Lapsen kiduttamisesta syytetyt nuoret oikeudessa – yksi nosti keskisormensa pystyyn kameroiden edessä, MTV paikalla

Lapsen kiduttamisesta syytetyt oikeuden eteen Lahdessa – MTV paikalla 1:52
Lapsen kiduttamisesta syytetyt oikeuden eteen Lahdessa – MTV paikalla.

Kolmea parikymppistä syytetään 14-vuotiaan tytön raa’asta pahoinpitelystä Lahdessa. Syytteiden mukaan tekoon liittyi kidutuksenomaisia piirteitä. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä. 

Oikeudenkäynnin aluksi yksi syytetyistä nuorista miehistä esitteli toimittajille keskisormiaan. Lohikäärmekuvioin koristeltuun huppariin sonnustautunut nuorukainen pyrki kuitenkin peittelemään kasvojaan kameroilta.

Hänen takanaan teoista syytetty nuori parikymppinen nainen piiloutui nahkatakkinsa alle kokonaan. 

Kolmas syytetty, parikymppinen nuori mies, osallistuu oikeudenkäyntiin etäyhteyden välityksellä. Istunnon alussa hän istui paikallaan hiljaa ja pää alas painettuna.

Oikeus: Yleisöllä on oikeus tietää

Kolmikkoa syytetään 14-vuotiaaseen tyttöön joulukuussa 2021 kohdistetuista rajuista väkivaltarikoksista. Tyttö joutui rajun ja pitkäkestoisen väkivallan uhriksi Lahden Kiveriön kaupunginosassa.

Oikeudenkäynnin aluksi uhrin oikeudenkäyntiavustaja pyysi, että oikeudenkäynti käytäisiin kokonaan suljettujen ovien takana, sillä kyse on niin vakavista ja nöyryyttävistä rikoksista, ja uhri on vasta niin nuori. 

Oikeus ei suostunut tähän. 

Oikeuden puheenjohtaja totesi, että oikeudenkäynnin julkisuus on vahva pääsääntö, josta voidaan poiketa vai laissa erikseen säädetyillä perusteilla. Oikeuden mukaan tällaisia perusteita ei nyt ole.

Tuomarin mukaan aihe myös herättää laajaa yleistä kiinnostusta ja julkisuuden myötä medialla ja yleisöllä on mahdollisuus arvioida, miten oikeutta asiassa käydään ja lakia käytetään.

Vertailukohtana on, että asioita jotenkin salamyhkäisesti suljettujen ovien takana puitaisiin ja puuhailtaisiin, tuomari sanoi.

Rajua väkivaltaa tuntien ajan

Tämän jälkeen oikeudessa luettiin ääneen syytteet.

Niiden mukaan uhrille tehtiin hyvin monimuotoista ja nöyryyttävää väkivaltaa ulkona ja sisätiloissa Lahden Kiveriön alueella yöaikaan 13. joulukuuta 2021. 

Rikokset tapahtuivat pääasiassa yhden syytetyn miehen kotona ja lähialueella. Teot kestivät useamman tunnin ajan.

Syyttäjän mukaan uhri ryöstettiin ensin. Häneltä vietiin muun muassa puhelin ja 8 euroa käteistä rahaa. 

Tämän jälkeen hänet pakotettiin lumeen makaamaan ja hänelle annettiin niin sanottu lumipesu. Syytteen mukaan nainen poltti tytön hiuksia palavalla deodoranttisuihkeella, minkä jälkeen tyttö heitettiin mäeltä alas. 

Kun ulkoa siirryttiin sisätiloihin, tytön hiuksia leikattiin ja hänen päälakeaan ajeltiin partahöylällä. Syyttäjän mukaan toinen miehistä tumppasi tytön päähän palavan savukkeen.

Syyttäjän mukaan tyttö pakotettiin ottamaan leikattuja hiuksia suuhunsa ja imuroimaan loput lattialta. 

Tämän jälkeen tytölle ehdotettiin, että hän leikkisi "puukkohippaa". Syytteen mukaan yksi nuorista tökki tyttöä veitsellä selkään.

Sen jälkeen tyttö vietiin vessaan, missä hänet muun muassa pakotettiin nuolemaan pönttöä. Myöhemmin tyttöä viillettiin teräaseella ja hänen kättään poltettiin asunnon hellaa vasten. 

Tyttö pakotettiin nuolemaan omaa vertaan lattialta. Tyttö myös yritettiin pakottaa juomaan kloriittia, mutta hän sai syljettyä aineen pois suustaan. Niin ikään hänet pakotettiin syömään virtsaista lunta. 

Tekoja kuvattiin videolle.

Syytetyt nuoria  

Teoista syytetyt nuoret olivat tapahtumien aikaan itsekin nuoria, joskin täysi-ikäisiä. 

Oikeudessa lohikäärmehuppariin sonnustautunut, oikeudenkäynnin aluksi keskisormiaan mielenosoituksellisesti heilutellut mies oli tapahtumien aikaan 19-vuotias, kuten myös rikoksista syytetty nainen. Kolmikon nuorin oli 18-vuotias mies, joka tänään siis osallistuu istuntoon etäyhteydellä.

Syyttäjä vaatii koko kolmikolle rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä vapaudenriistosta. 

Lohikäärmehuppariin pukeutunutta miestä sekä naista syytetään lisäksi ryöstöstä, joka tapahtui ennen kidutuksenomaista väkivaltaa.

Tämän lisäksi naista syytetään oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Syyttäjän mukaan nainen oli uhkaillut 14-vuotiasta vaikenemaan tapahtuneesta väkivallan jälkeen.

Vanhempi kaksikko myöntää syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn, mutta kiistää syyllistyneensä vapaudenriistoon. 

Kaksikko myöntää, että uhrille tehtiin väkivaltaa yhdessä ja yksissä tuumin, mutta heidän mukaansa tytöllä oli kaiken aikaa mahdollisuus poistua paikalta.

Heidän mukaansa uhrilta myös vietiin omaisuutta, mutta kyse ei ollut ryöstöstä, sillä tekoon ei heidän mukaansa liittynyt väkivaltaa. He ovat myöntäneet syyllistyneensä varkauteen.

Nuorin kiistää osallisuutensa

Nuorin syytetyistä, tapahtuma-aikaan 18-vuotias mies, kiistää molemmat syytteensä, eli törkeän pahoinpitelyn ja törkeän vapaudenriiston.

Hän kiistää tehneensä mitään väkivaltaa uhrille, vaikka tapahtumat sijoittuivat suurimmilta osin hänen kerrostaloasuntoonsa. 

Hän ei kertomansa mukaan antanut väkivallalle minkäänlaista suostumusta, vaan tilanne "kehittyi kontrolloimattomasti". 

Puolustuksen mukaan 18-vuotias yritti aluksi rauhoitella tilannetta, mutta lopulta vetäytyi tilanteesta pois, eikä halunnut osallistua siihen. Puolustuksen mukaan mies näki osan uhrille tehdyistä väkivallanteoista sivusta.

Epäillyt olivat poliisin esitutkinnan aikana tutkintavankeudessa, mutta heidät on sittemmin vapautettu. Tänään alkavaan oikeudenkäyntiin kolmikko saapui vapaalta. 

Oikeudenkäyntiä varten on varattu useampi istuntopäivä.

Poliisi: "Surullinen tapaus"

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lila Havusela kommentoi rikosta MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa kevättalvella 2022. 

Hänen mukaansa tapaus oli surullinen ja "hyvin väkivaltainen". 

– Ihmisarvoa loukkaavalla tavalla nöyryytettiin lasta, Havusela arvioi.

Poliisin mukaan teko kesti ajallisesti kauan ja väkivallan lomassa lapselta anastettiin omaisuutta. Väkivaltaa myös kuvattiin, joskaan tiedossa ei ole, että materiaalia olisi jaettu eteenpäin.

Tyttö löydettiin tapahtumien jälkeen metsästä loukkaantuneena, kun syytetyt soittivat hätäkeskukseen ja kertoivat "huonovointisesta tytöstä". Tyttö vietiin sairaalaan.

14-vuotias ei heti uskaltanut kertoa joutuneensa väkivallan uhriksi, vaan väitti, että hänen kehostaan löydetyt vammat olivat itse aiheutettuja. Myöhemmin hän kuitenkin paljasti vanhemmilleen, että todellisuudessa häntä oli pahoinpidelty. 

Tyttö oli hyvin pelokas ja pelkäsi tekijöiden kostoa.

Tutkinnanjohtaja luonnehti julman väkivaltavyyhdin taustalla olleen ihmissuhteisiin liittyvää mustasukkaisuutta sekä epäilyjä siitä, että 14-vuotias olisi "vasikoinut" jotain. 

Syyttäjän mukaan väkivaltatilanne oli alkanut siitä, kun näitä erimielisyyksiä oli ryhdytty selvittelemään.

Tutkinnanjohtaja kertoo Lahden karusta kidutusväkivallasta 11:12
Tutkinnanjohtaja kommentoi tapausta MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa viime vuonna. Katso haastattelu yltä.

Lue myös:

    Uusimmat