeasti, että nyt on mahdollisuus pelata uran paras kausi ja mennä eteenpäin pelaajana. Tiedossa oli vastuuta ja ympärillä joukkue sekä pelitapa, jotka ruokkivat hänen kykyjään. Iso tekijä oli myös F1-kuntovalmentajana tietoisuuteen nousseen Tommi Pärmäkosken työ pelaajien kehittämiseksi.

– Se oli ehkä isoin asia, että kehityin fyysisesti myös kauden aikana. Ennen on ollut liikaa sitä, että kun kesä tulee, lähdetään alusta liikkeelle. Nyt pystyin koko kauden ajan kehittymään. Meillä oli säännöllisesti kontrollitestejä, joissa katsottiin vähän hyppyjä, spurtteja ja hapenottokykyä. Tykkäsin siitä, että pystyi reagoimaan, jos siellä näkyi jotain voima-, hermosto-, tai kuntopuolessa ja pystyi muokkaamaan. Tommin kanssa pystyi juttelemaan päivittäin ja kysymään vinkkejä. Hän oli todella kiinnostunut, miltä pelaajasta tuntuu ja tykkäsin siitä tosi paljon, Kaski kehuu.

Myöhäinen kasvu on edesauttanut Kasken sensaatiomaista kehitystä myös tämän kauden aikana.

– Lihaskin alkoi tarttua myöhempään kuin muilla ja sitä kautta vieläkin olen pystynyt kehittymään luistelussa tosi paljon, kun on saanut lisää voimaa ja kontrollia luisteluun. Edelleen on hirveästi parannettavaa, mutta jos vertaa viime ja edelliskautta, niin luistelussa on iso ero.

Kevään ajan on ollut julkinen salaisuus, että Kaski lähtee tykkikauden jälkeen NHL:ään. Sekin on varsin hyvin tiedossa, että hänestä on käyty suoranaista kilpakosintaa, useat NHL-seurat ovat halunneet suomalaisen riveihinsä. Asetelma on varsin erilainen, kuin neljä vuotta sitten, kun hän päätti vaihtaa kakkostason hyökkääjästä puolustajaksi.

– Ei sitä vieläkään osaa edes ajatella, kun niin moni joukkue on ottanut yhteyttä. Jos katsoo muutama vuosi taakse, niin ei olisi varmaan osannut sanoa, että saa jossain vaiheessa valita joukkueen, jonka kanssa tekee sopimuksen, Kaski sanoo.

Yhtä hyvin on pysynyt salassa, että MM-kisojen päättymisen jälkeen Kaski painaa kynän paperiin, jossa hän solmii sopimuksen Detroit Red Wingsin kanssa.

– No joo, paikkansa pitää, mutta keskitytään nyt näihin MM-kisoihin ja katsotaan sitten sen jälkeen. Fokus on nyt täällä, Kaski linjasi MTV Urheilulle. 

Lue myös:

    Uusimmat