Mainos

Jumalanpalveluksen uudistaminen puhutti piispoja

Luottamus kirkkoon on arkkipiispa John Vikströmin mukaan tällä hetkellä suurempi kuin pariin vuosikymmeneen. Kirkkoon on liittynyt enemmän jäseniä kuin siitä eronnut esimerkiksi Helsingissä, Turussa, Vaasassa ja Oulussa.

-Jos sitä pidetään mittarina, kirkko on onnistunut hengellisessä tehtävässään hyvin lamavuosien ihmisille tuomien ongelmien suhteen, sanoi Vikström torstaina Kotkassa kolmipäiväisen piispainkokouksen päättyessä. -Tehtävämme on antaa ihmisille sitä, mitä kukaan muu ei anna. Vikström piti yhtenä kirkon pahimmista ongelmista sitä, ettei nuoria aikuisia ole tavoitettu riittävästi. Heihin toivotaan saatavan entistä parempi yhteys mm. kasvavan päiväkerhotoiminnan kautta. Kirkko on myös hyvin tietoinen liikkeistä, jotka pääsevät vaikuttamaan ilman että niissä tiedetään mitä oikea kristillisyys on. Liikkeet pääsevät leviämään varsinkin alueilla, joille on syntynyt tyhjiö. Nyt tehdäänkin paljon työtä esimerkiksi Pietarin ja Itä-Karjalan alueilla.

Jumalanpalveluksen uudistus etenee

Piispainkokouksen suurimman huomion sai jumalanpalveluksen uudistaminen. Piispainkokous ehdottaa kirkolliskokoukselle annettavassa lausunnossaan sunnuntain pääjumalanpalvelusta varten selkeää ja yksinkertaista perusrunkoa. Siihen voidaan seurakunnissa lisätä paikallisväriä. Piispat toivovat jumalanpalveluksen säilyvän riittävän yhtenäisenä koko kirkossa. Jumalanpalvelusuudistus painottaa ehtoollisen merkitystä ja perusjumalanpalvelukseksi onkin noussut ehtoollisjumalanpalvelus. Joitakin sen osia voitaisiin piispainkokouksen mukaan vielä tiivistää. Muutenkaan jumalanpalvelukset eivät saisi venyä vieraannuttavan pitkiksi. Jumalanpalvelusta on uudistettu yhteistyössä seurakuntien kanssa niin, että uutta aineistoa on välittömästi käytetty ja arvioitu kokeiluseurakunnissa.

Piispa Eero Huovisen kirjoittaman katekismustekstin sisältö ja henki säilyivät piispainkokouksessa koskemattomina ja vain yksityiskohtiin puututtiin. Uusi Katekismus jaetaan jo aiemmin tehdyn päätöksen mukaan vuoden 2000 kunniaksi jokaiselle seurakunnan jäsenelle kotiin.

Hiippakunnille ehkä lisää itsenäisyyttä

Piispa Voitto Huotarin johtamaa hiippakuntahallintokomiteaa koskevassa lausunnossaan piispainkokous antaisi hiippakunnille lisää itsenäisyyttä kirkossa. Hiippakuntien hallintoon kohdistuu uudistuspaineita tuomiokapitulien siirryttyä kokonaan valtiolta kirkolle vuoden 1977 alussa. Diakonaattikomitean uudistusehdotuksista kokous jätti lausunnon seuraavaan kokoukseensa. Piispa Olavi Rimpiläisen johtaman komitean ehdotukset tähtäävät kirkon diakonia- eli palveluviran uudistamiseen laaja-alaiseksi diakonaatiksi. Piispainkokous oli ensimmäistä kertaa Kotkassa ja viimeistä kertaa koolla arkkipiispa John Vikströmin johdolla. Hän on hoitanut puheenjohtajuutta vuodesta 1982 lähtien. Isäntäpiispana oli Mikkelin hiippakunnan piispa Voitto Huotari.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.