Näin Koskelan murhasyytetyt puhuivat uhrinsa ruumiin hävittämisestä – yksi googlasi sadevesitynnereitä ja käski peitellä jäljet valkaisuaineella

0:33
2202 1386780 UUTISKLIPIT Näin kaksi Koskelan murhasta syytettyä poikaa keskusteli henkirikosta seuraavana päivänä – katso viestinvaihto videolta

Poliisin mukaan rajuinta väkivaltaa tehnyt syytetty oli ehdotellut uhrin lapsuudenkavereille ruumiin hävitysaikeita. Hän ehdotti autokuskin hankkimista ja ruumiin upottamista tynnyrissä veteen.

16-vuotiaat pojat surmasivat ikätoverinsa Koskelan sairaala-alueella Helsingissä 4. päivä joulukuuta. Kaksi murhasyytettyä, uhrin lapsuudenystävät, kävivät teon jälkeen surmapaikalla siivoilemassa kaljatölkkejä ja katsomassa, hengittääkö uhri. 

Vanhin murhasyytetty, joka oli tutustunut uhriin lapsuudenystäväkaksikon kautta vasta myöhemmin, oli ehdottanut erilaisia keinoja surmatyön jälkien peittelemiseksi. 

Kolmikko oli lauantaina soittanut ryhmäpuhelun, jossa he kävivät läpi tapahtunutta.

– Panikoitiin siinä jonkun aikaa, koitin rauhoittua mutta ei siitä tullut mitään. Odoteltiin että jotain tapahtuisi. Kaikki mietittiin että pitäiskö (uhri) haudata tai heittää se jonnekkin ja muuta mutta päätettiin että ei mennä sinne enää, jälkien peittelyä ehdotellut poika kertoi kuulusteluissa.

Sekä muiden syytettyjen että poliisin näkemyksen mukaan hän oli kohdistanut uhriin raaempaa ja voimakkaampaa väkivaltaa selkeästi kahta muuta poikaa enemmän.

Hän oli ehdottanut muille, että uhrin päälle käytäisiin heittämässä valkaisuainetta DNA-tunnisteiden ja sormenjälkien peittelemiseksi. 

–  En tiedä taisin googlata sen tai oon nähny sen jostain sarjasta. Sillä piti hävittää dna ja sormenjäljet. Se ei mennyt koskaan sen pidemmälle, poika sanoi kuulusteluissa.

“Haluuks käydä heittää valkasuainetta”

Nuorin syytetyistä oli kysynyt kanssaan murhapaikalla käyneeltä syytetyltä, “haluuks käydä heittää sinne valkasuainetta kaikkialle”, vanhimman syytetyn ohjeiden mukaan.

Nuorin syytetty oli sanojensa mukaan ehdottanut asiaa, koska ei enää itse olisi kyennyt menemään vainajan luo toistamiseen.

Tutkinnan aikana poliisi kävi läpi syytettyjen puhelimista löytynyttä materiaalia. Jälkien peittelyä ehdottaneen pojan puhelimen Google-historiasta löytyi muun hakusanoja “krauta”, “sadevesitynnyri 210L” ja “sadevesitynnyri 300L” ja “tiivistesilikonit”.

Kuulustelija pyysi nuorta selittämään hakusanojen alkuperää.

– Mä katoin et kuinka isoja ne on et jos oltais viety (uhri) tynnyrissä auton takakontissa niiku pois. Sitä me puhuttiin (toisen epäillyn) kanssa. Loppujen lopuks ku puhuttii nii päätettii et me ei haluta (toisen epäillyn) kaa mennä sinne paikalle. (toinen epäilty) kertoi et (uhri) makaa siellä et ei halua mennä sinne uudestaan, sitten päätettiin ettei mennä sinne enää, poika vastasi.

Nuorimmalta epäillyltä kysyttiin kuulusteluissa tarkennusta siitä, mitä ruumiin hävityksestä oli puhuttu.

Hänen mukaan vanhin syytetty oli surman jälkeen alkanut käskyttää lapsuudenystäviä muun muassa hakemaan uhrin vaatteita pois työmaa-alueelta. Lisäksi vanhin syytetty oli pyytänyt kyselemään sopivan autokuskin perään tynnyrihävitysaikeiden vuoksi.

– (Vanhin syytetty) alko sanoo sitä, et viedään se johonki Pikkukoskelle ja heitetään se veteen ja sanotaan, et se olisi te kännissä hukkunu, nuorin syytetty kertoi.

Pikkukoski on Helsingin Oulunkylässä Vantaanjoen varressa sijaitseva suosittu uimaranta. Etäisyys surmapaikalta uimarannalle on noin kaksi kilometriä. 

–Alettii puhuu (vanhimman syytetyn) kaa, et ois hankittu auto ja viety sillä (uhri) jonnekki. Ajatus oli viedä Hyvinkäälle ja viety se johonkin metsään. Sit (vanhin syytetty) puhu, et haettais tynnyri K-raudasta ja laitettu (uhri) sinne. Ja sit laitettu se tynnyri vaa sinne auton takakonttiin eikä kerrottu sille kuskille, et mitä siellä on ja et se veis sen tynnyrin vaa jonnekki.

Nuorimman syytetyn mukaan Hyvinkää nousi puheisiin siksi, koska “se on kaukana”. Keskustelu ja suunnitelmat ruumiin hävittämisestä olivat hänen mukaansa päättyneet, koska teon peittely ei olisi ollut oikein tekijöiden eikä uhrin kannalta. 

Vastuun välttelyä

Surman jälkeen lapsuudenystävät kävivät Snapchatissa keskustelua, jossa he painottivat vanhimman syytetyn tekemää väkivaltaa. He myönsivät, että keskustelut oli osaltaan käyty siksi, jotta poliisi löytäisi ne.

Keskusteluissa lapsuudenystävä totesi toiselle, että “vaikutti vähä silt et (vanhin syytetty) ei oo läheskää yhtä järkyttyny asiast ku me” ja “jos ollaa jäämäs kii nii pakko sanoo et (vanhin syytetty) teki nii vitusti enemmä ku kumpikaa meistä”.

Vanhin syytetty yritti toisissa keskusteluissa painottaa, että kaikki olivat vastuussa uhrin hengenlähdöstä. 

– Me kaikki oltii osallisen uhrin kuolemaa, hän kirjoitti.

MTV Uutiset ei ole korjannut viestien kieliasua, vaan ne ovat tässä jutussa samassa muodossa kuin esitutkinnan litteraatioissa.

Murhakäräjät jatkuvat maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa suljetuin ovin. Loppulausunnot asiassa käsitellään keskiviikkona. 

Syyttäjä vaatii kaikille kolmelle pojalle rangaistuksia murhasta.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja