Mainos

Junckerin vaalivankkurit käväisevät Helsingissä

Yksi Euroopan arvostetuimmista politiikoista, Jean-Claude Juncker, pistäytyy tänään Suomessa vauhdittamassa kokoomuksen vaalikampanjaa.

Juncker tunnetaan entisenä, pitkäaikaisena euro-ryhmän puheenjohtajana sekä Luxemburgin pääministerinä. Tällä hetkellä Junckerin päätyönä on vetää eri Euroopan maissa keskustaoikeistolaiseen EPP-ryhmään kuuluvien puolueiden kampanjaa kohti Euroopan parlamentin vaaleja.

Iltapäivällä hän markkinoi kokoomusta Helsingin keskustassa Kolmen sepän patsaalla. Suomesta EPP-ryhmään kuuluu lisäksi kristillisdemokraatit.

Komission puheenjohtajaksi?

Virallisesti Juncker on tarjolla EPP:n riveistä EU-komission seuraavaksi puheenjohtajaksi. Kyseeseen voi hyvinkin tulla myös jokin toinen huippuvirka, sillä Britannian mielestä Juncker on liian federalistinen.

Koska Juncker toimi vuosina 2005 - 2013 euro-ryhmän puheenjohtajana, se pesti tuskin kiinnostaa. Yksi vaihtoehto hänen kohdallaan voisi olla Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuus.

Junckerin ohella EPP:llä on tarjolla myös joukko muita huippupaikoista kiinnostuneita kokeneita poliitikkoja kuten Jyrki Katainen. Toinen veikkauslistoille nousseista nimistä on Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja ja Ranskan entinen valtiovarainministeri Christine Lagarde.

Demareiden ehdokas komission johtoon on europarlamentin puheenjohtajaa Martin Schulz, joka kävi Suomessa kampanjoimassa maaliskuussa. Kolmanneksi suurimman ryhmän eli liberaalien kärkiehdokas komission puheenjohtajaksi on Guy Verhofstadt.

Belgian entinen pääministeri ei saavu Suomeen vauhdittamaan keskustan vaalikampanjaa, sillä työn hoitaa liberaalien toinen kärkiehdokas Olli Rehn, joka tekee vaalityötä liberaaleille myös muissa EU-maissa.

EU:n viisi huippupaikkaa jaetaan toukokuun parlamenttivaalien jälkeen huomioiden vaalin lopputulos. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan EPP olisi menettämässä paikkoja ja sen myötä mahdollisesti myös suurimman puolueen asemansa demareille. Myös liberaaleille ennakoidaan vaalitappiota.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.