Jussi Halla-aho kohautti lausunnollaan turvapaikanhakijoiden kääntymisestä homoiksi ja kristityiksi – sisäministeri vastasi Halla-ahon pakolaiskommentteihin Ylellä: "Kysyisin, että voiko homoksi kääntyä?"

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo otti lauantaina Ylen Ykkösaamussa kantaa Suomen turvapaikkaprosessin sujuvoittamiseen.

Ohisalon mukaan esimerkiksi tulkkeja ja oikeusapua ei ole ollut riittävästi tarjolla turvapaikanhakijoille. Nopeus on mennyt ministerin mielestä laadun edelle.

– Prosessi pitää laittaa jo alkuvaiheessa kuntoon. Se säästää sekä viranomaisten että hakijoiden aikaa. Vuosien odottelu vastaanottokeskuksissa kuormittaa suomalaista yhteiskuntaa, Ohisalo totesi Ylellä.

Ohisalo vastasi samalla perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon edellisviikon Ykkösaamussa esittämiin väitteisiin. Halla-aho sanoi, että monet lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet hakijat pyrkivät edelleen pitkittämään prosessia eri keinoin.

– Valituskierroksen jälkeen hän päättää ryhtyä homoseksuaaliksi tai kääntyä kristityksi ja hakee uudestaan turvapaikkaa. Mielestäni se on aika yllättävää, sanoi Halla-aho. 

"Spekulointi ei ole poliitikkojen asia"

Ohisalo vastasi, että tarkkaa tilastotietoa ilmiöstä ei ole. Maahanmuuttovirastossa on hänen mukaansa riittävä osaaminen eri uskontojen tuntemuksesta. Ministeri myös pohti, kuinka moni niin sanotuista tapakristityistä pääsisi uskontoa mittaavasta testistä edes läpi.

– Kysyisin, että voiko homoksi kääntyä. Lisäksi muistuttaisin perustuslain takaamasta uskonnonvapaudesta.

– Kyse on hyvin arkaluonteisista ja henkilökohtaisista tiedoista ja on jossain määrin edesvastuutonta käydä tällaisia keskusteluja. Spekulointi tällaisilla asioilla ei ole poliitikkojen asia, sanoi Ohisalo.

Eduskunnassa käsiteltiin tällä viikolla kansalaisaloitetta seksuaalirikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamisesta.

Ohisalo muistutti, että seksuaalirikoksiin syyllistyneiden karkottaminen on mahdollista jo nykyisen ulkomaalaislain mukaan. Kysymykseen uuden lainsäädännön tarpeellisuudesta ministeri ei ottanut suoraan kantaa.

Sisäministerin kommenteista uutisoi myös Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat