Julman kidutuksen uhriksi joutunut 14-vuotias tyttö valehteli ensin poliisille vammoistaan: "Mä ajattelin, että mä en selvii tästä, et mä kuolen kohta"

14-vuotiasta tyttöä kidutettiin Lahdessa – yksi syytetyistä esitteli keskisormiaan uhmakkaasti oikeudessa 2:30
Katso MTV Uutisten rikostoimittajan Eetu Ruonakosken raportti Lahdesta.

14-vuotias tyttö joutui rajun pahoinpitelyn ja jopa kidutusluontoisen väkivallan uhriksi Lahden Kiveriön kaupunginosassa joulukuussa 2021. Kolmea parikymppistä nuorta syytetään tytön pahoinpitelystä Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. 

Tapaus lähti selviämään poliisille 13. joulukuuta 2021 yöllä hieman ennen aamuneljää, kun nimettömänä pysytellyt mies soitti hätäkeskukseen ja teki ilmoituksen nuoresta tytöstä, joka oli huonossa kunnossa ja vaikutti itsetuhoiselta. Poliisin esitutkinnassa selvisi, että ilmoittaja oli yksi pahoinpitelijöistä.

Poliisipartio löysi tytön metsästä poliisikoiran avulla. Tyttö oli kyykyssä ja kertoi, että hänen repussaan oli veitsi. Poliisille tyttö väitti aiheuttaneensa itse omat vammansa polttamalla sytkärillä käteensä.

Tyttö vietiin sairaalaan, missä hän kertoi äidilleen, että todellisuudessa häntä oli pahoinpidelty. Isä teki ilmoituksen poliisille ja kertoi, että hänen tytärtään oli pahoinpidelty useiden tuntien ajan.

Rikosilmoitukseen isä ilmoitti, että tytön kättä oli poltettu hellanlevyllä ja viillelty, hänen hiuksiaan oli poltettu ja leikattu, hänet oli laitettu konttaamaan sekä nuolemaan vessanpöntön reunaa, omaa vertaan lattialta ja virtsaa lumihangesta. Lisäksi tytön suuhun oli kaadettu pesujauhetta ja hänet oli heitetty kalliolta alas, jonka jälkeen hänet oli jätetty hortoilemaan ulos.

Kuulustelu videoitiin sairaalassa

14-vuotiasta tyttöä kuulusteltiin videolle sairaalassa kolme päivää myöhemmin. Kuulustelu videoitiin ja se esitettiin tänään oikeudessa. 

Kuulustelussa poliisi ja tyttö istuivat vastakkain nojatuoleissa.

Vakavan oloisella tytöllä oli vasemmassa kädessään jonkinlainen side. Syytteiden mukaan tytön kättä poltettiin raa’an pahoinpitelyn aikana hellaa vasten.

Kuulusteluun tyttö oli vetänyt harmaan collegehupparin hupun päähänsä. Kenties siksi, että rajun pahoinpitelyn aikana hänen hiuksiaan leikattiin ja ajeltiin pois nöyryytysmielessä.

Tytön mukaan hänen alkuperäisenä suunnitelmana oli mennä kaverin luokse yöksi ja istua mukavasti iltaa. Hän kertoi menneensä yhden rikoksesta epäillyn asunnolle toisen tytön kanssa myöhään illalla 12. joulukuuta.

Asunnolla tuli ihmissuhteisiin liittyvää erimielisyyttä, joka eskaloitui aamuyön tunteina väkivallaksi. Tyttö joutui kahden nuoren miehen ja yhden nuoren naisen pahoinpitelemäksi. Hänen kaverinsa oli tuossa vaiheessa jo poistunut paikalta.

– Ne rupes yhtäkkiä vaan kattoon, et mitä tavaroita mul on ja ottaa niitä omaks. Ja yhtäkkiä se meni sellaseks pahoinpitelyks, että me mentiin uudestaan ulos. Sit multa poltettiin sytkärillä ja semmosella ihme deodorantilla mun hiuksia, ja mulle tehtiin semmonen lumipesu, että mun naamaan hinkattiin lunta ja makasin siellä hangessa. 

– Sen jälkeen mut heitettiin käsistä ja jaloista semmoselta kalliolta alas ja ja mä ihan vierin sen kallion alas. Mä en oikein ymmärtäny siit tilanteesta mitään, et mä vaan jotenkin naureskelin ja mä olin niin shokissa varmaan, et mä en oikein osannu reagoida.

Tyttö kertoi reippaasti väkivallasta

Tyttö kertoi poliisille häneen kohdistuneesta nöyryyttävästä väkivallasta oma-aloitteisesti ilman, että poliisin tarvitsi kehottaa häntä edes jatkamaan. Vaikka kuulustelu järjestettiin sairaalassa, tyttö oli kuitenkin päällisin puolin hyväkuntoisen näköinen ja pystyi kertomaan tapahtuneesta reippaasti.

Tytön mukaan sisällä asunnossa hänen hiuksiaan leikeltiin, jonka jälkeen hänen piti imuroida hiukset ja pitää niitä suussaan.

– Sitten mulle tehtiin semmosella ihme sheiverillä tonne keskelle päätä semmonen pieni siilikohta, johon tumpattiin yks tupakka. No, sitten sen jälkeen mut vietiin vessaan, jossa mun kättä viilleltiin ja mun kättä poltettiin sytkärillä ja semmosella sähkösytkärillä ja siihen tumpattiin tupakka. Ja sitte mun pää tungettiin vessanpönttöön ja vessanpönttö vedettiin, ja mä jouduin nuolemaan vessanpöntön karmeja ja mua kuvattiin samalla. Ja sitte mä jouduin nuoleen myös mun omia veriä sieltä lattialta, ja mua vissiin kuvattiin siinäki.

Tyttö pakotettiin myös nielaisemaan tupakantumppi, jonka jälkeen häntä tökittiin isoilla veitsillä.

– Ne oli jotain varmaan metrin mittasia. Mua vaan tökittiin niillä siellä ja sit kysyttiin, et ”Sattuuko, sattuuko?”, ja en mä sit vastannu siihen mitään. Sit mut vietiin keittiöön, jossa mun käsi tungettiin kaks kertaa semmosen hellanlevyn päälle.

Tyttö pakotettiin myös nielemään pesuainetta. Hetkeä myöhemmin hän kertoi tulleensa huonovointiseksi.

Pakeni poliisia metsään

Seurue lähti ulos asunnosta, jonka jälkeen yksi pahoinpitelijöistä soitti hätäkeskukseen saadakseen tytölle ambulanssin. 

– Mä lähin sitä ambulanssia ja poliisei karkuun, koska mä en halunnu mihinkään sairaalaan tai mihinkään. Mä olin varmaan jotenkin sit niin sekasin siinäki tilanteessa, et mä vaan lähin juokseen pois sieltä, kun ne oli soittanu mulle ambulanssin. Sit mä olin jossain metässä jonkun aikaa. En mä osaa sanoa kuinka kauan, mut mä vaan istuskelin siellä, ja sit sinne tuli poliisit paikan päälle, tyttö kertoi kuulusteluissa.

Poliisille tyttö kertoi valehdelleensa vammojensa synnystä, koska tekijät olivat käskeneet häntä tekemään niin.

– Mä en sillon vielä kertonu, et se oli pahoinpitely, vaan mä sanoin, et mä olin ite tehny kaikki, koska mua oltiin niin paljon uhkailtu siitä, että jos mä kerron asiasta eteenpäin, niin sit mä saan uudestaan turpaan ja että mä kärsin vielä pahemmin, niin mä en uskaltanu kertoa.

Tytön mukaan hänellä ei ollut mitään mahdollisuutta poistua asunnosta pitkään kestäneen pahoinpitelyn aikana.

– Mulle sanottiinkin jopa, että jos sä lähet ees yrittään karkuun, niin me tapetaan sut. Ja kun ne oli niin paljon vanhempii ja isompikokosia niin mä tiedän, et mä en ois pärjänny, mä olisin vaan saanu kahta kauheemmin niiltä jollain tavalla turpaan tai jotain.

Tyttö oli itse juovuksissa alkoholista ja lisäksi hän oli ottanut adhd-lääkkeitä, kun hänelle oli niitä asunnolla tarjottu. Lääkkeet ja alkoholi yhdessä tekivät hänet sekavaksi.

– Mä olin tosi hädissäni, peloissani ja ahistunu, mutta samaan aikaan mulla oli semmonen… Mä hymyilin, koska mä ajattelin jotenki siinä tilantees, et mä en enää selvii tästä, et mä kuolen. Ja sit mä ajattelin, et tässä on, niinku, vikat hetket mitä mä elän ja silleen, niin jotenkin mä vaan hymyilin siinä tilanteessa, että kiva elämä ollu ja vastaavaa, vaikka mä ajattelin jo silleen, koska mä olin vaan mielentilassa, et mä en elä enää kauaa, et tää on vika päivä kun mä elän ja että mä kuolen kohta.

Tutkinnanjohtaja kertoo Lahden karusta kidutusväkivallasta 11:12
Tutkinnanjohtaja kommentoi tapausta MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa viime vuonna. Katso haastattelu yltä.

Lue myös:

    Uusimmat