Juhlittiinko Ruotsin Nato-jäsenyyttä liian aikaisin? Henri Vanhanen MTV:lle: Unkari tekemässä palvelusta Erdoganille

Juhlittiinko Ruotsin Nato-jäsenyyttä liian aikaisin? Unkarin siunaus siirtymässä jälleen 11:37
Katso haastattelu: Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhasen mukaan on vielä paljon kysymyksiä, jotka saattavat hidastaa Ruotsin Nato-jäsenyyttä

MTV Uutisten toimittaja Juuso Kääriäinen haastatteli Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhasta, joka kommentoi Unkarin tuoreimpia käänteitä Ruotsin Nato-jäsenyydessä.

Unkarilasmedioiden mukaan Unkarin parlamentin äänestyksessä Ruotsin Nato-jäsenyydestä ei tulla tekemään maanantaina päätöstä, koska Unkarin hallitseva Fidesz-puolue on aikeissa boikotoida äänestystä. 

Unkarilaismedioiden mukaan odotus on, että Fidesz ja sen liittolaispuolue KDNP jäävät pois ylimääräisestä istunnosta, minkä seurauksena päätösvaltaa ei saavuteta. 

– Ei se varsinaisesti yllätys ole. Kuvio on ollut sellainen, että ensin liikkuu Turkki ja sitten Unkari sen perässä. Tällä hetkellä emme näe mitään sellaisia merkkejä Turkin suunnasta, vaikka aikaisemmin Naton huippukokouksessa Turkki ilmoitti, että suhtautuu nyt positiivisemmin Naton jäsenyyteen, Vanhanen kertoo.

Unkarin ratifiointi on boikotoinnin johdosta jäämässä syksyyn.

– Vielä ei ole näkynyt mitään konkreettisia edistysaskeleita Turkin suunnalta, joka tietysti puhuisi sen puolesta, että myöskään tuskin tämä Unkarin parlamentti vielä liikkuu, Vanhanen summaa. 

Fidesz-puolue jarruttelee parlamentissa

Unkarin parlamentin puhemies Laszlo Kövér lisäsi Ruotin Nato-jäsenyyden äänestyksen parlamentin päiväjärjestykseen opposition esityksestä. 

– Tietenkään hallitseva Fidesz-puolue ei aio toimia, kuten oppositio tässä pyrkii, eli saamaan asiaa eteenpäin. Todennäköisesti joudumme vielä odottelemaan jonkin aikaa tätä Unkarinkin päätöstä, Vanhanen arvioi.

Samankaltaista toimintaa Fidesz-puolueen osalta on Vanhasen mukaan nähty aikaisemminkin vuoden aikana – esimerkiksi silloin, kun Suomen Nato-jäsenyyttä käsiteltiin.

Paljon hidastavia kysymyksiä

– Tähän dynamiikkaan liittyy ennen kaikkea Turkin tilanne ja milloin Turkki haluaa lopulta Ruotsin jäsenyyttä edistää. Tiedämme, että Turkki on vedonnut näihin Koraanin poltto-tapauksiin, jotka ovat hidasteena tai esteenä sille, että Ruotsi olisi vielä Nato-kelpoinen maa. 

Vanhasen mukaan on vielä paljon kysymyksiä, jotka saattavat hidastaa Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Vanhanen kertoo, että Ruotsilla ja Turkilla on Vilnassa solmittu kahdenvälinen sopimus turvallisuusyhteistyöstä, myös talous- ja puolustus-, sekä teollisuusyhteistyöstä ja EU-jäsenyyden edistämisestä. 

Turkin päätöstä saadaan todennäköisesti odottaa lokakuuhun asti ja jäsenyys viivästyisi. 

– Ennen Turkin päätöstä tuskin Unkarissakaan tapahtuu tämän osalta mitään. Kun näemme, että Unkari liikkuu, niin silloin tiedämme, että Turkki on todennäköisesti päättänyt liikkua.

Katso koko Vanhasen haastattelu jutun ylälaidan videolta!

"Ruotsi todennäköisesti Naton jäsen vuoden loppuun mennessä"

Vanhasen mukaan Unkarin pääministeri Viktor Orbán pyrkii toimillaan tekemään Turkin presidentti Erdoganille palveluksen, jotta Turkki ei jäisi viimeiseksi valtioksi, joka ratifioi Ruotsin jäsenyyden. Tällöin kaikki paine ei kohdistu Turkkiin.

– Pitäisin hyvin todennäköisenä, että Ruotsi on Naton jäsen tämän vuoden loppuun mennessä, Vanhanen arvioi.

Vanhasen mukaan ei ole kyse siitä, että Turkki tai Unkari vastustaisivat Naton laajentumista sinällään, vaan kansallisten etujen saavuttamisesta ja "poliittisesta optiikasta ja teatterista". 

– Turkki tietysti pyrkii tätä Nato-agendaa kääntämään oman mielensä mukaiseksi.

Mikäli Ruotsin Nato-jäsenyys viivästyisi pitkiksi ajoiksi, uskoo Vanhanen suurimpien Nato-valtioiden menettävän kärsivällisyytensä. Vanhanen pitää Yhdysvaltojen roolia neuvotteluissa merkittävänä ja valtaa esimerkiksi F16-hävittäjäkauppojen kautta. 

Suomi ja Ruotsi päätymässä eri osoitteisiin Natossa? – "Presidentin on tästä jyrähdettävä" 4:47
Katso myös: Suomi ja Ruotsi päätymässä eri osoitteisiin Natossa? – "Presidentin on tästä jyrähdettävä"

Lue myös:

    Uusimmat