Tapio ja Päivi istuivat ravintolassa, kun Amorella-alus iskeytyi merenpohjaan: "Kaikki aistivat, että jotain on vialla" – hälytyssireenin lauetessa alkoi tapahtua

Tapio ja Päivi Kouhia olivat Viking Amorella -aluksella, kun laiva joutui merihätään tänään puoli yhden aikaan.

Pariskunta istui laivan ravintolassa, kun uhkaava tilanne pääsi syntymään. Ravintolassa oli vähän matkustajia.

– Trubaduuri soitteli ja me olimme siinä karin puolella, johon laiva ajoikin. Katselin heti ikkunasta, että nyt mennään liki ja sitten laiva alkoi tutisemaan ihan selkeästi. Pohja raapi kivikossa. Sen jälkeen, kun tilanne oli siinä ohitse, laiva kallistui jonkin verran oikealle, Tapio kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Tilanteesta ei annettu heti matkustajille tietoa.

– Mutta kaikki aistivat, ettei kaikki ole kunnossa.

Sitten tilanne sai nopean käänteen, Päivi kertoo.

– Ensimmäisenä alkoivat hälytyskellot soimaan. Ihmiset alkoivat lähteä ulos. Siinä vaiheessa ei tullut ohjeistusta, mutta kaikki ymmärsivät, että kannelle (pitää mennä). Sitten alkoi tulla kuulutuksia, että on tullut pohjakosketus, Päivi kertaa tapahtumia.

Pitkä odotus ennen evakuointia

Matkustajat ja henkilökunta olivat aluksi laivan kannella. Sitten tuli kuulutus, että ihmisten piti siirtyä 10 kannelle laivan kokoustiloihin.

– Siellä istuttiin aika kauan, noin puolitoista tuntia. Tuli tiedotuksia, että odotetaan sukeltajia ja helikopteri saapui alukselle.

Aluksen kapteeni päätti evakuoida laivalta kaikki ylimääräiset ihmiset. Matkustajien evakuointi saatiin suoritettua loppuun viiden aikaan sunnuntaina.

– Evakuointi sujui mielestäni hyvin, annettiin ohjeet, miten toimitaan, Tapio sanoo.

"Ei tullut paniikkia"

Päivi kertoo, että ihmiset evakuoitiin 15 hengen ryhmissä autokannelle. Alas kuljettiin portaita pitkin. Alhaalla odotti pienempi evakuointialus, joka vei ihmiset mantereelle. Mantereelta matka jatkui evakuointikeskukseen, jossa oli saatavilla kriisiapua.

Uhkaavasta onnettomuudesta huolimatta pariskunta ei ole järkyttynyt.

– Oli päivä ja aika hyvä keli. Me kaikki näimme selkeästi, että ollaan saaren kupeessa, että ei ole mitään hätää. Ei tullut paniikkia tai avuntarvetta, Tapio toteaa.

Moottoripyörillä liikkeellä olleella pariskunnalla on nyt ongelma, sillä heidän menopelinsä on laivalla muiden ajoneuvojen kanssa. Matkustajat saavat tietää huomenna, milloin omat tavarat ja ajoneuvot saadaan rantaan. Tapion ja Päivin kahden päivän ajelu Ahvenanmaalla jää tällä kertaa välistä.

– Ajelut jäivät väliin. Meillä on moottoripyörässä kaikki varusteet. Onneksi oli rahapussit ja passit mukana. Muuten ei ole muita varusteita mukana, kuin mitä päällä on, nainen toteaa.


Tapio ja Päivi Kouhia olivat Amorella-laivalla, kun matka sai yllättävän käänteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja