Juha Kankkuselta huijattiin taideväärennöksillä yli puoli miljoonaa

Keskusrikospoliisi on tutkinut poikkeuksellisen laajaa petosjuttua, jonka uhrina on ollut ralliautoilun moninkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen.

Poliisin esitutkinnan mukaan Kankkuselta huijattiin yli 500 000 euroa taulukaupoissa vuosina 2009 ja 2010.

Kyse on yksi Suomen rikoshistorian suurimmista yksittäiseen henkilöön kohdistuneista taidepetoksista.

MTV3:n 45 minuuttia ohjelman tietojen mukaan Kankkunen osti yli 20 taulua, joiden väitettiin olevan tunnettujen taidemaalarien töitä. Tauluja myytiin Kankkuselle muun muassa Pekka Halosen, Akseli Gallen-Kallelan sekä maailmankuulujen venäläisten taidemaalarien, kuten Ilja Repinin töinä. Keskusrikospoliisi epäilee, että kaikki Kankkuselle myydyt taulut olivat väärennöksiä.

Poliisi ei tässä vaiheessa kerro tarkemmin, missä Kankkunen on taulukauppoja tehnyt.

Kankkuseen kohdistuneiden epäiltyjen törkeiden petosten ja törkeiden väärennysten esitutkinta on valmistunut ja siirtynyt syyteharkintaan Keski-Suomen syyttäjävirastoon. Kankkunen on jutun ainoa asianomistaja. Rikoksista epäiltyjä on useita.

Taidejuttu johti myös laajan kiristysjutun tutkintaan. Kankkunen joutui näin uhrina tietämättään kytketyksi epäiltyyn alamaailman laittomaan velanperintään.

Sekä petos- että kiristysjutussa kuulusteltu mies kertoi poliisille, että hänet oli uhattu tappaa, jos ei pystyisi toimittamaan eräälle henkilölle 150 000 euroa rahaa. Mies saikin rahat kasaan, kun Kankkunen osti häneltä suurilla summilla tauluja

Suuresta taidepetoksesta ja kiristysjutusta kerrotaan MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa.

45 minuuttia ei tavoittanut Kankkusta haastatteluun.

45 minuuttia MTV3-kanavalla tänään klo 20.05.

Katso Pekka Lehtisen juttu (45 minuuttia 19.9.2012)

Lue myös:

    Uusimmat