MTV seuraa: Viking Amorella -alus ajoi eilen karille – vauriot pääasiassa laivan rungossa

2:34
Viking Amorellan evakuointi on aloitettu – katso, miltä laivan liepeillä näyttää.

Viking Amorella -alus on ajanut karille Ahvenanmaalla, kertoo Turun meripelastuskeskus. Aluksen pohjaan tuli useita reikiä ja kaikki matkustajat evakuoitiin.

Viking Amorellan onnettomuus

  • Viking Amorella -matkustaja-alus ajoi karille sunnuntaina kello 12.50
  • Onnettomuudessa ei syntynyt henkilövahinkoja
  • Laivalla oli 207 matkustajaa ja 74 miehistön jäsentä. Laivan matkustajat ja osa miehistöstä evakuoitiin

MTV Uutiset seuraa onnettomuuden etenemistä hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Onnettomuus tapahtui Maarianhaminan lähistöllä Långnäsin eteläpuolella Suomen aluevesillä kello 12.50. Alus sai pohjakosketuksen, jonka jälkeen laiva ajettiin saaren rantaan tilanteen vakauttamiseksi.

Merivartiosto on kertonut, ettei tilanteessa ole syntynyt henkilövahinkoja, eikä ihmishenkiä ole välittömässä vaarassa. Aluksen kapteeni päätti evakuoida laivalta kaikki ylimääräiset ihmiset. Matkustajien evakuointi saatiin suoritettua loppuun viiden aikaan sunnuntaina.

Matkustajat kerättiin laivan yläkannelle ja kokoustiloihin pelastusliivit yllään. Laiva oli matkalla Turusta Tukholmaan. Laivalla oli 281 ihmistä.

Maanantai 21.9.

Kello 10.32: Laivan miehistö on saanut runsaasti kiitosta tilanteen hoitamisesta. Merimies-Unionin mukaan laivan miehistö toimi rauhallisesti koko operaation ajan. Unionin mukaan henkilökunta kuulutti tilanteesta aluksella oleville suomeksi ja ruotsiksi. 

Matkustajat ovat kertoneet henkilökunnan tarjoilleen heille hedelmiä evakuoinnissa auttamisen lisäksi.

- Konehuoneessa työskentelevät suomalaiset merimiehet ansaitsevat erityiskiitoksen, sillä he osaavat tehdä tarvittavia turvatoimia ja päätöksiä onnettomuustilanteissa, kertoo Suomen Konepäällystöliiton toiminnanjohtaja Robert Nyman Merimies-Unionin tiedotteessa.

Kello 8.58: Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses kertoo, että vauriot ovat pääasiassa laivan rungossa. Sukeltajat ovat toimittaneet tilanteesta raportin eilen kello 23 ja se on tutkittu yön aikana. Hinaustöiden aloittamisen aikataulu ei ole vielä tiedossa. 

– Aikataulua tehdään nyt parasta aikaa ja ennen kuin tämä siirto toteutetaan, niin meillä pitää olla Traficomin ja myös luokituslaitoksen hyväksyntä, Hanses kertoo.

Kello 8.06: Ålandstidningen -lehti uutisoi, että laivan miehistöä oltaisiin lomauttamassa. Lehti perustaa tietonsa Viking Linen toimitusjohtajan Jan Hansesin sanoihin.

– Rajattu miehistö, joka pitää aluksen käynnissä, lomautetaan, lehti kertoo Hansesin sanoneen.

Kello 7.06: Merivartiosto on kertonut Twitterissä, että miehistön jäsenistä 25 on evakuoitu. Paikalle on jäänyt 49 miehistön jäsentä ja noin kymmenen viranomaista.

Merivartioston mukaan tehtävän painopiste oli muuttumassa yön aikana meripelastuksesta vauriontorjuntaan. Merivartiosto on tukenut aluksen vakauttamistoimenpiteitä yön ajan.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Sunnuntai 20.9.

Kello 23.13: Päätämme seurannan tältä päivältä. Aiheen käsittelyä jatketaan huomenna aamutuimaan MTV:n Uutisaamu-ohjelmassa sekä verkkosivuillamme.

Kello 22.50: Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses kertoi MTV Uutisille, että Amorellan paluu liikenteeseen saattaa tapahtua vasta kuukauden päästä. Nämä asiat turman syiden ohella selviävät tutkinnan edetessä.

Kello 20.37: Amorella on ollut myynnissä. Viking Linen verkkosivujen mukaan M/S Amorella liikennöi reitillä Turku‒Tukholma ja se lähtee joka aamu Turusta ja palaa takaisin seuraavana aamuna.

Alus on rakennettu vuonna 1988 Jugoslaviassa alueella, joka on osa nykyistä Kroatiaa. Laivaesitteen mukaan pituutta Amorellalla on 169,4 metriä ja leveyttä 27,6 metriä. Syväys on 6,35 metriä. Alukselle mahtuu 2 480 matkustajaa, ja hyttipaikkoja on 1 946. Alus on ollut myynnissä, sillä se on ollut Boijer-Svahnströmin mukaan määrä korvata reilun vuoden päästä uudella aluksella. (STT)

Kello 20.09: Merivartiosto on julkaissut uuden kuvan Viking Amorellalta. Miehistö on edelleen laivassa. Aluksen ympärillä on pelastusaluksia. Sunnuntai-ilta alkaa hämärtyä Ahvenanmaalla.

Ruotsalaiset illaksi kotiin

Klo 19.45: Viking Linen karille ajaneen Amorella-aluksen vaurioita selvitetään, kertoo tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

– Matkustajien kuljetus Ahvenanmaan mantereelle on päättynyt. Tällä hetkellä asia jatkuu niin, että selvitämme Amorellan vaurioita. Sinne on tulossa muun muassa sukeltajia, Boijer-Svahnström kertoi iltakuuden aikoihin.

Hänen mukaansa syytä tapahtuneeseen tuskin saadaan selville nopealla aikataululla.

– Siinä (syyn selvittämisessä) ovat mukana viranomaiset ja asiantuntijoita.

Myös aluksen liikkeelle saamisessa voi mennä tiedotusjohtajan mukaan jonkin aikaa. Päämääränä on saada alus nopeasti liikkeelle ja viedä se telakalle.

Riskiä siitä, että aluksesta pääsisi valumaan öljyä veteen, ei Boijer-Svahnströmin mukaan pitäisi olla.

Valtaosa matkustajista suomalaisia

Boijer-Svahnströmin mukaan valtaosa Amorella-aluksella olleista matkustajista oli suomalaisia, mutta kyydissä oli myös ruotsalaisia.

– Ruotsalaiset ehtivät kyllä vielä tänään Ruotsiin päin. Suomalaisten kanssa katsotaan tilannetta. Osa oli ahvenanmaalaisia tai muutoin jäämässä sinne. Meillä on myöskin siellä mahdollisuus yöpyä hotellissa. Viking Line on kertonut, että Amorella-aluksella oli kyydissä noin 200 matkustajaa ja 80 miehistön jäsentä. (STT)

Kello 19.26: Suomen Punaisen Ristin ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun koulutetut vapaaehtoiset auttavat parhaillaan Viking Amorellalta evakuoituja ihmisiä viranomaisten tukena, Punainen risti kertoo tiedotteessaan.

– Vapaaehtoisemme ovat viranomaisten tukena Strandnäsin koululle perustetussa evakuointikeskuksessa. He ovat valmiina antamaan henkistä tukea ja tarjoavat laivasta evakuoiduille ruokaa ja juomaa. Auttamassa on noin 50 vapaaehtoista, kertoo Olof Collin, Suomen Punaisen Ristin Ahvenanmaan piirin valmiuspäällikkö kertoo tiedotteessa.

Ensimmäiset laivasta evakuoidut saapuivat evakuointikeskukseen puoli viiden aikoihin. Tilanne keskuksessa on Collinin mukaan rauhallinen.

Kello 18.47: Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses kertoo Ylelle, että onnettomuuden syy on joko tekninen vika tai inhimillinen erehdys.

– Jotain ohjauksessa on mennyt pieleen, Hanses sanoo.

Hanses kertoo, että pohjakosketuksen vuoksi laivan yhdellä osastolla aiheutui vesivuotoa.

– Sen jälkeen laivan päällikkö päätti, että selvittääkseen laivan vakauden, laiva piti ohjata rantaan. Tarkoituksena on nimenomaan selvittää, että laiva on vakaa, Hanses kertoo Ylen haastattelussa.

MTV Uutiset paikan päällä

Kello 18.28: MTV Uutiset on paikan päällä onnettomuuspaikalla. MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen matkusti paikalle helikopterilla Helsingistä.

Rantanen kertoo, että laiva on hieman kallellaan. Muuten laiva näyttää ehjältä. Laivan ympärille on levitetty esteet öljyvuodon varalle, mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa, että laivalta olisi valunut öljyä mereen.

Alueella on edelleen lukuisia pelastusaluksia. Myös rajavartiolaitoksen helikopteri lentää alueella.

Kello 18.27: Onnettomuustutkintakeskus OTKES aloittaa tutkinnan Amorellan onnettomuuden tutkinnasta. Asiasta kertoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi MTV Uutisille.

Kello 17.18: Amorellan kyydissä on muiden matkustajien joukossa suuri osa IFK Mariehamnin edustusjoukkueesta, joka pelasi lauantaina Helsingissä paikallista IFK:ta vastaan.

Asiasta kertoo Maarianhaminan paikallislehti Ålandstidningen, joka tavoitti joukkueen ruotsalaisen päävalmentajan Lukas Syberyjskin puhelimitse kommentoimaan tilannetta. Lue lisää pelijoukkueen tunnelmista tästä linkistä.

Kello 17.14: Viking Amorella -alus on ajanut karille aiemminkin.

Edellinen karilleajo sattui Ahvenanmaan saaristossa joulukuussa 2013.

Matkustajat evakuoitu

Kello 17.08: Merivartiosto kertoo Twitterissä, että kaikki matkustajat on nyt saatu evakuoitua alukselta.

Kello 16.40: Merivartiosto tiedottaa, että 120 henkilöä on jo evakuoitu maihin.

Kello 16.30: Merivartioston mukaan ihmiset evakuoidaan Amorellalta neljällä aluksella.

– Ensimmäiset matkustajat on evakuoitu maihin ja he ovat matkalla evakuointikeskukseen, Merivartiosto kertoo.

Viranomaiset avaavat evakuointikeskuksen Viking Amorellan matkustajille, jonne matkustajat evakuoidaan.

Evakuointikeskus sijaitsee Strandnäsin koulussa Maarianhaminassa, ja paikalle saapuu 40-50 SPR:n vapaaehtoista. He tarjoavat evakuoiduille henkistä tukea, ruokaa ja juomaa.

Suomen Punaisen Ristin Ahvenanmaan valmiuspäällikkö Olof Collin ei kommentoi tässä vaiheessa, tulevatko kaikki laivan matkustajat koululle ja mikä matkustajien vointi tällä hetkellä on. Ilta-Sanomien mukaan matkustajia siirrettäisiin pienveneillä Långnäsin lähelle valmisteltuun evakuointikeskukseen. (STT)

Kello 16.26: Merivartiosto kertoo evakuointia hoidettavan neljällä aluksella. Ensimmäiset matkustajat ovat jo maissa ja matkalla evakuointikeskukseen. Merivartiosto arvioi evakuoinnin kestävän noin kaksi tuntia.

Kello 16.01: Viking Line: Amorella-aluksen matkustajien evakuointi Ahvenanmaan mantereelle on alkanut viranomaisten avustuksella. 

Kello 15.56: Karille ajanutta Viking Amorellaa avustamaan on saapunut ainakin Ålandstrafikenin M/S Viggen -alus. Aluksen kapteeni vahvistaa, että pelastusoperaatio on käynnissä, mutta ei antanut tilanteesta tarkempia tietoja. Myöskään reitin liikennöinnistä vastaava Ansgar Ab:n toimitusjohtaja Tomas Lindqvist ei halunnut kommentoida operaatiota, vaan sanoi tiedotusvastuun olevan Viking Linella.

Viggen-aluksella on yhtiön sivujen mukaan noin 250 henkilöpaikkaa. Se operoi Kustavin Vuosnaisten ja Brändön (Åva) välillä. (STT)

Kello 15.55: Onnettomuustutkintakeskus OTKES kertoo saaneensa päivystysilmoituksen Viking Amorellan pohjakosketuksesta ja aloittavansa tapahtuneesta alustavan tutkinnan.

Evakuointikeskusta ollaan perustamassa

Kello 15.45: Viking Linen Amorella-laivan onnettomuuden takia perustetaan evakuointikeskus. Asiasta Twitterissä kertovan Länsi-Suomen merivartioston mukaan Ahvenanmaan paikallinen meripelastuksen johtoryhmä koordinoi evakuointikeskuksen perustamisen ja vastaa sen toiminnasta. (STT)

Kello 15.27: Aluksen ympärille on kerääntynyt useita pelastusyksiköitä, selviää Twitterissä julkaistussa kuvassa.

Kello 15.23: Viking Linen viestinnästä kerrotaan, että karille ajon syy on yhä epäselvä ja onnettomuudesta on luvassa tutkinta. Yhtiö ei osannut arvioida, milloin laiva saadaan hinattua paikalta.

Kello 15.10: Viking Amorella -laivalta lähetettiin mayday-hätäkutsu. Ruotsalainen Aftonbladet on julkaissut äänitallenteen englanninkielisestä viestistä. Viestin alussa sanotaan "mayday" ja kerrotaan kyseessä olevan Amorella-alus.

– Arvoimme tilannetta parhaillaan, mellä on vuotoja laivan alemmissa osastoissa. Arvoimme tilannetta edelleen, mutta vuotoja on useissa osastoissa, Amorellan hätäviestissä kerrotaan.

Alus evakuoidaan

Kello 14.55: MTV Uutiset tavoitti kaksi karille ajaneen Amorellan matkustajaa aluksen konferenssikannelta kommentoimaan tilannetta. Tunnelma matkustajien keskuudessa on heidän mukaansa rauhallinen.

– Kuului vain rohinaa sieltä pohjasta, laivalla oleva kertoo MTV Uutisille.

Kello 14.53: Katso videolta videokuvaa onnettomuuspaikalta, tältä turmapaikalla näyttää.

 

2:00

Kello 14.51: Merivartioston mukaan onnettomuuspaikalle on hälytetty useita yksiköitä. Näistä 11 on jo paikalla ja lisää on matkalla.

Kello 14.40: Merivartiolaitos kertoo Twitterissä, että aluksen evakuointia valmistellaan parhaillaan. Aluksella on 281 ihmistä. Amorella on pohjastaan tukevasti kiinni.

– Aluksella olevilla 281 ihmisellä ei ole välitöntä hätää, mutta aluksen päällikkö on päättänyt, että kaikki ylimääräiset ihmiset evakuoidaan, Merivartiosto kertoo.

Kello 14.30: Ruotsalainen Aftonbladet-lehti kertoo, että laivalta on lähetetty mayday-hätäkutsu ja laivan sisään virtaa vettä. Suomen Merivartioston edustaja Jan Nemlander kertoo lehdelle, että kaikki aluksella olevat evakuoidaan.

Ruotsin meripelastusviranomaisten helikopterit ovat lähtövalmiina, jos Suomen pelastusta hoitavilta viranomaisilta tulee avunpyyntö.

Amorella rakennettiin vuonna 1988

Viking Linen verkkosivujen mukaan M/S Amorella liikennöi reitillä Turku‒Tukholma. Se lähtee joka aamu Turusta ja palaa takaisin seuraavana aamuna.Alus on rakennettu vuonna 1988 Splitissä Kroatiassa, laivaesitteessä kerrotaan. Pituutta Amorellalla on 169,4 metriä ja leveyttä 27,6 metriä. Syväys on 6,35 metriä. Alukselle mahtuu 2 480 matkustajaa, ja hyttipaikkoja on 1 946. (STT)

Tämä on päivittyvä uutinen. Näet uusimmat tiedot onnettomuudesta päivittämällä tämän artikkelin.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja