Joulukoristeiden klassikoita esillä Riihimäellä

Pieni saksalainen Lauschan kaupunki elää joulusta ympäri vuoden, sillä pääosa väestä elää puhaltamalla lasisia joulukoristeita. Thyringenin vuoristoseudulla keskisessä Saksassa ei riittänyt maata kaikille. Niinpä sonnenbergiläiset ryhtyivät 1700-luvulla tekemään puuleluja, lauschalaiset lasiesineitä. Lasiset kuusenkoristeet keksittiin 1800-luvun puolivälissä.
-Oikeastaan siellä tehtiin jo lasihelmiä ja mm. lasisilmiä proteeseiksi. Vasta myöhemmin oivallettiin että joulukuusenkoristeitakin voidaan tehdä lasista. Niin tämä perinne oikeastaan syntyi, kertaa tutkija Ulla Laurén Suomen lasimuseosta.

-Lasiputken pää lämmitetään kaasuliekillä ja sitten lasinpuhaltaja avaa pienen muotin ja puhaltaa lasiesineen muottiin, Laurén kertoo. Kuoren ohut lasi hopeoidaan ja lopuksi maalataan käsin.

Samalla tavalla koristeita tehdään edelleen, eikä lauschalaisilla ole markkinointiongelmia. Koristeita viedään paljon muun muassa Yhdysvaltoihin.
-Kyllä tämä näkyy mallistossa, koska siellä esimerkiksi maissintähkät ovat suosiossa koristeina. Yhdysvaltalaisessa kuusessa saattaa roikkua jopa krokotiileja ja papukaijoja. On suhteellisen vaikea kuvitella, että joulukuusessa olisi täälläpäin maailmaa esimerkiksi krokotiili.

Joulu-unelmia - Weihnachtsträume -niminen näyttely on esillä Suomen lasimuseossa 22.12. saakka.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat