Joko testasit? Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun oikeasti laihduttaa – kertoo enemmän kuin painoindeksi

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa

Narukikalla selvität nopeasti, onko kroppaan kertynyt ylimääräistä rasvaa. Katso videolta, miten narukikka toimii.

Pitäisikö sinun karistaa hieman kiloja? Jos haluat nopean vastauksen, kaiva kaapista esille pätkä narua. Lihavuusasiantuntija, lääkäri Margaret Ashwell kertoi viime kesänä narulla mittaamisen olevan parempi tapa mitata ylipainoa kuin perinteinen painoindeksi. Painoindeksi ei kerro koko totuutta. Narukikka  sen sijaan paljastaa paremmin myös mahdolliset lihavuuteen liittyvät terveysriskit.

Näin narukikka toimii

Narukikkaa varten tarvitset pitkän pätkän narua. Narun tulisi olla yhtä pitkä kuin sinä, eli leikkaa pituuttasi vastaava pätkä narua. Sen jälkeen naru taitellaan puoliksi ja laitetaan vyötärön ympärille. Videolta näet, miten tulkitset narun näyttämää tulosta.

Narukikka voi osoittaa, että vyötäröllesi on kertynyt haitallista viskeraalista rasvaa, mikä puolestaan kertoo vyötärölihavuudesta. 

Terveyskirjaston mukaan vyötärölihavuudessa ylipaino kertyy tavallista enemmän keskivartaloon. Suuri osa liikarasvasta kertyy vatsaontelon sisään suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle. Tätä rasvaa kutsutaan sisälmysrasvaksi eli viskeraaliseksi rasvaksi. Vatsaonteloon kertynyt liikarasva aiheuttaa monia sairauksia. Siksi vyötärölihavuus on tärkeä tunnistaa. 

Viskeraalisen rasvan vaarallisuus johtuu siitä, että sisäelinten ja suolten ympärillä oleva rasva on suorassa yhteydessä maksaan ja verenkiertoon. 

– Rasva kietoutuu sydämen, maksan ja haiman ympärille kasvattaen riskitekijöitä sydänsairauksiin, korkeaan verenpaineeseen ja diabetekseen, lääkäri Margaret Ashwell summaa.

Terveyskirjaston mukaan pääasiassa perimä säätelee sen, kertyykö lihoessa liikarasvaa runsaasti vatsaontelon sisään tai muualle. Lisäksi vyötärölihavuudelle altistaa muun muassa runsas alkoholinkäyttö, tupakointi ja vähäinen liikunta. Liikuntaa harrastavilla ylipainoisilla sisälmysrasvaa on selvästi vähemmän kuin niillä, jotka eivät harrasta liikuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat