Mainos

Joukkoliikenteestä tulossa kuntavaalien yllätysteema

Linja-auto Helsingin keskustassa.

Joukkoliikenteestä on tulossa kunnallisvaalien yllätysteema. Asia käy ilmi MTV:n uutisten teettämästä kyselystä. Vastaajat nimesivät mielestään kolme tärkeintä palvelua, joihin kunnallisvaaleissa pitäisi keskittyä. Vaihtoehtoja oli tarjolla kuusitoista.

Odotetusti tärkeimpänä kuntapalveluna pidetään terveydenhuoltopalveluja (69%). Toiseksi nousevat kuntien vanhuspalvelut (43%), mutta yllättäen vastaajat pitävät kunnallisvaalien kolmanneksi tärkeimpänä aiheena joukkoliikennettä (30%).

Joukkoliikenne kiilaa koulupalveluiden (27%) ja lasten päivähoidon (22%) ohi.

MTV:n uutisten vaaliasiantuntija, Kimmo Grönlund Åbo Akademista yllättyi tuloksesta.

- Se on kyllä mielenkiintoista, että joukkoliikenne nousee nyt jopa koulutusta tärkeämmäksi.

Grönlundin mielestä kyseessä on aika merkittävä havainto, koska yleensä kunnallisvaaleissa puhutaan aika vähän joukkoliikenteestä.

- Ehkä tämä nousee nyt tämänkin vuoksi keskusteluun.

MTV:n uutisten kyselyssä joukkoliikenne koetaan tärkeäksi koko maassa ja kaikissa ikäluokissa. Myöskään koulutustaso ei näytä vaikuttavan siihen.

Joukkoliikenne sivuaa monia kuumia puheenaiheita, kuten ilmastonmuutosta, pitkiä työmatkoja, haja-asutusalueiden kurjia liikenneyhteyksiä, kaavoitusta, asuntojen hintoja, unohtamatta pääministeri Matti Vanhasen himmelimallia eli puutarhakaupunkien ketjua.

Pääministerin esitys on saanut julkisuudessa täystyrmäyksen.

Kärkiviisikon jälkeen vastaajat pitävät tärkeimpinä palveluina katujen kuntoa ja katuvalaistusta (16%), kuntien/kaupunginosien palvelujen tasa-arvoista kehittämistä (14%), toimeentulotukipalveluita (14%), liikunta-, urheilu- ja muita palveluita (14%), puhdasta juomavettä (13%), vuokra-asuntopalveluita (11%) ja ympäristön siisteyttä (10%).

Vähiten kunnallisvaaleissa mielenkiintoa herättävät vammaispalvelut (7%), kirjastopalvelut (5%), teatteri-, musiikki- ja muut kulttuuripalvelut (3%) ja omakotitonttien tarjonta (2%).

MTV:n uutisten vaaliasiantuntija on varovainen arvioidessaan, miten viime aikojen talousuutiset mm. paperitehtaiden joukkosaneeraukset vaikuttavat kunnallisvaalitaistoon.

Grönlundin mukaan taloustilanne voi hyödyttää vasemmisto-oppositiota ja perussuomalaisia, jos ihmiset kokevat nykyisen talouspolitiikan olevan pielessä.

- Kunnallisvaalit koettaisiin silloin ainoaksi keinoksi protestoida tätä kehitystä vastaan, Grönlund aprikoi.

- Toinen vaihtoehto on, että tämäntyyppiset uutiset vain passivoivat äänestäjiä entisestään ja silloinhan se ei hyödytä ketään. Tietysti demokratia kärsii siitä, jos äänestysvilkkaus jää kovin alas.

Kyselyn teki MTV:n uutisten toimeksiannosta Think If. Nettipaneeliin osallistui 3000 18 - 64-vuotiasta suomalaista eri puolilta maata. Kysely tehtiin 1. - 9.9.2008.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.