Mainos

Julkisuudesta ongelma suomalaisten sieppauksessa: "Voi asettaa heidät vaaraan"

Kysymyksiä oli paljon mutta vastauksia ei juuri ollenkaan, kun Suomen ja Itävallan viranomaiset ryhtyivät setvimään Jemenissä tapahtunutta suomalaispariskunnan ja itävaltalaismiehen sieppausta.

Mihin kolmikko on viety tai missä heitä pidetään? Mikä taho heidät kidnappasi? Millaisia tavoitteita sieppaajilla on? Vastauksia voitiin vain arvailla, sillä mikään ryhmä ei ilmoittautunut julkisuudessa sieppauksen tekijäksi.

Myös itse sieppauksen yksityiskohdista oli lauantaina niukalti tietoa.

Aseistautunut miesryhmä vei kolmikon mennessään perjantaina Jemenin pääkaupungin Sanaan keskustassa. Yemen Observer -lehti kirjoitti suomalaispariskunnan ja itävaltalaismiehen olleen ostoksilla pääkaupungin Sanaan Tahrir-aukiolla.

Reutersin haastattelema turvallisuusjoukkojen edustaja kertoi, että sieppaajat olivat pukeutuneet univormuihin. Miehet vetivät kolmikon autoonsa ja kiiruhtivat paikalta.

Suomalaismies on ollut suomalaisviranomaisten tietojen mukaan Jemenissä opiskelemassa ja nainen oli vierailulla hänen luonaan.

"Julkisuudesta haittaa selvittelylle"

Suomella ei ole lähetystöä Jemenissä, mutta ulkoministeriö ilmoitti lähettävänsä vielä lauantaina edustajan Jemeniin sieppausta selvittämään.

Muutoin Suomen viranomaiset pysyttelivät päivän mittaan vaiteliaina. Ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen perusteli niukkaa tiedottamista siepattujen turvallisuudella.

– Meidän kokemustemme mukaan kaikki julkisuus tällaisissa tapauksissa vaikeuttaa asian ratkaisua ja pahimmassa tapauksessa voi saattaa nämä henkilöt myös vaaraan.

Sieppaajia monenlaisia

Jemen-tutkija Susanne Dahlgren Helsingin yliopistosta arvioi, että kidnappauksen takana saattaa olla ainakin kolme tahoa.

– Jemenissä heimoilla on perinne sieppauksille, joilla sitten kiristetään hallinnolta esimerkiksi sähköyhteyksiä tai vesijohtoa, Dahlgren sanoi STT:lle.

Toisaalta kidnappaajat voivat olla islamisteja tai Arabian niemimaan al-Qaida. Asialla saattavat niin ikään olla erotetun presidentin Ali Abdullah Salehin pettyneet sukulaiset tai kannattajat.

Se, että Jemenin heimoille sieppaukset ovat jo perinne, saattaa Dahlgrenin mukaan suojata siepattuja.

– Jos kidnappauksen takana ovat heimot, he yleensä pitävät siepatuista hyvää huolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.