Jopa 60 prosenttia potilaista kärsii aivovamman jälkeen yleisestä vaivasta – oireet voivat jatkua pitkäänkin

Hyvän unen resepti – vieraana unilääkäri Henri Tuomilehto 9:57
Video: Mikä on hyvän unen resepti?

Unettomuus on hyvin yleinen vaiva aivovamman jälkeen, tuore tutkimus osoittaa. Osalla potilaista oireet myös jatkuvat pitkään.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja se perustuu runsaan 2 000 aivovammapotilaan vuoden mittaiseen seurantaan. Suurin osa potilaiden aivovammoista oli lieviä.

Noin 60 prosenttia potilaista kertoi kärsineensä lieväoireisesta, mutta jatkuvasta unettomuudesta ja 30 prosentin unettomuusoireet vähitellen lievittyivät. Lisäksi 2 prosentilla potilaista oireet olivat aluksi pahoja, mutta lievittyivät, ja hyvin pienellä osalla unettomuus alkoi vasta myöhemmin seurannan aikana.

Kahden viikon kuluttua vammasta kliinisen unettomuuden kriteerit täytti 43 prosenttia ja vuoden kuluttua 28 prosenttia potilaista. Yleisväestössä unettomuudesta kärsii noin 10 prosenttia, joten oireilu on aivovammapotilailla huomattavan yleistä.

Pitkäkestoinen ja vaikea unettomuus oli yleisempää naisilla, afrikkalaistaustaisilla, mielenterveysongelmia potevilla sekä aiemminkin aivovamman saaneilla.

Yleisin aivovamman syy on kaatuminen. Suurin osa vammoista on lieviä ja hoidon avulla niistä toivutaan yleensä muutamassa viikossa tai kuukaudessa. Suomessa noin puolet aivovammoista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat