Mainos

Joutsenon ja Lappeenrannan biojätteiden sijoituspaikka auki

Juhannuspäivänä Joutsenossa palaneen Vapon biojätelaitoksen toiminnoille etsitään pysyvää ratkaisua huomenna. Laitos tuhoutui palossa käyttökelvottomaksi, mutta biojätteen kerääminen jatkuu normaalisti.

- Ainakin aluksi biojätteet tullaan sijoittamaan aumoihin biojätelaitoksen varastointikentille. Jätteet ajetaan suuriksi kasoiksi, joihin sekoitetaan turvetta ja haketta kompostoimisen nopeuttamiseksi ja hajuhaittojen ehkäisemiseksi, Etelä-Karjalan jätehuolto oy:n toimitusjohtaja Mika Suomalainen kertoo.

Aumoihin kompostointia on kokeiltu jo aikaisemmin tehtaan huoltoseisokin aikana. Silloin kompostoitava jäte oli jätevesilietettä, jota on Suomalaisen mukaan helpompi kompostoida.

- Biojäte saattaa houkutella paikalle haittaeläimiä. Aumaus on vain hätätoimenpide, sillä siinä kompostoituminen kestää puolesta vuodesta vuoteen eikä meillä ole tilaa kompostoitavan materiaalin pidempiaikaiseen säilytykseen, Suomalainen sanoo.

Aumauksen lisäksi vaihtoehtona on biojätteiden ajaminen tavalliselle kaatopaikalle. Lähimmät biojätelaitokset sijaitsevat Mikkelissä ja Lahdessa, mutta niillä ei Suomalaisen mukaan ole kapasiteettia käsitellä Joutsenon laitoksen jätteitä.

Poliisi tutkii tulipalon syttymissyytä, mutta tapaukseen ei epäillä liittyvän rikosta.

- Valvontakameroiden mukaan alueella ei ole ollut ylimääräistä liikettä, Suomalainen sanoo.

Vapon biojätelaitos käsitteli Joutsenon ja Lappeenrannan kotitalouksien biojätteet. Sen vuosittainen kapasiteetti oli 8 000 tonnia biojätettä ja 14 000 tonnia jätevesilietettä.

(MTV3-STT)

Lue myös: (21.6.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.