Mainos

"Jollei kotona kukaan opeta, miten maailmassa ollaan, niin minä opetan" – saako toisen lasta komentaa?

Vierastakin lasta saa torua! Valtaosa ojentaisi vierasta lasta varsinkin, jos omat vanhemmat eivät huomaa lapsen tekevän väärin.

Kerroimme aiemmin tapauksesta, joka sattui australialaisella leikkikentällä. Äiti oli tyttärensä kanssa puistossa leikkimässä, kun perhe joutui torumaan vierasta pikkupoikaa tuhmasta käytöksest. Pojan vanhempia tilanne ei kiinnostanut.

Kysyimme lukijoiltamme, mitä mieltä he ovat aiheesta. Kyselyyn tuli 559 vastausta, joista 518 vastasi "kyllä" kysymykseen "saako vieraita lapsia kurittaa".

Vierastakin lasta saa torua – näin vastausta perusteltiin!

"Kyllä mielestäni voi sanoa tuntemattomalle lapselle EI, sillä se ehkä oppii vierailta ihmisiltä, että niin ei saa tehdä, jos sitä vanhemmat ei ole opettaneet. Lapselle jää muistiin tuo, ja luultavasti ei toista sitä, ellei kyse ole siitä, että on tottunut tekemään niin ja pitkään.

Yhtenä päivänä päätin mennä lapseni kanssa leikkimään leikkialueelle pihalle. Menimme ihan ensimmäisenä lapseni kanssa keinumaan. Huomasin, että oli kaksi poikaa, jotka olivat kaukana meistä; kun keinuimme muutaman minuutin, ilmestyivät eteen ja sanoivat, että nyt on vaihtoaika, että piti kuulemma tehdä vaihto. Noh, minä itse sanoin sitten, että juu, tulimme juuri, ollaan hetken aikaa ja sen jälkeen voidaan vaihtaa. Siinä sitten yrittivät, että nyt pitää lähteä, nyt on vaihto.

Kysyin lapseltani, vaihdetaanko vauvakeinuun, onneksi suostui. Hetken aikaa vaihtamisen jälkeen kuulin, kuinka pojat alkoivat sanomaan jotain sellaista, jota ei olisi tarvinnut sanoa. Annoin hetken aikaa olla ja ehdottelin tyttärelleni pyöräilyä, koska en halunnut, että lapseni jää kuuntelemaan, kuinka rumasti nuo kaksi poikaa puhuvat. Ja nimenomaan he puhuivat meille, mutta en vain välittänyt. Hetkeksi ne sitten hiljeni.

Lapseni suostui ideaan, että menemme pyöräilemään, ja kävellessämme poikien ohitse omaan takapihaani he alkoivat kiroilla ja sanoa jotain aivan sellaista, joka pisti minut väkisin sanomaan, että nyt ruma kielenkäyttö saa loppua, koska ei ole kivaa kuulla sellaista. Sanoin vielä, että menen sanomaan vanhemmillenne. Kävelimme sen jälkeen pois, mutta kuulin, kun he huutelivat vielä perään. Näköjään sanominenkaan ei auttanut. Syytän kyllä vanhempia tässä, kun eivät pysty opettamaan sitä oikeaa kielenkäyttöä, ja että ihmisiä kunnioitetaan. Tai edes sitä, että olisivat edes pihalla asiallisesti ja eivät sanoisi pienille mitään typerää ja esittäisi "isoa"."
Nimimerkki Pettynyt 23v äiti

"Jos vieraat lapset aiheuttavat toiminnallaan kipua tai muuten ikävän tilanteen lapsilleni/muille lapsille, ja vanhemmat eivät puutu asiaan, niin kyllä silloin jonkun on puututtava käytökseen. Tyttöni oli juuri innoissaan tullut erään kauppakeskuksen leikkipaikalle, kun jo siellä leikkimässä ollut lapsi tuli tyttäreni luokse ja löi ilman mitään syytä naamaan. Lapsen vanhempia ei näkynyt missään, ja kyse oli kuitenkin noin 2-vuotiaasta lapsesta. Komensin siinä lasta, ja sitten vanhemmatkin tulivat paikalle."
– Nimimerkki Neni

"Saa ja pitääkin, jos vanhemmat eivät itse tee sitä. Olen tullut siihen tulokseen, että menen mielummin itse ohjeistamaan lasta käyttäytymisen suhteen kuin seuraan sivusta. Annan myös palautetta vanhemmille, jos lapsi käyttäytyy reippaasti.  Esimerkiksi auttaa vanhempia ostosten pakkaamisessa.  Vanhemmille tulee selvästi hyvä fiilis! Kuinka lapsi ikinä voisi oppia, jos hän ei tiedä, kuinka hänen tulisi toimia? Ja sitten teininä hajottaa paikkoja ja ihmettelee, millä oikeudella järjestyksenvalvoja komentaa häntä...

Millaista huonoa käytöstä olet lapsilta kohdannut leikkipuistossa? Muun muassa lelujen heittely ja kuinka muita leikkijöitä ei oteta huomioon. Suojele sitten siinä omaa 1-vuotiasta, kun alakouluikäiset meinaavat osua häneen tai kaataa hänet ohimennessään."
Nimimerkki Lastentarhanopettaja myös vapaalla

7:54

"Kurittaa on väärä sana, ojentaa olisi parempi. Kyllä minä ojennan sekä vieraita lapsia että aikuisia tarpeen vaatiessa. Viimeksi ojensin elokuvateatterissa kahta tyttöä, jotka juttelivat ja ramppasivat vessassa koko elokuvan ajan. Olen sitä mieltä, että jollei kotona kukaan opeta, miten maailmassa ollaan, niin sitten minä opetan. Ja todellakin toivon, etten ole ainoa, joka näin ajattelee. Hyvät käytöstavat helpottavat huomattavasti elämistä ja olemista. Ilman niitä ajautuu jatkuvasti konflikteihin. Siksi ajattelen AUTTAVANI, kun ojennan jotakuta."
– Nimimerkki Opettaja

​​​​​​​

"Kyllä mielestäni saa, jos kurittamisella tarkoitetaan häiritsevään tai kiusaavaan käytökseen puuttumista. Itse seuraan lasteni touhuja yleisellä leikkipaikalla hyvin tiiviisti, ja pidän tiukasti kiinni rajoista toisen häiritseminen ja kiusanteon suhteen omien lasteni kohdalla. Jos siis liukumäkijonossa joku vieraampi lapsi jatkuvasti ohittele ja tunkee muiden edelle, niin menen kyllä sanomaan, että odotetaan kaikki jonossa omaa vuoroa. Ensin sanon ihan ystävällisesti, ja sitten tarvittaessa napakammin. Sama pätee tönimisiin ynnä muihin. Mielestäni on erittäin ärsyttävää, jos lasten omat vanhemmat eivät reagoi häiritsevään käytökseen millään tavalla. Ja sitten on niitäkin, jotka komentavat kyllä vierasta lasta, mutta eivät omaansa.

Juuri pari viikkoa sitten olin tilanteessa jossa viisivuotiaat pojat leikkivät lumilinnassa valloitusleikkejä. Muutaman kerran ohjeistettiin, että ei saa kovasti töniä. Töniminen kun muuten ikään kuin kuului tähän taisteluleikkiin. Sitten poikani tönäistiin kovaa alas, ja häneen sattui. Ohjeistettiin toisen äidin kanssa uudelleen, että älkää niin kovasti tönikö. Tämän jälkeen, kun hänen oma poikansa töni minun poikaani, hän ei reagoinut lainkaan. Ja heti, jos omani työnsi hänen poikaansa, niin hän tiukasti komensi, että älä "Pekka" töni siellä. Minua ärsytti tämä niin, että keskeytin leikin ja poistuttiin paikalta. "Pekka" harmitteli  koko kotimatkan ajan, että epäreilu leikki, kun "toinen sai töniä ja mä en". Niinpä. Elämässä ei kaikki oo aina reilua."
Nimimerkki Anni

12:00

"Nykyvanhemmat ovat muka lastensa kanssa kaupassa, leikkipuistossa tai muualla, mutta täysin uppoutuneina, luurit korvissa, nettimaailmassa tietämättä yhtään, mitä kullanmurut puuhaavat. Ei ole ihme, jos pikkulapset ovat hukassa tai kidnapataan. Sitten vedetään herneet nenään, kun joku ulkopuolinen puuttuu asioihin. Itse puutun. Ja haluan, että omia lapsiani ojennetaan, jos aihetta on."
– Nimimerkki Hoitsu17

"Kaikille lapsille pitäisi opettaa vanhempien ja aikuisten kunnioittamista. Aina ei vanhemmat ole paikalla, ja kyllä silloin, lapseni käyttäytyessä huonosti, toivoisin hänen saavan kurinpalautusta paikalla olevilta aikuisilta. "Kylä kasvattaa" on ollut tärkeä ja toimiva konsepti apinalauma-ajoistamme asti. Olemme kaikki vastuussa itsestämme ja toisistamme, yhteisvastuu, jotta yhteiskunta pelaa. Koskee myös lastenkasvatusta, missä ylipäätään tunnutaan nykyään olevan aivan onnettomia tunareita. Vai onko se vaan, että niin hyvin on ollut asiat, ettei ole tarvinnut koskaan ottaa vastuuta mistään, niin miksipä lapsistaankaan."
Nimimerkki Kyläläinen


"Totta kai, lapsille täytyy osoittaa, jos he tekevät väärin. Jos sitä ei omat vanhemmat tee, niin miksei joku muukin. Uimahallissa eräs lapsi kiusasi pikkusiskoani useasti purskuttelemalla vettä siskoni naamalle ja nipistämällä ja nimittelemällä. Vanhemmat olivat aivan vieressä, eivätkä tehneet mitään, joten minä viimein sanoin lapselle, että lopettaisi tuollaisen käytöksen ja jättää siskoni rauhaan."
– Nimimerkki Miksi ei

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.