Jonne Virtasen ja suomikiekon väriläiskäseuran täydellinen avioliitto – kauhukakarapomo saanut nimettömiä mustamaalausviestejä: "Enää puuttuu yhdistäminen tanskalaiseen liivijengiin"

Jonne Virtasen liittyminen joukkueeseen on nostanut TUTO Hockeyn ja koko Mestiksen kiinnostavuuden uusiin ulottuvuuksiin. Enää on kyse siitä, että onko seuran uusi pelaaja värikkäämpi kuin urheilujohtaja Elmo Aittola, suomalaisen jääkiekkoilun tarkkailuluokkalainen. 

TPS:n ja sen toisen turkulaisseuran välit ovat olleet lievästi sanottuna myrskyisät vuosien varrella, mutta kauden alussa TPS antoi tietämättään upean lahjan naapurille.

Kun Jonne Virtasen sai sekavien vaiheiden jälkeen potkut TPS:stä, hän teki TUTO Hockeyn kanssa sopimuksen marraskuun maaottelutaukoon asti. Virtanen ei saa pelaamisesta varsinaista palkkaa, mutta hän katsoi Mestiksessä pelaamisen parhaaksi tavaksi pitää pelivirettä yllä. 

Pitkän linjan tutolainen Elmo Aittola on huomannut kiinnostuksen kasvun viime päivinä. Seuran urheilujohtaja ja A-nuorten päävalmentaja on saanut vastata lippupyyntöihin kaikkien viestintävälineiden kautta. 

– Vuodesta 2012 asti Facebook-kaverina ollut tuttu otti yhteyttä ensimmäisen kerran ja kysyi lippuja, Aittola naurahtaa MTV Urheilulle. 

On TUTO Hockeyllä ollut kiinnostusarvoa aiemminkin. Muun muassa viime kaudella seura herätti huomiota palkkaamalla Ässissä rajua jälkeä tehneen Matt Nickersonin

Aittola muistuttaa silti, että mielenkiinto pitäisi saada siirrettyä lippuluukulle asti. 

– Olen vastannut paremmillekin kavereille, että teen tätä työkseni. Ei se niin toimi, että kaikki annetaan ilmaiseksi. Jos tiedän, että tutulla on varaa maksaa se kymmenen euroa, en häntä ala sponsoroimaan. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Perättömiä ja nimettömiä huhuja puhelimeen

Mitä muuta Jonne Virtanen tuo joukkueeseen ja seuraan muuta kuin mediatäkyjä ja kuiskuttelua kaupungilla?

Aittola tuntee Virtasen henkilökohtaisesti vuosien takaa. Hänelle Virtasen ottaminen mukaan oli itsestäänselvys, kun mahdollisuus avautui.

– Jos Jonne olisi tehnyt jotain kulttuuriin kuulumatonta, emme olisi voineet ottaa häntä mukaan. 

Aittola sanoo, että hänen korviinsa on kantautunut hurjia versioita Virtasen tempauksista. Aittola kertoo, että hänelle on lähetetty prepaid-liittymistä nimettömiä tekstiviestejä, joissa on yritetty mustamaalata Virtasta. Todisteita ei ole löytynyt. 

– Enää puuttuu se, että hänet olisi yhdistetty johonkin tanskalaiseen liivijengiin, Aittola heittää. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Fyysisesti häntä ei haasta kukaan"

Mestis on sen verran kova sarja, että julkisuuskortti on äkkiä käytetty, jos peli tökkii kaukalossa. 

Aittola on satavarma, että Virtanen on kova tekijä Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. 

– Jonnelle maksettiin varmaan TPS:ssäkin muustakin kuin siitä, että hän tekee maaleja. Virtanen ei ole luistimilla mikään raketti, mutta hän osaa sijoittua ja pelata, Aittola muistuttaa. 

– Kun hän johtaa kymmenen kierroksen jälkeen Mestiksen pistepörssiä, aletaan puhua siitäkin puolesta. Hän on omalla tavallaan ylivertainen pelaaja Mestikseen. Fyysisesti häntä ei haasta kukaan. 

Virtanen, 32, tuo koppiin tärkeää kokemusta, sillä TUTO Hockeyn kantaryhmän vanhimmat pelaajat ovat syntyneet 1990-luvun puolessavälissä. 

– Jonne on nähnyt elämässä muutakin kuin Varissuon ja Lausteen lähiöbaarit. Hän on tälle joukkueelle juuri sitä mitä lääkäri määrää. 

"Kaltaisiani vahvoja johtajia karsastetaan"

Jos Suomessa valittaisiin värikkäin urheilujohtaja–pelaaja-yhdistelmä, Virtaselle ja Aittolalle ei löytyisi haastajia. 

Aittola, 36, siirtyi vuosikymmenen alussa TPS:n videovalmentajan pestiltä TUTO:oon, jossa hän on työskennellyt siitä lähtien eri valmennus- ja johtotehtävissä. Aittolasta on muovautunut suomalaisen jääkiekon kauhukakara, joka on sanonut aina suoraan mitä ajattelee. 

Aittolan puheissa ei ole ollut suodatinta kasvokkain eikä somessa. Häneltä ovat saaneet huutia oman seuran työntekijät, tuomarit, kiekkojohtajat, media ja kaikki muut, jotka jotenkin liittyvät lajiin. 

Eikö sinua ole jännittänyt kiekkotöiden loppuminen, kun olet koko ajan aukomassa päätäsi joka suuntaan?

– Ei. Olen omana itsenä näihin kuvioihin tullut, enkä aio sitä muuttaa. Ja jos työt loppuvat jääkiekossa, minulla on lahjoja muuhunkin. 

– Maailma on muuttunut niin, että kaltaisiani vahvoja johtajia karsastetaan. Olen vaativa muille, enkä katsele suojatyöpaikkapuuhaistelijoita, hän tykittää. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Mitalit jäävät kenkälaatikoihin"

Aittola myöntää, että hänen tyylillään SM-liigan portit ovat pysyneet vähän tukevammin kiinni. 

– Olin työhaastattelussa, jossa liigaseuran pomo sanoi, että olen liian kokematon ja nuori, eikä minulla ole seurasta kokemusta. Vähän ajan päästä seura palkkasi hommaan minua nuoremman. Hänellä oli kokemusta seurasta sitä kautta, kun isä oli hallituksessa. 

Vaikka Aittola antaa palaa välillä railakkaastikin, hän korostaa, että ihmissuhteet ja niiden käsittely ovat hänen työssään tärkein asia. Tärkeämpiä kuin viirit katossa. 

– Mitalit jäävät kuitenkin sinne kenkälaatikoihin, mutta ihmissuhteet pystyvät. 

Kuulostaa ihan siltä kuin äänessä olisi ollut Jonne Virtanen. 

TUTO aloittaa kauden perjantaina kello 18.30 vieraspelillä Kiekko-Vantaata vastaan. Ensimmäinen kotiottelu lauantaina kello 19.00 samaa vastustajaa vastaan. 



Lue myös:

    Uusimmat