Jopa Sergei Lavrov myöntää HIMARSin tehon ja vaatii siksi lisävalloituksia – USA:n armeijan komentaja ylistää Ukrainan raketti-iskuja

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov näyttäisi jakavan venäläisten sotakommentaattorien keskuudessa jo aiemmin levinneen hädän, joka liittyy Yhdysvaltain Ukrainalle antamiin pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimiin.

Lavrovin mukaan Venäjän maantieteelliset tavoitteet täytyy siirtää eteenpäin nykyisistä taistelulinjoista, jos länsimaat yhä toimittavat Ukrainalle pitkän kantaman aseistusta, kuten HIMARSeja, Reuters kirjoittaa.

– Presidentti (Vladimir Putin) oli hyvin selkeä: (Tavoitteena on) denatsifikaatio ja demilitarisointi siinä merkityksessä, että meidän turvallisuudellemme ei ole uhkaa, eikä Ukrainan alueelta tule sotilaallista uhkaa. Tämä tavoite on yhä pysynyt samana, Lavrov muotoili Venäjän valtiomedia RT:lle antamassaan haastattelussa CNN:n mukaan.

Ukrainan on raportoitu tuhonneen tarkoilla HIMARS-hyökkäyksillä kymmeniä Venäjän armeijan ammusvarastoja ja komentokeskuksia.

Venäjän suurin etu Ukrainan sodassa on ollut sen merkittävä tykistöylivoima. Iskemällä Kremlin ammusvarastoihin "HIMARS on dramaattisesti muuttanut voimatasapainoa", kirjoitti Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin läheinen liittolainen ja kansliapäällikkö Leonid Volkov.

HIMARS eli koko nimeltään M142 High Mobility Artillery Rocket System on vuonna 2010 käyttöön otettu yhdysvaltalaisvalmisteinen pitkän kantaman raketinheitin, joita on julkisten tietojen mukaan rakennettu reilut 500 kappaletta.

HIMARS-raketinheittimillä voidaan ampua ohjuksia, joiden kantama on jopa 300 kilometriä. Ukrainalla on tosin käytössään vain ohjuksia, joiden pisin "realistinen maksimikantama" on sotilasprofessori Marko Palokankaan mukaan noin 84 kilometria. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ajatushautomo epäilee Venäjän kykyä valloittaa

Lavrovin mukaan Venäjän sotilaalliset tavoitteet Ukrainassa eivät enää rajoitu pelkästään Luhanskin ja Donetskin alueisiin, vaan kattavat myös Etelä-Ukrainan Hersonin ja Zaporizhzhjan alueet sekä nipun muita, nimettömäksi jääneitä, kolkkia.

Ulkoministerin suuret puheet uusista valloituksista ovat huomattavassa ristiriidassa Venäjän armeijan hitaan ja työlään etenemisen kanssa, amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaa.

Lavrovin mainitsemilla alueilla Venäjä kuitenkin miehittää jo nyt esimerkiksi Hersonin kaupunkia. Keskiviikkona uutisoitiin, että Yhdysvallat arvioi Venäjän pyrkivän liittämään itseensä miehittämänsä alueet Krimin niemimaan opein

Pentagonin tiedottaja sanoi maan tiedustelutietojen viittaavan siihen, että Venäjän asein valtaamilla alueilla pidetään ensin "valekansanäänestyksiä", joiden jälkeen asukkaiden väitetään kannattaneen Venäjään liittymistä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

ISW:n mukaan Venäjän valloitushaaveita vaikeuttaa myös toukokuusta lähtien käynnissä ollut Ukrainan vastahyökkäys Etelä-Ukrainassa.

– On epäselvää, miten Kreml luo sellaiset hyökkäysvoimat, joilla se voisi valloittaa merkittävästi lisää Ukrainan alueita, ISW toteaa.

USA ylistää HIMARSien käyttöä

HIMARSien Venäjälle aiheuttamat ongelmat tuskin ovat vähenemässä, sillä Yhdysvallat lähettää Ukrainaan jälleen neljä uutta HIMARS-raketinheitintä, maan puolustusministeri Lloyd Austin sanoi keskiviikkona.

Ukrainaan on nyt saapunut 12 HIMARSia. Yhteensä Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat luvanneet toimittaa niitä "yli kaksikymmentä", sanoi Yhdysvaltain asevoimien komentaja, kenraali Mark Milley tiedotustilaisuudessa. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Milley toteaa Ukrainan käyttävän HIMARSeja tehokkaasti.

– He iskevät venäläisiä komentokeskuksia, logistiikkaa, tykistöä ja monia muita kohteita vastaan. Nämä iskut tasaisesti heikentävät Venäjän mahdollisuuksia tukea ja komentaa joukkojaan, Milley sanoo.

– Se tosiasia, että ukrainalaiset pystyivät näin nopeasti ottamaan käyttöön nämä järjestelmät, kertoo heidän kyvyistään, tykistö- ja maalitustaidoistaan, päättäisyydestään sekä halusta jatkaa taistelua, Milley jatkaa.

Milleyn mukaan 200 ukrainalaista on koulutettu käyttämään HIMARS-raketinheittimiä. Yhä useamman ukrainalaisen on tarkoitus saada jatkossa koulutus, Milley lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat