Ukraina julkaisi videon raketinheitinvoimastaan – Ajatushautomo: Kreml levittää tuhoväitteitä tyynnyttääkseen HIMARS-hysterian

HIMARS-raketinheittimillä tehdyt iskut todennäköisesti osuvat myös venäläissotilaiden moraaliin, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjän puolustusministeriö on viime aikoina kertonut toistuvasti tuhonneensa Yhdysvaltain Ukrainalle lahjoittamia HIMARS-raketinheittimiä sekä näiden käyttämiä ammuksia.

Esimerkiksi elokuun alussa Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi maan armeijan tuhonneen kuusi HIMARSia. Sekä Ukraina että Yhdysvallat ovat toistuvasti kiistäneet Kremlin väitteet HIMARSien tuhoutumisesta.

Väittämällä tuhonneensa Ukrainan HIMARSeja Venäjä todennäköisesti pyrkii rauhoittelemaan sitä hätää, jonka HIMARS-raketinheittimet ovat Kremlin taistelijoissa ja sotakommentaattoreissa aiheuttaneet, arvioi ajatushautomo ISW.

Jo pian ensimmäisten HIMARSien Ukrainaan saapumiseen jälkeen venäläiset sotabloggarit kirjoittivat hyvin huolestuneeseen sävyyn pitkän kantaman raketinheittimien tuhovoimasta.

– Monet sotabloggaajat ja -kirjeenvaihtajat ovat ilmaisseet huolensa ilmapuolustuksen tehottomuudesta ja siitä uhasta, jonka HIMARSit aiheuttavat Venäjän logistiikalle, ISW arvioi.

– Iskut myös todennäköisesti laskevat venäläissotilaiden moraalia, ISW jatkaa.

Voit lukea lisää Venäjän reaktioista HIMARSeihin täältätäältä ja täältä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Myös länsimaiset arviot Ukrainan tavasta käyttää asejärjestelmää ovat olleet ylistäviä.

– He ovat sillä pystyneet muuttamaan sodan kulkua, totesi Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri MTV Uutiset Livelle.

– Yhdessä pienessä ja liikkuvassa lavetissa on erittäin paljon tulivoimaa, johtuen siitä, että ne (raketit) ovat ohjautuvia ja äärimmäisen tarkkoja.    

Ukrainalla on julkisten tietojen mukaan käytössään 16 pitkän kantaman HIMARS-raketinheitintä, joilla se väittänyt tuhonneensa kymmeniä Venäjän ammusvarastoja ja komentokeskuksia. Ukraina sai maan puolustusministerin mukaan ensimmäiset HIMARSit kesäkuun lopulla.

Jutun alussa olevalla tuoreella videolla Ukraina esittelee raketinheitinkalustoaan. Videolla näkyvästä tulituksesta eivät tällä kertaa kuitenkaan vastaa HIMARSit, vaan ilmeisesti venäläisvalmisteiset BM-sarjan raketinheittimet. Reuters kuvasi videon Koillis-Ukrainassa Harkovan alueella.

Lue myös:

    Uusimmat