Luulitko nuuskaamisen olevan harmitonta? Uusi tutkimus osoittaa, että tapa voi tappaa

Kaija ja Ilkka Erkkilä ovat keränneet yli 750 000 tupakantumppia 0:30
Nuuskasta syntyy myös roskaa, mutta mihin arkiset jätteemme päätyvät? Hyvinkäällä asuva eläkeläispariskunta Ilkka ja Kaija Erkkilä ovat keränneet roskia jo vuosien ajan – muun muassa 750 000 tupakantumppia!

Nuuskan pitkäaikainen käyttö saattaa lyhentää elinikää.

Nuuskaa säännöllisesti ja vuosikausia käyttävät menehtyvät nuorempina kuin samanikäiset, jotka eivät käytä tupakkaa. Yhteys koskee varsinkin sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia, ruotsalaistutkimus osoittaa.

Nuuskaa käyttävien riski menehtyä oli lähes 30 prosenttia suurempi

Tutkimus perustuu lähes 170 000 ruotsalaismiehen terveystietoihin vuosilta 1978–2010. 74 prosenttia miehistä ei ollut käyttänyt tupakkatuotteita ja 23 prosenttia käytti ainoastaan nuuskaa.

Nuuskaa käyttävien riski menehtyä sydän- ja verisuonitautiin seurannan aikana oli lähes 30 prosenttia suurempi kuin miesten, jotka eivät olleet käyttäneet mitään tupakkatuotteita. Myös kokonaiskuolleisuus eli riski menehtyä mihin tahansa syyhyn oli nuuskaajilla suurempi. Syöpäkuolemien suhteen tulokset olivat epäselvempiä.

Vahvistavat näyttöä nuuskan haitoista

Ruotsalaisten tulokset vahvistavat näyttöä nuuskaan liittyvistä terveyshaitoista ja osoittavat pitkään jatkuvan nuuskaamisen myös liittyvän eliniän lyhentymiseen.

Nuuskan myyminen on Suomessa kielletty, mutta laitonta maahantuontia on paljon.

Artikkelia korjattu 8.2.21 klo 14.39: Artikkelissa luki aiemmin, että "nuuskaa käyttävien riski menehtyä sydän- ja verisuonitautiin seurannan aikana oli lähes 40 prosenttia suurempi kuin miesten, jotka eivät olleet käyttäneet mitään tupakkatuotteita", kun todellisuudessa luku oli lähes 30 prosenttia.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat