Mainos

Jolon ranskalaisvangit vapautuivat

Kaksi ranskalaista toimittajaa on pääsyt vapaaksi Abu Sayyaf -muslimisissien panttivankeudesta varhain tänään. Ranskalaiset kuljetettiin aamupäivällä Filippiinien pääkaupunkiin Manilaan, jossa heidät otti vastaan presidentti Joseph Estrada.

Heinäkuussa siepatut Jean-Jacques Le Garrec, 46, ja Roland Madura, 49, kertoivat tiedotustilaisuudessa onnistuneensa pakenemaan sisseiltä eilisiltana. He piileskelivät viidakossa, kunnes Filippiinien armeijan joukot löysivät heidät varhain tänään vuoristotieltä. Molemmat miehet olivat väsyneitä mutta hyvässä kunnossa.

Tiedotustilaisuuteen osallistunut presidentti Estrada vannoi armeijan jatkavan sissien vastaista hyökkäystä entistä suuremmalla teholla.

-Me emme voi perääntyä nyt, sillä vielä on jäljellä 17 panttivankia, Estrada sanoi. Hänen mukaansa armeijan tavoitteena on tuhota sissit ja "hävittää heidät tuhkaksi".

Abu Sayyafilla on edelleen hallussaan yksi amerikkalainen, kolme malesialaista sekä filippiiniläisiä panttivankeja. Vapaaksi päässeiden ranskalaisten mukaan vankina yhä olevat 12 filippiiniläistä lähetyssaarnaajaa ovat turvassa ja kunnossa, joskin heidän johtajansa on heikko 40 päivän paastoamisen jälkeen.

Siviilit kärsivät hyökkäyksestä

Ranskalaisten vapautuminen tapahtui Filippiinien hallituksen ja presidentti Estradan kannalta hyvään aikaan. Estrada on jatkuvasti joutunut puolustelemaan neljä päivää jatkunutta armeijan hyökkäystä. Operaatioon osallistuu 4000 sotilasta, mutta tulokset ovat tähän asti olleet melko vaatimattomia. Armeijan on kerrottu surmanneen seitsemän sissiä ja vanginneen 20.

Keskiviikkona Estrada sanoi olevansa vakuuttunut, että sotilastoimet purevat ja loputkin vangit saadaan vapaaksi hyvin pian. Armeijan hyökkäystä on arvosteltu siviilien ja panttivankien hengen vaarantamisesta. Satoja Jolon asukkaita on joutunut pakenemaan taisteluja, ja eräiden tietojen mukaan kymmenen siviiliä olisi saanut surmansa. Myös ranskalaispanttivangit kertoivat olleensa peloissaan.

-Viimeiset neljä päivää olemme pelänneet kovasti sotilastoimien vuoksi. Tuntuu siltä, että sekä sieppareiden että meidän turvallisuutemme oli hyvin heikko, Madura sanoi. Miehet kuitenkin lisäsivät, että juuri hyökkäyksen aiheuttama sekasorto auttoi heitä pakenemaan.

-Sotilastoimet pakottivat Abu Sayyaf -ryhmän liikkumaan myös öisin. Käytimme hyväksemme pimeyttä ja piilouduimme, kun ryhmä oli ylittämässä tietä, Le Garrec kertoi. Viidakossa vietetyn yön jälkeen miehet palasivat tienvarteen, josta armeijan saattue poimi heidät turvaan ja kuljetti Jolon kaupunkiin.

Chirac kiitti Filippiinejä

Tänään vapautuneet Le Carrec ja Madura ovat ranskalaisen televisiokanavan France 2:n työntekijöitä. He saapuivat Jolon saarelle Abu Sayyafin leiriin 9. heinäkuuta haastattelemaan aiemmin siepattuja länsimaisia panttivankeja, mutta joutuivatkin itse vangiksi.

Ranskan presidentti Jacques Chirac kiitti aamulla Filippiinejä toimittajien vapauttamisesta. Chirac kertoi saaneensa tiedon vapautuksista henkilökohtaisesti presidentti Estradalta. Aiemmin Chirac oli arvostellut Filippiinejä sotilastoimien aloittamisesta.

Myös Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja ilmaisi tyytyväisyytensä ranskalaisten vankeuden päättymisestä. Hän pahoitteli kuitenkin sitä, ettei kaikkia vankeja saatu vieläkään vapaaksi.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.