Suomessakin tunnettu vaatejätti koronakohun keskellä – työntekijät haukkuvat varastoa tautipesäksi: "Todella järkyttävää, suorastaan häpeällistä"

2:15
Mitkä ovat tärkeimmät asiat verkossa kauppaa tehdessä? Aiheesta kertomassa Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Kristiina Vainio.

Maailmanlaajuisesti tunnettu, brittiläinen muodin verkkokauppa Asos on joutunut vakavan kohun kohteeksi. Yritystä syytetään vastuuttomasta toiminnasta koronaviruspandemian aikana.

Englannin Grimethorpessa, Etelä-Yorkshiressä sijaitsevan Asoksen varaston työntekijät ovat avautuneet vaarallisista työolosuhteistaan. Asiasta uutisoi muun muassa The Guardian.

Asia ilmenee kyselystä, jonka toteutti ammattiyhdistysliike GMB Union. Kyselyyn osallistui yli 460 työntekijää, joista yli 98 prosenttia koki olonsa turvattomaksi yrityksen varastolla. Grimethorpen varastolla työskentelee noin 4000 työntekijää, joista paikalla on yhden vuoron aikana noin 500 henkeä.

Työntekijöiden mukaan hallituksen suositusten noudattaminen mahdotonta

Monet työntekijät kertoivat, että esimerkiksi kahden metrin turvavälin pitäminen varastolla on mahdotonta. Varaston käytävät ovat kapeita, minkä lisäksi työntekijät jakavat kanttiinin, bussikuljetuksen työpaikalle sekä vessat, joita käyttävät sadat ihmiset työvuoron aikana.

Lisäksi työntekijät raportoivat puutteista hygieniassa ja suojavarusteiden jakelussa. Yhtiö ei ole jakanut työntekijöilleen hanskoja tai desinfiointiainetta. Lisäksi varastolla pelätään, että kollegat saattavat tulla töihin sairaana niukan sairausajan palkan vuoksi. Jos työntekijä sairastuu, hänelle maksetaan viikossa 94,25 puntaa eli 83,90 euroa.

– Työolosuhteet Asoksella ovat uskomattomat. Työntekijät, joille olemme puhuneet, ovat nimittäneet varastoa tautipesäksi. Se on todella järkyttävää, suorastaan häpeällistä, tuomitsee GMB:n pääsihteeri Tim Roache.

– Työpaikalle kulkevat julkiset kulkuvälineet ovat täpötäynnä, sosiaalista etäisyyttä ei noudateta ja tuhannet työntekijät joutuvat menemään varastolle ja sen jälkeen takaisin perheidensä luo, Roache selittää.

Työnantajalla tyly vastaus huoliin

Osa työntekijöistä on ilmaissut huolensa suoraan työnantajalle. Vastaukset ovat kuitenkin olleet kylmiä.

– Meille kerrottiin viime viikolla, että yrityksellä ei ole varaa maksaa meille lomia. Jos emme tunne oloamme turvalliseksi, voimme lähteä palkatta kotiin, kertoo eräs työntekijä The Guardianille.

– Kollegani kyseli desinfiointiaineen ja hanskojen perään, ja hänelle sanottiin “miksi et tuo omia?”, työntekijä sanoo.

Nimettömänä pysyttelevä työntekijä kertoo, että vessoissa ei ole tarpeeksi saippuaa, kantiinissa istutaan ihan liki ja pukuhuoneet ovat ruuhkaisia.

– Alamme ei ole pandemian aikaan välttämätön. En usko, että joku tarvitsee näinä aikoina bikinejä, työntekijä sanoo.

Useat eri tahot tuominneet julkisesti yrityksen toiminnan

Ammattiliitto Community, johon kuuluu lähes 2000 Asoksella työskentelevää henkilöä, kertoo tehneensä yrityksen kanssa töitä jo viikkoja työolosuhteiden parantamiseksi.

Myös Stephanie Peacock, työväenpuolueeseen kuuluva Ison-Britannian parlamentin jäsen, on puuttunut asiaan.

– Olen puhunut lukuisille huolestuneille työntekijöille, jotka työskentelevät Grimethorpen varastolla, Peacock kertoo.

– Asos työllistää Isossa-Britanniassa yli 4000 henkeä. Työntekijöiden ei tulisi laittaa omaa ja perheensä hyvinvointia alttiiksi palkan eteen, hän jatkaa.

Ammattiyhdistysliike GMB:n organisoija Deanne Ferguson tuomitsee hänkin vaatejätin toiminnan.

– Asoksen täytyy laittaa ihmiset tuloksen edelle ja varmistaa, että työntekijät voivat pitää vaadittua turvaväliä, ja että heille maksetaan kunnolla, jos heidän täytyy olla pois töistä, Ferguson sanoo.

– Kaikki muu on ihmishenkien turhaa vaarantamista, hän toteaa.

Yritys kiistää syytökset

Asos on kiistänyt sitä kohtaan esitetyt syytökset ja esittänyt jopa vastasyytöksen. Yritys väittää tuoreen kohun olevan “osa jatkuvaa kampanjaa yritystämme ja kanssamme toimivaa liittoa, Communitya, vastaan”.

– Ei pidä paikkaansa, ettemme noudattaisi sosiaalisen etäisyyden protokollaa. Meillä on tiukka protokolla käytössä, mutta sanottakoon, että työntekijöiden vastuulla on noudattaa sitä, yrityksestä todetaan.

Asos kertoo noudattavansa hallituksen linjaa ja pitävänsä huolen siitä, että tasapaino yritystoiminnan jatkuvuuden ja työntekijöiden hyvinvoinnin välillä on oikea. Yritys nimeää työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden ykkösprioriteetikseen.

Muutamat muut muodin verkkokaupat, kuten Next, Moss Bros ja Net a Porter ovat sulkeneet sivustonsa väliaikaisesti turvatakseen varastotyöntekijöidensä turvallisuuden.

Yrityksen sosiaalisen median kanavissa kiehuu

Myös kuluttajat ovat työntäneet lusikkansa soppaan. Asoksen sosiaalisen median kanavissa kuluttajat ovat ilmaisseet mielipiteensä yrityksen toiminnasta. Erityisesti yrityksen Facebook-sivuilla näkyy vihaisia kommentteja.

– Tehkää se, mikä on oikein. Sulkekaa, käskee eräs kommentoija.

– Miksi olette edelleen auki? Asetatte työntekijänne ja koko yhteisön vaaraan oman ahneutenne vuoksi, tylyttää toinen.

Julkaisuihin on kommentoitu lukuisia kertoja myös GMB:n julkaisu, jonka otsikossa yrityksen kerrotaan “pelaavan venäläistä rulettia” työntekijöiden hengillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja