TPS-kiistasta selvinnyt Jonne Virtanen kohtasi uuden mustan pilven: "Huolestun perheen puolesta"

Jääkiekkoilija Jonne Virtaselle on sattunut ja tapahtunut elämässä, mutta päättynyt kiekkokausi oli hänenkin mittaristollaan kirjava kuin Tikkurilan värikartta. Potkut TPS:stä ja uuden seuran Vaasan Sportin yt-neuvottelut antavat mielikuvan, että ongelmat seuraisivat "Monsterimonnia". Onko kaikki sittenkään niin huonosti?

Ensin potkut TPS:stä ja lihava riita palkoista. Pieni pätkä Mestiksen TuTossa, minkä jälkeen siirto Tanskan liigan Herningiin. Palkkakiistan voitto, kauden aikainen päätös koronaviruksen takia ja uusi sopimus Vaasan Sportin kanssa ensi kaudeksi.

Ja ettei hommat menisi liian tasaisesti, Vaasan Sport ilmoittaa yhtenä SM-liigaseuroista aloittavansa yt-neuvottelut, joiden kohteena ovat myös valmentajat ja pelaajat.

Onko "Monsterimonnin" ympärille kasaantunut kirous, joka seuraa häntä paikasta paikkaan?

– Ihan sama mihin seuraan olisin mennyt, niin tilanne voisi olla sama. TPS:n tapahtumat sinänsä olivat farssi, Virtanen paaluttaa puhelimessa kotoaan.

Niin hassulta kuin tämän tapahtumasarjan jälkeenkin kuulostaakiin, 32-vuotias Virtanen on henkisesti ja fyysisesti paremmassa vireessä kuin ehkä koskaan.

"En ala katkeraksi"

Jonne Virtanen, 32, ei ole lähellekään Suomen taitavimpia jääkiekkoilijoita, mutta hänestä on muovautunut persoona ja kulttihahmo, jota ilman jääkiekkoilu olisi paljon tylsempää.

Romuluinen ja verkkaisen oloinen hyökkääjä on rakentanut itsestään pelaajan, joka on saanut pelata vuosikausia ammatikseen rakastamaansa lajia. Nuoruuden tappelut ovat jääneet, ja hän on osoittanut olevansa käyttökelpoinen alempien ketjujen rikkova hyökkääjä.

Vaikuttiko vanha tappelijan ja räyhääjän maine potkuihin TPS:stä? Sen tietävät vain turkulaisseuran johtomiehet, mutta joka tapauksessa erottaminen maksoi heille 12 kuukauden palkan (98 500 euroa) ja oikeudenkäyntikulut.

Virtanen sanoi varmana jo ennen välimiesoikeuden päätöstä, että hän tulee voittamaan keissin.

– En ainakaan ala katkeraksi. Minulla on kavereita paljon Tepsissä, ja siellä lapsetkin käyvät vähän lämimässä.

Virtanen myöntää kuitenkin, että TPS-potkujen jälkeinen aika oli stressaavaa.

– En huolestu omasta puolesta, vaan perheen, joka tarvitsee ruokaa.

Tanska hieno kokemus

Virtanen on kokenut elämässään monenmoista, mutta Tanskan sarja oli hänelle ensimmäinen Suomen ulkopuolella.

Pelillisesti kausi oli erittäin onnistunut. Virtanen sai pelata vakaassa roolissa 20 minuuttia, mikä olisi jäänyt TPS:ssä varmasti haaveeksi.

– Onneksi edellinen kesä oli treenin kannalta hyvä. Muuten niin iso peliaika olisi tullut aika sokkina.

Virtanen havaitsi nopeasti, että Tanskan pääsarja on mainettaan parempi, vaikka SM-liigan parhaiden pelaajien tasoiset tähdet puuttuvatkin. Vauhdikas pelityyli ja kanadalaisvalmentaja Benjamin Cooperin valmennustapa miellyttivät.

– Ei siellä kukaan tullut sanomaan, että minkäväriset verkkarit pitää olla päällä tai miten jalkoja pitää heilutella, jos peli kulkee.

Herning oli sarjan päättyessä toisella tilalla, ja viimeisessä ottelussa runkosarjan kärkijoukkue Aalborg kaatui 10–1. Virtanen olisi ollut aika lähellä aikuisuransa toista mestaruutta, jos koronavirus ei olisi päättänyt mullistaa maailmaa.

Ero perheestä rasitti

Tanskan matkassa oli vain yksi huono puoli. Perhe oli suurimman osan ajasta Turussa.

– Perheestä erossa oleminen oli yllättävänkin raskasta, sanoo kolmen lapsen isä.

– Aluksi oli siistiä, kun sai ottaa rauhassa päiväunet, mutta aika äkkiä alkoi kaivata sitä tuttua härdelliä. YouTubessa ei ole varmaan videota, jota en olisi nähnyt.

Virtanen on päässyt nauttimaan perhe-elämästä jo kolmen viikon ajan Turussa. Perheen pää on päässyt esikouluikäisen lapsensa kotiopettajaksi.

–  Kyllä hattu nousee niille, jotka meidänkin muksuja joutuvat opettamaan, Virtanen naurahtaa.

Ja sitten hän vakavoituu.

– Hattu nousee moneen muuhunkin suuntaan. Aika moni laittaa oman perseensä likoon sen eteen, että muut säilyvät terveenä.

Kauniinronskisti sanottu. Olisiko Monsterimonni vähän aikuistunut?

"Ihan turha riskeerata"

Virtanen on pitänyt aina kaukalossa omiensa puolta viimeiseen asti. Niin hän pitää kaukalon ulkopuolellakin, muun muassa roolissaan Suomen Jääkiekkoilijat ry:n hallituksessa.

Virtanen tuomitsee rajusti pelaajayhdistyksen yleisen linjan mukaisesti joidenkin SM-liigaseurojen suunnitelmat järjestään pienryhmäharjoituksia koronaohjeistuksista huolimatta. Vaasan Sport on yksi seuroista, joka päätti nopeasti järjestää harjoittelu ”etänä”.

Virtanen myöntää, että uusia joukkuetovereita olisi ollut hauska nähdä ja treenata jäällä Vaasassa, mutta tässä tilanteessa siinä ei olisi hänen mielestään mitään järkeä.

– Mitä siinä hävitään, jos odotetaan kuukausi? Nyt eletään kuitenkin peruskuntovaihetta. On netit ja kaikki, joten ihan turha tässä on riskeerata.

Virtanen painottaa, ettei jääkiekkoilijoilla voi olla erityisasemaa muihin ammatteihin verrattuna.

– Jotkut ovat töissä Prismassa, jotkut Postissa ja jotkut jääkiekkoseurassa. Jos lapset eivät voi mennä päiväkotiin, miksi vanhempien pitäisi mennä töihin?

Ei sentään Puolaan Dufvan mukana

Virtanen on totutellut harjoitteluun hyvässä tilanteessa, sillä osittain Tanskan kahden ottelun viikkotahdin ansiosta kroppa säästyi suurilta kolhuilta. Hän pääsee rakentamaan uuden kauden kuntoa ilman raskaita vammojen kuntoutusjaksoja.

– En muista, milloin olisi ollut näin hyvä lähtökohta treenikauteen.

Kalustokin on kunnossa, sillä Virtanen kertoi Vaasan Sportin verkkosivuilla tilanneensa kotiin kahvakuulan ja nyrkkeilysäkin.

Syksyllä pitää olla iskussa, sillä kokeneella hyökkääjällä on iso rooli Risto Dufvan isännöimässä pukukopissa. Kaksikko teki yhdessä hommia jo JYPissä ja Lukossa. Olisitko osannut kuvitella, että tienne kohtaavat vieläkin?

– No, ehkä Puolaan en olisi lähtenyt, Virtanen viittaa Dufvan aiempaan pestiin.

Virtanen kuvailee kahden värikkään kiekkopersoonan yhteistyötä "aikuisten miesten toiminnaksi".

– Asiat sanotaan suoraan, ja kumpikin tietää mitä odotetaan. Ei mitään sirkustemppuja.

Koti-ikävää ei Vaasassa tarvitse potea, sillä perhe lähtee tällä kertaa matkaan kauden alusta lähtien.

Sopimus Vaasaan oli Virtaselle hyvä uutinen, vaikka yt-peikko toikin takapakkia. Yleensä suulas Virtanen kommentoi Sportin asioita niukasti, kun yt-neuvottelut ovat vielä kesken.

– Samassa tilanteessa ollaan aika monella muullakin alalla.

Kysymys Virtasen mahdollisesta aikuistumisesta jää kutkuttamaan sen verran, että pitää vielä lähettää viesti perään. Vastaus tulee nopeasti.

– Ennen myytiin kovanaamapelaajaa ja nyt kokenutta pelaajaa. Tulevaisuudessa olisi kiva tehdä pelien jälkeenkin lätkän parissa töitä.

Lue myös:

    Uusimmat