Mainos

Jyväskylän talousveden bakteeriepäily varmistui

Talousveden keittoa suositellaan kolimuotoisten bakteerin takia noin 30 000 asukkaalle Jyväskylässä ja sen maalaiskunnassa. Viranomaisten mukaan keittosuositus on voimassa ainakin viikonlopun yli.

Jyväskylän seudun vesijohtovedestä on löytynyt kolimuotoisia bakteereita. Vesinäytteiden tulokset ovat varmistaneet, että bakteereita on Janakan vedenottamon vedessä Jyväskylän maalaiskunnassa.

Talousveden keittämistä suositellaan Jyväskylässä Halssilassa, Kuokkalassa, Nenäinniemessä, Keljonkankaalla ja Sarvivuoressa sekä Säynätsalon saaren pohjoisosassa. Maalaiskunnassa suositus koskee Vaajakoskea, Leppälahtea ja Oravasaarta.

Viranomaisten mukaan kolimuotoisten bakteereiden esiintyminen ei ole yhtä huolestuttavaa kuin ulostesaastumista osoittavan kolibakteerin. Vesilaitosten vedessä ei kuitenkaan saa olla kolimuotoisia bakteereja.

Keittokehotus koskee yhteensä ainakin 30 000 Jyväskylän ja maalaiskunnan asukasta. Suunnittelupäällikkö Sauli Hakkarainen Jyväskylän maalaiskunnasta arvioi, että keittosuositus on voimassa ainakin viikonlopun yli.

Veden puhdistaminen klooraamalla aloitettiin eilen. Kloori aiheuttaa veteen vaaratonta hajua ja makua. Maalaiskunnan terveysvalvonnanjohtajan Kari Lampivuon tietojen mukaan vesiongelma ei ole lisännyt vatsatauteja.

Bakteereita alettiin epäillä, kun selvisi, että veden puhdistukseen käytettävä uv-desinfiointilaite on poissa toiminnasta. Suunnittelupäällikkö Hakkarainen kertoo saaneensa tiedon uv-laitteen rikkoutumisesta vasta eilen, vaikka laite on todennäköisesti mennyt epäkuntoon jo viikonloppuna.

- Olen pyytänyt kirjallisen selvityksen henkilökunnaltani siitä, miksi tieto kulki niin hitaasti, Hakkarainen sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.