Pelaajana NHL:ssä ja kaikkien aikojen HIFK:ssa, seurapomona pohjat sensaatiolle – SM-liigan tuorein menestystarina vauhtiin virhearviosta

Kokoaan suurempi KooKoo: Nämä tekijät selittävät alkukauden menestystä 5:44
Kokoaan suurempi KooKoo: Nämä tekijät selittävät alkukauden menestystä.

KooKoon urheilujohtaja Jarno Kultanen, 48, ei ole paistatellut paljon julkisuudessa, mutta hän on kaikessa hiljaisuudessa koonnut huippujoukkueen, joka on rynninyt SM-liigan kärkijoukkueeksi. Yli sata NHL-ottelua pelannut Kultanen avasi uraansa MTV Urheilulle ja kertoi taustoja, minkä takia Kouvola on nostanut profiiliaan suomalaisessa jääkiekossa. 

Jarno Kultanen tulee vastaan KooKoon toimiston käytävällä ja tervehtii. 

– Ai sulla ei ole kameraa mukana. Laitoin aamulla geeliäkin tukkaan ihan sitä varten, Kultanen huikkaa. 

"Kultsi" ei ole tunnettu jääkiekkopiireissä arivallinmaisena kainalopierujen erikoismiehenä, mutta taustalta löytyy selvästi pientä pilkettä. 

Kultasen toimisto näyttää samalta kuin se mielikuva, joka hänestä on vuosien varrella muodostunut: selkeä, käytännöllinen, koruton ja toimiva. 

Sumulaaksossa sijaitseva toimipiste ei ole selkeästikään kiekkoglamourin huipentuma, mutta pintakiilto ei taida näissä tiloissa työskenteleville paljon merkitäkään. Kauluspaita kuristaisi turhan paljon, KooKoon logolla varustettu huppari tuntuu mukavammalta. 

Toiminta tähtää hyvään menestykseen jäällä ja tilikirjoissa. Ne asiat ovat Kouvolassa paremmassa kunnossa kuin koskaan, ja iso kunnia siitä lankeaa urheilutoimenjohtaja Kultaselle. 

– Luonteeni on sellainen, etten pyri tietoisesti valokeilaan. Jotenkin tuntuu, että olen oman huomioni jo saanut matkan varrella, Kultanen pohtii istuuduttuaan työtuolilleen. 

Annetaan hänet nyt kuitenkin kertoa tarinansa. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Olisi pitänyt uudistaa rajummin"

KooKoo on noussut tällä kaudella SM-liigan kärkikahinoihin. Se ei ole sattumaa tai hetkellinen suonenveto, vaan pitkän ja suunnitelmallisen työn tulos. 

Kultanen lopetti pelaamisen KooKoon Mestis-joukkueessa keväällä 2010, ja hän aloitti heti perään A-nuorten päävalmentajana. Sitä seurasi kolmen vuoden jakso edustusjoukkueen apuvalmentajana. 

Valmennusuran jatkaminen olisi tiennyt muuttoa pois Kouvolasta. Kun seurajohto tarjosi urheilupuolen virkaa, valinta oli helppo perhesyistäkin. 

Kultanen kiittelee olleensa hyvässä koulussa Ismo Lehkosen ja Juha Juujärven alaisuudessa. 

– Urheilujohtajana minut mielletään ex-pelaajaksi, mutta olen myös ex-valmentaja. Silmä harjaantui todella paljon, kun pääsin elämään valmentajan arkea. 

Kultanen pääsi rakentamaan vuoden verran SM-liigajoukkuetta syksyä 2015 varten. Paluu SM-liigaan 25 vuoden jälkeen ei ollut kuitenkaan helppoa. 

– Meidän olisi pitänyt uudistaa rajummin heti nousun aikaan, eikä vaan rakentaa Mestiksen joukkueesta parempaa.

Valmentajilla iso valta pelaajavalinnoissa

KooKoon kausi loppui neljä kertaa runkosarjaan, kunnes kesken jääneellä kaudella 2019–20 asiat loksahtivat kohdalleen. KooKoo oli runkosarjassa viides. 

Viime vuonna kouvolalaiset etenivät pudotuspelikarsintoihin, joissa Ilves oli vahvempi. 

– Talous on hoidettu täällä erinomaisesti viimeiset kymmenen vuotta. Vanhoja rasitteita ei ole ollut, Kultanen huomauttaa. 

KooKoo on vaihtanut strategiaansa liigamatkan varrella. Kun alkuvuosina kärki maksoi paljon ja loput pelipaikat täytettiin "marginaalimiehillä", nyt pelaajabudjettia on jaettu tasaisemmin. 

KooKoo on hakennut valmennusportaaseen nuoren polven nousukiidossa olevia valmentajia. Jussi Ahokas sai hyvän otteen joukkueesta, ja Olli Salo on jatkanut siitä tällä kaudella. 

Kultanen huomauttaa, että edeltäjät Petri Mattila ja Tuomas Tuokkolakin tekivät hyvin oman osuutensa, vaikka heidän työnsä loppuivatkin ennen aikojaan. 

– Olemme hakeneet enemmän nuoria ja nälkäisiä kuin vanhoja ja janoisia, Kultanen heittää. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

"Joskus voisi olla rohkeampikin"

Kultanen on tehnyt kaikessa hiljaisuudessa erinomaisia pelaajavalintoja. Kirkkaimpia helmiä ovat olleet maalitykki Malte Strömwall ja SM-liigan parhaaksi puolustajaksi valittuMatt Caito

Kultanen on tehnyt työnsä yksin ilman pelaajatarkkailija-armeijaa. Apuna ollut videokoordinaattorikin sai lähteä koronasäästöjen takia. 

Viime vuosien kokoonpanoja katsoessa on helppo havaita, että valmentajilla on ollut iso osa pelaajavalinnoissa. Ahokas toi itselleen tuttuja pelaajia, kuten myös Salo

– Emme palkkaa yhtään sellaista pelaajaa, jota valmentaja ei hyväksy. Pelaajan luonne pitää olla rakentava, ei hajoittava. 

Kultanen on perusteellinen ja analyyttinen persoona. Hän myöntää, että se voi olla joskus rasitekin. 

– Joskus voisi olla rohkeampi, koska joku pelaaja saattaa mennä ohi. Tämä työ on tasapainoilua ja kompromissien tekoa varsinkin meillä, kun käytössä ei ole isoimpia budjetteja. 

SM-liigaseuran urheilutoimenjohtajan työ on kovaa sikäli, että hyvä löytö viedään todennäköisesti kauden jälkeen isompiin sarjoihin. 

– En ole jaksanut koskaan itkeä kenenkään perään. Jos pelaaja viedään meiltä, koen sen onnistumiseksi. 

KooKoo on myös uskaltanut vetää rohkeasti omaa linjaansa. Talvella 2019 muut seurat häärivät Strömwallin ja muiden kärkipelaajien perässä, mutta KooKoo halusi pitää pakan kasassa pudotuspelipaikan karkaamisesta huolimatta. 

– Vedimme hinnan niin kovaksi, että jos joku olisi ottanut pelaajan, sitä ei olisi tarvinnut hävetä. 

Kaikkien aikojen SM-liigajoukkueessa

Kultanen on se pelaaja, joka tulee monille ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan kaikkien aikojen kouvolalaispelaajista. 

Tie vei KooKoon ykkösdivisioonajoukkueen ja KalPan kautta isoon HIFK:hon. Kultanen oli yksi tärkeä palanen vuoden 1998 kultajoukkuetta, jota pidetään edelleen kaikkien aikojen kovimpana SM-liigajoukkueena. 

Neljän vuoden HIFK-aika oli kuitenkin repaleista loukkaantumisten takia. Maajoukkuevalmentaja Hannu Aravirta otti puolustajan EHT-turnaukseen syksyllä 1999. 

– Aravirta sanoi, että olisin ottanut aiemminkin, mutta et ole koskaan pelikunnossa. 

Kultanen joutui sivuun selkävaivan takia, mutta myöhemmin kauden aikana Ruotsin EHT-turnauksessa Boston Bruinsin kykyjenetsijät kiinnostuivat varmaotteisesta puolustajasta. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kolme syöttöpistettä avauksessa

NHL:n alkuperäisjoukkueisiin kuuluvan Boston Bruinsin riveissä tilille kertyi 102 runkosarjan ottelua. NHL-ura alkoi räväkästi vuonna 2000 kolmella syöttöpisteellä. Vastaavaan pystyi avausottelussa Bruinsin paidassa vasta Ryan Donato vuonna 2018. 

– Sanoin pelin jälkeen joukkuekaverille, että Suomessa olisin saanut ehkä yhden syöttöpisteen. Aina kun toimitin kiekon omille hyökkäysalueelle, tuli tehomerkintä. 

Kultanen pelasi komean uran, mutta pienimuotoinen "identiteettikriisi" saattoi syödä parhaan terän otteista. 

– Olin olevinani nuorempana kiekollinen ylivoimapakki. Parhaina vuosinani profiloiduin kuitenkin hyvin luistelevaksi pitkäksi pojaksi, joka osaa puolustaa melko hyvin pitkällä mailalla. 

– En ollut ehkä riittävän taitava tuloksentekijäksi, mutta toisaalta en riittävän romuluinen fyysiseksi pakiksi. 

Coffey antoi vinkkejä

Kultanen pelasi Bostonissa sellaisten legendojen kuin Paul Coffeyn ja Joe Thorntonin kanssa. Coffey oli jo uraansa lopetteleva veteraani, kun uraansa vieläkin jatkava Thornton loi vasta nahkaansa. 

Kultasella on molemmista vain hyvä sanottavaa. 

– Coffeyn oma peli ei oikein kulkenut, mutta hän jaksoi silti antaa hyviä vinkkejä ja olla isähahmona mulle. Thornton oli myös huikea persoona, aina vekkulimainen ja iloinen. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

"Laittavat isäukon polvilleen"

Niin hyvin kuin asiat Kouvolan jääkiekossa ovatkin, töitäkin riittää. 

Yksi savotoista on juniorityö. Peetro Seppälä on tämän kauden SM-liigajoukkueessa ainoa KooKoon oma kasvatti. Viime kaudella mukana ollut Arttu Pellikin suuntasi HPK:n riveihin. 

Kultanen sanoo, että KooKoo haluaa olla vakiintunut keskikastin joukkue, joka etenee pudotuspeleihin asti vähintään neljästä viiden kauden aikana. 

Pienellä työvoimalla puskeminen vaatii paljon toimiston väeltä. Kultanenkin sanoo, että hänen puhelimensa on aina auki – paitsi öisin. 

– Viime aikoina olen tosin oppinut, että vastaan silloin kun minulle sopii ja soitan sitten takaisin. 

– Tämän työn etuja on kuitenkin vapaus. Joskus olen toimistolla ensimmäisenä ja joskus viimeisenä. 

Höntsäkiekot ovat jääneet, mutta koiralenkkien lisäksi Kultanen ottaa silloin tällöin sulkapallomatsit 17- ja 21-vuotiaiden poikien kanssa. 

– Kyllä he laittavat jo isäukon polvilleen, Kultanen naurahtaa. 

On aika lähteä hallin puolelle lounaalle. 

Ruokana ei ole kalleinta sisäfilepihviä, vaan vähän edullisempaa mutta erittäin maukasta kanaa.

Hinta-laatusuhde on kohdallaan. 

Lue myös:

    Uusimmat