Joulun lumitilanne vielä epävarma

Ilmastonmuutoksen myötä Suomen talvet ovat muuttumassa yhä leudommiksi.

Joulua vietetään todennäköisesti tänäkin vuonna sateisessa säässä. Ilmatieteen laitoksen mukaan seuraavat neljä viikkoa sää näyttäisi jatkuvan Suomessa keskimääräistä lämpimämpänä.

Erityisesti jakson alku on huomattavasti keskimääräistä lauhempi maan etelä- ja keskiosissa. Joulupyhien tienoilla poikkeama keskimääräisistä lämpötiloista ei näyttäisi olevan niin suuri.

Ylimeteorologi Ilkka Juga Ilmatieteen laitokselta muistuttaa, että kuukausiennuste ei kuvaa yksittäisissä päivissä tapahtuvaa vaihtelua. Jugan mukaan etenkin jakson kaksi ensimmäistä viikkoa näyttävät sateisilta. Maan etelä- ja keskiosassa sade tulee pääosin vetenä.

- Kolmannesta viikosta eteenpäin sateen olomuotoa ei ole mahdollista vielä kuvata, Juga sanoo.

Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Anneli Nordlund kertoo, että reistaileva talventulo toki kuuluu Suomen ilmastoon. Etelässä lumettomiin jouluihin on jo totuttu. Maan keskiosien sisämaassa lumeton joulu on harvinaista, muttei ennenkuulumatonta. Nyt kuitenkin ollaan leutouden kärkipäässä. Tämäntyyppisiin säihin saadaan Nordlundin mukaan ilmastonmuutoksen myötä myös tottua.

Suomi viettää itsenäisyyspäivää vuodenaikaan nähden hyvin leudossa säässä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat