Jos Ukrainan uhoama kesähyökkäys toteutuu, on rintamalla jo päsmäröivän Putinin tehtävä iso päätös: "Tykistöupseerin koulutus, ei niillä opeilla sotaa käydä"

Pekka Toveri: Venäjällä on"päätöksen paikka"jos Ukraina lähtee koviin hyökkäyksiin kesällä 0:49
Pekka Toveri: Venäjällä on "päätöksen paikka" jos Ukraina lähtee koviin hyökkäyksiin kesällä.

Harkovan suunnan operaatio saattaa kesän korvilla joutua pikatahtia luopumaan tittelistään sodan suurimpana vastahyökkäyksenä, jos ennakkomerkit pitävät paikkansa.

Ukrainan yleisesikunta on sanonut, että kesäkuussa maa aloittaa isommat vastahyökkäykset heittääkseen venäläiset pois, sanoo Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri MTV Uutiset Livessä.

Kiovan uho on sikäli hieman outoa, että sodassa harvemmin on tapana kertoa julkisuuteen näinkään tarkkoja sotasuunnitelmia. Kyse voi siis hyvin olla esimerkiksi hämäysyrityksestä tai poliittisesta pelistä.

Aloite on joka tapauksessa siirtynyt tai ainakin siirtymässä Ukrainalle, toteaa Toveri. Samoilla linjoilla vaikuttaa olevan Nato, jonka viranomainen sanoi CNN:lle, että sodan suunta viettää nyt Kiovan kannalta mieluisalla tavalla.

Samaan aikaan Venäjän hyökkäysvoima heikentyy päivä päivältä, eikä täydennyksiä juuri näy tai kuulu.

– Jos ukrainalaiset lähtevät koviin vastahyökkäyksiin, niin (Venäjällä) on päätöksen paikka. Mistä saadaan lisävoimia?, Toveri kysyy.

– Vladimir Putin ei ole julistanut sotaa. Se on yksi ongelma. Ei voi ruveta käskemään reserviläisiä palvelukseen ja lähettää heitä Ukrainaan, koska ei olla sodassa, Toveri jatkaa.

Virallinen sota olisi riski

Ennen voitonpäivän paraatia spekuloitiin laajasti, julistaako Putin odotetussa puheessaan virallisesti sodan. Näin ei käynyt, vaan Kremlin taistelijat käyvät täysimittaista sotaa yhä "erikoisoperaation" nimellä.

Sodan julistaminen mahdollistaisi Venäjällä yleisen liikekannallepanon. Se tarkoittaisi lisävoimaa rintamalle. Sille, miksi Putin ei ole näin jo tehnyt, on syynsä.

– Se olisi aika riskaapeli veto häneltä, koska kaikki eivät välttämättä tule palvelukseen, Toveri sanoo.

Liikekannallepano ei suinkaan ole mikään taikatemppu, jonka julistamisen jälkeen taistelukentille yhtäkkiä ilmestyisi divisioonittain tuoreita taistelijoita ja satoja varastosta ulos ajettuja panssarivaunuja.

– Venäjällä kestäisi 3–6 kuukautta ennen kuin se saisi merkittävää lisävoimaa. Taistelut jatkuisivat pitkälle syksyyn, kun katsoittaisiin, kumpi pääsee niskan päälle, Toveri arvioi.

Venäjällä "ei kykyä jatkaa" hyökkäystä

Toverin mukaan kesän tienoilla Ukrainalla on "todennäköisesti pieni aikaikkuna lyödä venäläiset" ja vallata alueita takaisin.

Monin paikoin Venäjä on jo pakon sanelemana siirtynyt puolustuskannalle.

– Oletettavasti tämän kuun loppuun mennessä käynee selväksi, onko Venäjällä mitään edellytyksiä saavuttaa läpimurtoa hyökkäyksillään. Todennäköisesti ei. Toukokuun lopulla tappiot ovat niin suuret, että hyökkäyskyky menee. Monella suunnalla he ovat jo siirtymässä puolustukseen. Tietävät, että ei ole kykyä jatkaa hyökkäämistä, Toveri toteaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kesällä Ukrainalla on aikaikkuna lyödä venäläiset, sanoo kenraalimajuri evp. Pekka Toveri 1:26
Kesällä Ukrainalla on aikaikkuna lyödä venäläiset, sanoo kenraalimajuri evp. Pekka Toveri.

"Neuvottelutiimi koostuu aseista ja rahasta"

Ukrainan kasvavasta itseluottamuksesta sodan suhteen kertoo jotain maan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan Mykhailo Podolyakin kommentti torstailta.

– Älkää tarjotko meille tulitaukoa, se on mahdotonta ilman Venäjän joukkojen täydellistä vetäytymistä. Ukraina ei ole kiinnostunut uudesta "Minskistä" ja sodan jatkumisesta muutaman vuoden päästä, Podolyakin kirjoittaa Twitterissä.

– Kunnes Venäjä on valmis täysin vapauttamaan miehitetyt alueet, niin neuvottelutiimimme koostuu aseista, pakotteista ja rahasta, Podolyak jatkaa.

Entisen tiedustelupäällikön Toverin mukaan Ukrainassa on "vaikea päästä poliittiseen ratkaisuun".

– Venäjän hyökkäys on niin aggressiivinen ja sotarikokset niin julmia, että Ukraina tuskin suostuu mihinkään sellaiseen ratkaisuun mihin Putin suostuu, Toveri arvioi.

– Ukraina vaatii vuoden 1991 rajoja, sotarikollisten rankaisemista ja korvauksia. Putin ei tähän tule missään tapauksessa suostumaan, Toveri jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Pekka Toveri: Vaarana jäätynyt konflikti 0:49
Pekka Toveri: Vaarana jäätynyt konflikti.

"Ei niillä opeilla sotaa käydä"

Toverin mukaan tässä näkyy tyypillinen diktaattorin elinkaari. Kun on Putinin tapaan ollut 20 vuotta enemmän tai vähemmän yksinvaltiaan asemassa, niin alkaa kuvitella, että on ainoa, joka osaa hommat, Toveri toteaa.

– Kun ei ole luottoa kenraaleihin ja sota ei mene hyvin, niin pitää ruveta itse päsmäröimään. Putinin tykistöupseerin peruskoulutuksesta alkaa olemaan 50 vuotta. Ei niillä opeilla sotaa käydä, Toveri katsoo.

Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä on viime aikoina hyllyttänyt useita korkea-arvoisia sotilaskomentajia, joiden Kreml katsoo suoriutuneen heikosti Ukrainan hyökkäyssodasta.

Tiedustelutietojen mukaan Putin johtaa Ukrainan sotaa kädestä pitäen – Pekka Toveri:"Tykistöupseerin koulutus, ei niillä opeilla sotaa käydä" 1:37
Tiedustelutietojen mukaan Putin johtaa Ukrainan sotaa kädestä pitäen – Pekka Toveri: "Tykistöupseerin koulutus, ei niillä opeilla sotaa käydä".

Lue myös:

    Uusimmat