Näkökulma: Jussi Ahokas on KooKoolle riski – kultavalmentaja voi kuitenkin ratkaista seuran vuosia kestäneet ongelmat ja hioa nuorista pelaajista timantteja

38-vuotias Jussi Ahokas siirtyi perjantaina liigaseura Kouvolan KooKoon päävalmentajaksi 1+1-mallisella sopimuksella. Nuoret Leijonat tammikuussa MM-kultaan luotsannut valmentaja on Liigassa ja miesten peleissä kokematon, mutta valmennustiimi antaa luvan odottaa muutosta seurassa.

Ahokas ei ole koskaan toiminut aikuisten tasolla päävalmentajana. Kokemusta Liigasta ei ole.

Kuulostaa riskisijoitukselta, vai mitä?

Urheilujohtaja Jarno Kultasen mukaan KooKoolla oli muutama valmentajaehdokas, mutta prosessi Ahokkaan kanssa eteni nopeasti. Päävalmentaja ja Kultanen eivät paljastaneet sopimuksen ajankohtaa, mutta tiedotustilaisuuden virnuilusta oli pääteltävissä, ettei nimiä ole laitettu paperiin tällä viikolla.

Visiot kohtaavat ilmeisen hyvin.

1+1-mallinen sopimus kertoo kuitenkin myös varoivaisuudesta. KooKoo ei halua ottaa liian suurta riskiä sorvaamalla monen vuoden pahvia, vaikka lähtökohdat ovat hyvät.

On vaikeaa sanoa, onko Ahokas lintu vai kala – siis Suomen nuoret kiekkoilijanalut kahdesti mestaruuteen luotsannut valmentaja vai messias, joka nostaa KooKoon pudotuspeleihin.

Hän voi olla molempia.

Pysähtyykö loukkaantumiskierre?

38-vuotiaalla oululaisella on tukenaan mielenkiintoinen valmennustiimi, joka antaa vihiä siitä, kuinka samoilla linjoilla KooKoo ja Ahokas lopulta ovat.

Tuomas Tuokkolan kesken kauden korvannut Mikko Heiskanen jatkaa apuvalmentajana, ja uutena mukaan liittyy seitsemän vuotta Oulun Kärppien taitovalmentajan hommia tehnyt Jukka Aho. Kari Lehtonen valmentaa maalivahteja toistaseksi voimassa olevalla sopimuksella.

Ahokas kertoi perjantaina MTV Urheilulle Heiskasen ottavan vastuun puolustajista ja alivoimasta, Aho puolestaan kehittää yksilöitä ja fysiikkavalmennusta.

Vihdoin.

KooKoo on kamppaillut useita vuosia laajojen loukkaantumisten kanssa. Ilmiö on osittain seuraus loukkaantumisherkkien pelaajien hankkimisesta, mutta myös fysiikkavalmennuksessa on varmasti parannettavaa. Samaa kielivät heikot kolmannet erät.

Heiskanen kritisoi kauden lopussa harjoittelukulttuuria. Elämäntavat ja työnteko eivät siis ole olleet kohdallaan, mutta asiaan puututaan nyt kunnolla.

Me ollaan nuoriso

Aho ja Ahokas ovat myös asiantuntijoita nuorten pelaajien kehittämisessä. KooKoo tarvitsi lisää osaamista juuri yksilöiden kehittämiseen, sillä seuralla on käsissään enemmän lahjakkuuksia kuin ehkä koskaan aikaisemmin.

Nuoret puolustajat Santeri Salmela ja Peetro Seppälä ovat viime kevään alle 18-vuotiaiden maailmanmestareita. Nuori kaksikko on saanut jo nyt suurta vastuuta Liigassa ja rooli kasvaa entisestään. Joonas Oden otti paikkansa hyökkäyksestä kuluvalla kaudella. Kulisseissa 16-vuotias Veeti Korkalainen on puolestaan tulevaisuuden tähti.

KooKoossa pelaa myös loukkaantumisten takia maalivahdin vastuun ottanut Oskari Salminen, jonka itsevarmuus tolppien välissä näyttää lupaavalta. Kotkalaislähtöinen Salminen kertoi Kouvolan Sanomille oppineensa juniorivuosinaan maalivahdiksi Youtube-videoiden avulla.

Hiomattomista timanteista täytyy pitää huolta, sillä maajoukkuetason lupauksia ei tule Kouvolasta kovin usein.

Ahokas peräänkuulutti perjantaina työntekoa ja kovaa harjoittelua, mutta myös keskustelua ja pelaajien kehittämistä. Juuri niitä toisinaan kuriton ja pudotuspelien ulkopuolelle putoava KooKoo tarvitsee.

Aikuisten tasolla kokemattoman valmentajan palkkaaminen on riski, mutta KooKoolla ei ole mitään menetettävää. Seuran on ponnistettava ynnä muut-sijoilta ylöspäin, mikäli se tahtoo olla Liigassa muutakin kuin Mestis-nousija.

Se vaatii juuri perjantaina nähtyä määrätietoisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat