Mainos

Joka kymmenes suomalaiseen kohdistunut identiteettivarkaus lähipiirin tekosia – näin niiltä voi suojautua

Identiteettivarkaudet ovat nousseet viime vuodesta, kertoo tuore tutkimus.

Turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetyn tutkimuksen mukaan lähes 150 000 suomalaista on joskus joutunut identiteettivarkauden uhriksi. Puoli miljoonaa tietää jonkun uhriksi joutuneen tuttavapiiristään. Identiteettivarkausten määrän uskotaan lisääntyvän tulevaisuudessa.

Identiteettivarkaus tarkoittaa tilannetta, jossa varas käyttää toisen henkilötietoja esimerkiksi luoton ottamiseen tai kalliiden tavaroiden hankkimiseen luvatta. Sosiaalisessa mediassa se tarkoittaa esimerkiksi valeprofiilin luomista jonkun toisen nimissä ja kuvilla.

Identiteettivarkauden kohteeksi joutuneista yli puolet on kokenut taloudellista vahinkoa.

– Varas tarvitsee identiteettivarkauden tekemiseen vain nimen ja henkilötunnuksen, jonka saa esimerkiksi varastamalla lompakon, penkomalla paperinkeräyslaatikkoa tai poimimalla tietovuodosta netissä, sanoo mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund.

Turvayhtiön markkinointivastaava Paula Persson kertoo, että tyypillisimpiä tapoja, joilla identiteetti on varastettu, olivat tietomurto sekä hukatut tai varastetut henkilötodistukset. Joka kymmenennessä tapauksessa tuttava tai perheenjäsen oli käyttänyt hyväksi henkilötietoja.

Identiteettivarkaus on rangaistava teko

Identiteettivarkaudesta on voinut alkaen vuonna 2015 saada sakkorangaistuksen. Rangaistus edellyttää, että varkaudesta on koitunut taloudellista haittaa tai vähäistä suurempaa haittaa asianomaiselle. Usein identiteettivarkauden yhteydessä rikosta tutkitaan myös petoksena.

 – Suurin osa tämän kaltaisista rikoksista on petokseen liittyviä. Joissain tapauksissa taloudellinen haitta kasvaa jopa kymmeniin tuhansiin euroihin, selventää Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Erno Koivumäki.

– Tavallinen kansalainen ei yleensä joudu esimerkiksi luottokortilla luvatta tehdyistä ostoksista maksajaksi, mikäli luottokorttitietojen haltija on säilyttänyt asiallisesti tietonsa tai ne ovat hänen hallussaan. Jos henkilötietojasi on käytetty väärin, kannattaa ottaa yhteyttä poliisin mahdollisimman pian, toteaa Koivumäki.

Näin suojaudut identiteettivarkaudelta:

 1. Älä luovuta tietojasi minne tahansa. Omien tietojen luovuttamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, erityisesti netissä.
 2. Kadonneista henkilöpapereista kannattaa tehdä heti ilmoitus poliisille. Maksukortit kannattaa sulkea.
 3. Ole tarkkana, mitä jätät paperinkeräykseen! Joka neljäs jättää paperit kierrätykseen sellaisenaan. Tärkeimmät asiakirjat, jotka sisältävät henkilötietoja, on hyvä laittaa ensin silppuriin. Paperinkeräykseen ei kannata heittää lähtökohtaisesti henkilötietoja sisältäviä asiakirjoja.
 4. Suojaa postilaatikkosi! Varas tarvitsee uhrilta nimen ja henkilötunnukset, jotka löytyvät useista kirjeistä. Kannattaa siis hankkia lukollinen postilaatikko.
 5. Pidä huolta lompakosta. Älä säilytä sitä esimerkiksi takataskussa. Lompakossa ei myöskään pitäisi säilyttää kaikkia mahdollisia kortteja.
 6. Pankki- ja luottokorttien salasanojen kanssa on hyvä olla tarkkana ja suojata ne kädellä maksutilanteissa. Kortin voi myös rajata maantieteellisesti ja varmistaa, että sen käyttö onnistuu vain tietyillä alueilla.
 7. Älä jaa somessa kaikkia tietoja itsestäsi, etenkään henkilötietoja. Jos huomaat jonkun luoneen sinusta valeprofiilin tai muuten jakavan tietoja sinusta ilman lupaa, voit ilmoittaa siitä palveluntarjoajalle.
 8. Aseta luottotiedoistasi tietovahti. Se kertoo, jos joku tarkistaa luottotietojasi esimerkiksi lainanottoa varten. Jos et ole ottanut lainaa, hälytyskellojen on hyvä soida siinä vaiheessa.


Lähde: mySafety

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.