Mainos

K18-pelejä myydään edelleen alaikäisille

Yli kolmannes kaupoista myi alaikäiselle K-18-pelin valeostotilanteessa. Herkimmin peli myytiin alaikäiselle Joensuussa ja Jyväskylässä. Parhaiten testissä pärjäsivät Turku ja Oulu, Helsinki oli keskitasoa.

- Kaupunkien erot selittyvät lähinnä myyjien eroina. Jokaisella paikkakunnalla koeostaja sai ainakin yhdestä myyntipisteestä haltuunsa alle 18-vuotiailta kielletyn pelin, sanoo tarkastaja Hanna Happo Valtion elokuvatarkastamosta.

Valtion elokuvatarkastamo ja Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry suorittivat pelien ikärajavalvontaa jälleenmyyjien keskuudessa loka-marraskuun aikana. Alle 18-vuotiaat koeostajat yrittivät ostaa heiltä kiellettyjä pelejä erilaisilta pelien vähittäismyyjiltä.

- Valeostajat ottivat pelin hyllyltä ja menivät kassalle. Mikäli peli myytiin, muistutimme myyjää vääränlaisesta toiminnasta, kertoo Happo.

K-18 tarkoittaa haitallisia sisältöjä

Hapon mukaan vanhempien on hyvä muistaa, että pelin ikäluokitus ei kerro sen teknisestä vaativuudesta vaan sisällön mahdollisesta haitallisuudesta.

- Kaikki tietävät, että alkoholin myynti alaikäiselle on laitonta. Pelien myynti on yhtä lailla haitallista ja se on tuomittava rikos.

Happo kannustaa vanhempia miettimään, millaisia pelejä he haluavat ostaa lapsilleen.

- Lapset saattavat toivoa joululahjaksi K-18-peliä, mutta sitä ei kannata ostaa. Jos vanhemmat haluavat enemmän tietoa pelien sisällöistä, kehotan heitä käymään peliraati.fi-sivustolla. Siellä on paljon arvioita pelien sisällöistä, Happo suosittelee.

Tietoisuus K-18-pelien myynnistä alaikäisille on Hapon mukaan jonkin verran lisääntynyt. VET on kuitenkin katsonut tarpeelliseksi, että ikärajavalvontaa toteutetaan vuosittain, vaikka alaikäisille myynti onkin vähentynyt jatkuvasti.

K-18-pelit on kaupoissa merkitty punaisella tarralla. Ikärajojen lisäksi pelipakkauksiin merkitään niiden haitallista sisältöä kuvaavia symboleja (esimerkiksi seksi, kauhu, väkivalta tai rivo kielenkäyttö). K-18-merkinnät koskevat noin viittä prosenttia kaikista peleistä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.