Näin Amorellan tapahtumat etenivät – suuronnettomuusvaara rikkoi rauhan merellä

2:34
Katso päivällä otettua videokuvaa paikan päältä – laivan evakuointia oltiin aloittamassa

Viking Amorella -alus ajautui karille Ahvenanmaalla tänään kello 12.35. Aluksen pohjaan tuli useita reikiä ja kaikki matkustajat evakuoitiin.

Amorella oli matkalla Turusta Tukholmaan, kun se sai toistaiseksi tuntemattomasta syystä pohjakosketuksen puolen päivän jälkeen Långnesin eteläpuolella lähellä Maarianhaminaa Suomen aluevesillä.

Ruotsalainen Aftonbladet-lehti on julkaissut äänitallenteen englanninkielisestä hätäviestistä. Viestin alussa sanotaan "mayday" ja kerrotaan kyseessä olevan Amorella-alus.

– Arvoimme tilannetta parhaillaan, meillä on vuotoja laivan alemmissa osastoissa. Arvoimme tilannetta edelleen, mutta vuotoja on useissa osastoissa, Amorellan hätäviestissä kerrottiin.

Hätäviestin jälkeen alus ohjasi itsensä tilanteen vakauttamiseksi Järsön saaren rantaan Föglön kunnassa. Alus on Länsi-Suomen merivartioston mukaan tukevasti pohjastaan kiinni.

Alukseen pääsi vettä useista kohdista. Aluksella oli 281 ihmistä, joista matkustajia noin 200 ja loput miehistön jäseniä. Määrä on koronasta johtuen paljon tavallista pienempi. Normaalisti Amorellaan voi ottaa yli lähes kaksi ja puoli tuhatta matkustajaa.

"Vakava paikka"

Paikalle hälytettiin lukuisia pintayksiköitä sekä molemmat Etelä-Suomen meripelastushelikopterit sekä valvontalentokone.

Aluksen ohjaamossa on Rajavartiolaitoksen yhteysupseeri ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen meripelastukseen erikoiskoulutettu erikoisryhmä MIRG (Maritime Incident Response Group), joka saapui alukselle noin kello 15.05.

– Kyllä tämmöinen ison matkustaja-aluksen karilleajo, niin tilanne vielä, että alus on ottanut vettä sisäänsä ja ilmeisesti useisiin osastoihin, niin kyllä se on vakava paikka, onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Pekka Nurmi kertoi.

Matkustajat evakuoitiin

Aluksen päällikkö päätti evakuoida kaikki matkustajat sekä osan henkilökunnasta. Noin kello 15.40 ensimmäiset 30 ihmistä evakuointiin Amorellalta ja heidät kuljetettiin Långnäsin. Tällä hetkellä kaikki matkustajat on evakuoitu Amorellalta. Osa laivan henkilökunnasta oli edelleen iltakahdeksan aikaan laivassa.

Ahvenanmaalle on perustettu evakuoitujen kokoamiskeskus Långnäsin sataman läheisyyteen. Evakuoitujen kokoamiskeskukset on etukäteen valmisteltu osana merivartiostojen suuronnettomuussuunnitelmia, Merivartiosto kertoo.

– Evakuoitujen kokoamiskeskuksessa terveydenhuoltoviranomaiset sekä SPR vastaanottaa evakuoidut ja varmistavat heidän fyysisen ja henkisen tilan. Tämän jälkeen varustamo hoitaa jatkokuljetukset ja majoitukset ja muut tarvittavat toimenpiteet, Merivartioston tiedotteessa kerrotaan.

Aluksesta ei vuoda öljyä mereen. Suurtehopumppukaluston siirtämistä alukselle valmistellaan.

Onnettomuuden syystä ei ole vielä tietoa. Vielä ei myöskään ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka pahoja aineellisia vahinkoja laivaan on tullut tai koska se päästään hinaamaan pois rannasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja