Mainos

Jussi Ahokas vaihtoi MM-kultahumun Liigaan – haluaa nostaa KooKoon menestykseen raa’alla työllä: "Harjoittelun ei pidä olla riittävällä, vaan erinomaisella tasolla"

10:00
Videolla Tulosruudun kuvaa viimeiseltä runkosarjakierrokselta, jolloin Malte Strömwall varmisti maali- ja pistepörssin voitot.

Nuoret Leijonat ja alle 18-vuotiaiden maajoukkueen jääkiekon maailmanmestaruuteen luotsannut Jussi Ahokas on uuden edessä. 38-vuotias valmentaja siirtyy ensimmäistä kertaa miesten ammattilaisjoukkueeseen eli Liigassa pelaavan Kouvolan KooKoon penkin taakse.

Ahokas jättää alle 20-vuotiaden joukkueen valmennusvastuun Raimo Helmiselle ja siirtyy ensimmäistä kertaa urallaan miesten ammattilaisjoukkueen ruoriin. Sopimus KooKoon kanssa on 1+1-mallinen.

Hän valitsi kouvolalaisseuran sen kehityspotentiaalin takia.

– Kouvola on perinteinen kiekkopaikkakunta, jossa on hyvä pohja. Kouvolassa on hyvä saada nostetta jääkiekolle, sillä KooKoo ottaa seuraavaa steppiä. Noste on jo hyvä, mutta KooKoo voi myös menestyä.

– Ammattilaisseuran päävalmentajaksi pääsy on hieno juttu.

Ahokas ei ota pestistään paineita.

– Samaa jääkiekkoa se on. Pelilliset asiat eivät muutu oli sitten alle 20-vuotiaiden tai liigajoukkueen päävalmentaja. Iso ero on vain ihmisten kanssa toimimisessa.

Ahokas valmensi Espoossa Bluesin A- ja B-junioreita seitsemän vuoden ajan, mutta aloitti maajoukkuevalmentajaksi kaudella 2012-2013.

Vuotta myöhemmin hän otti komentoonsa alle 16-vuotiaiden ikäluokan, joka ylsi vuonna 2016 alle 18-vuotiaden maailmanmestaruuteen.

Ahokas korvasi Jukka Rautakorven alle 20-vuotiaiden päävalmentajana kesken MM-turnauksen vuosien 2016 ja 2017 vaihteessa. Alku oli tahmea. Ahokkaan pelaajavalintoja, pelitapaa ja ketjujen muodostamista kritisoitiin. Kärkipelaajat eivät tehneet tehoja.

Kaikki kuitenkin huipentui maailmanmestaruuteen alkuvuodesta 2019.

Yksilöitä ja fysiikkaa

Sopimus KooKoon kanssa syntyi nopeasti. Ahokas on ollut kevätkaudella tarkkailemassa pelaajia ja vaikutti myös KooKoon viikko sitten julkaistuihin jatkosopimuksiin.

Hän kuitenkin haluaa tutustua persooniin tehopistetilastojen takana.

– Pelejä on tullut seurattua keväällä paljon. En kuitenkaan tunne pelaajia vielä ihmisinä: se on seuraava vaihe. Näen sitten, miten he ajattelevat ja miten he voivat kehittyä sekä sen, miten voimme auttaa yksittäisiä pelaajia valmentajina.

Ahokkaan apuna KooKoon valmennustiimissä ensi kaudella toimivat Tuomas Tuokkolan kesken kauden korvannut Mikko Heiskanen (1+1), Oulun Kärpissä seitsemän vuotta taitovalmentajana toiminut Jukka Aho (2 vuotta) ja maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen.

– Opin tuntemaan Mikon Keuruulla. Tulimme hyvin juttuun jo silloin ja meillä on melko samanlainen arvomaailma. Tiedämme, mitä haluamme jääkiekolta ja minkä tyylistä sen pitää olla. 

– Hän tulee vastaamaan paljon puolustajien valmentamisesta ja alivoimasta on iso vastuu.

Ahon rooli on monipuolinen. Hän kehittää etenkin yksilöitä ja harjoitteluita. KooKoo on kärsinyt viime kausina todella rajuista loukkaantumisista, sillä pahimmillaan pelaajia on ollut pois jopa kymmenkunta. 

– Hänen vastuualueensa on yksilöiden kehittäminen, ennen kaikkea nuorten hyvä harjoittelu. Hän on erittäin pätevä fysiikkaharjoittelussa. 

Nopeaa kiekkoa ja kontrollia

KooKoon kausi jatkuu vasta noin puolen vuoden päästä. Ahokas on kuitenkin mielessään asettanut raamit joukkueen ensi kaudelle: kovaa työntekoa.

– Harjoittelun ja tekemisen ei pidä olla riittävällä, vaan erinomaisella tasolla. Meillä pitää olla ennen kaikkea mahdollisimman paljon hyviä harjoituspäiviä.

– Arjesta pitää kuitenkin pystyä nauttimaan, pitää olla hauskaa. Kun pystyy nauttimaan, hyvä tulos seuraa perässä.

Ahokas suitsuttaa tuoreen joukkueensa kokenutta Juha-Pekka Haatajaa ja maajoukkueeseen 28-vuotiaana ponnistanutta Anrei Hakulista. Huomio kuitenkin kiinnittyy myös nuoriin pelaajiin, kuten liigaläpimurtonsa kuluvalla kaudella tehneeseen Joonas Odeniin.

Kouvolassa kiekkoilevat myös nuoret vastuunkantajat Oskari SalminenSanteri Salmela ja Peetro Seppälä.

– Heidän kehitystarpeensa pitää nähdä ja tehdä selvä suunnitelma, jonka mukaan heitä viedään eteenpäin. Nuorilla pelaajilla on huomattavasti erilainen harjoittelumäärä kuin vaikkapa Haatajalla, jolla on ikää enemmän.  

– Peliaika ansaitaan hyvällä tekemisellä ja harjoittelulla. Kun harjoittelee hyvin, on mahdollisuus ottaa rooli. Nuorten johtaminen on avointa kanssakäymistä ja keskustelua.

Kouvolan jäähallin erikoisuus on lentokentäksikin kutsuttu 30x60 metriä suuri kaukalo. Ahokas haluaa tehdä tilasta KooKoolle vahvan kotiedun, jota aktiivinen pelitapa tukee.

– Pelitavan täytyy olla erittäin yhtenäinen. Hyvää nopeaa kiekollista peliä, jossa me kontrolloimme ja pysymme kiekossa hyvin. Jos menetämme kiekon, pystymme riistämään ja saamme sen itsellemme mahdollisimman nopeasti, hän analysoi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja