Turkin ulkoministeri vihjaili ärtyneenä Ruotsin Nato-jäsenyydestä – "Moni asia on alkanut kirjojen polttamisella"

Turkki kertoo odottavansa Ruotsilta yhä lisätoimia ennen parlamentin Nato-ratifiointiäänestystä 0:43
Katso video: Turkki kertoo odottavansa Ruotsilta yhä lisätoimia ennen parlamentin Nato-ratifiointiäänestystä

Turkin ulkoministeri vihjaa, ettei Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi Turkin parlamentissa ole itsestäänselvä läpihuutojuttu.

Turkin ulkoministeri Hakan Fidan puhui Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista tavatessaan unkarilaisen virkaveljensä. Myös Unkari pantaa ratifiointia.

– Koska Ruotsin terrorismilakien muutokset on tehty hyvin äskettäin, vaikuttaa siltä, että kestää jonkin aikaa, että tietyt toimet tulevat käyttöön. Joitain asioita on tehty, mutta odotamme myös jatkotoimia, Fidan vaatii.

Fidan ei täsmentänyt, mitä jatkotoimia Turkki odottaa, mutta korosti, että viimeinen sana asiassa on Turkin parlamentilla, joka aloittaa uuden istuntokauden vasta lokakuussa.

Fidanin ärtyneisyyden takana on Ruotsissa tehty Koraanin sivujen polttaminen. 

– Kun katsoo Euroopan historiaa, moni asia on alkanut kirjojen polttamisella, kuten keskitysleirit. Jotkut poliittiset johtajat ovat alkaneet jo tiedostaa tämän, Fidan sanoo.

Uusia hakemuksia poliisille

Ruotsi on puolustautunut vetoamalla maan ilmaisunvapauteen ja sanoo, ettei Koraanin poltto ole rikos vaikka se onkin paheksuttava toimi. Nyt Ruotsissa poliisi on saanut kolme uutta hakemusta julkisista kokoontumisista, joissa on tarkoitus polttaa Koraani.

Svenska Dagbladetin mukaan hakemusten takana on Ruotsissa asuva irakilaistaustainen kristitty Salwan Momika, joka poltti kesäkuussa Koraanin sivuja moskeijan ulkopuolella Tukholmassa ja talloi aiemmin tässä kuussa Koraania Irakin Tukholman-suurlähetystön luona.

Myös muita mielenilmaisuja on tulossa: Kaksi muuta ihmistä on tällä viikolla hakenut lupaa polttaa turbaani, Koraani ja Iranin lippu Iranin suurlähetystön luona.

Koraanin tallominen Ruotsissa aiheutti mielenosoituksia Irakissa, Libanonissa ja Iranissa, ja myös Turkki hermostui.

Vaikka Turkin presidentti Recep Tayip Erdoganin on sanonut mahtisanansa Turkin Nato-jäsenyyden puolesta, Ruotsin tarkkailu jatkuu.

Lue myös:

    Uusimmat