Johnny Deppin nousu ja tuho – kuinka yksi Hollywoodin kirkkaimmista tähdistä vajosi keskelle floppirooleja ja silmitöntä vihanpitoa

7:18
Ex-aviopari Johnny Depp ja Amber Heard jatkavat silmitöntä vihanpitoaan – tämä monimutkaisesta kiistasta tiedetään

Johnny Depp oli aikoinaan yksi maailman arvostetuimmista näyttelijöistä, joka tunnetaan nykyään lähinnä vihanpidosta entisen vaimonsa Amber Heardin kanssa.

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Johnny Deppin ympärillä on kuohunut pitkään. 57-vuotias näyttelijä on ollut vuosia jatkuneen kohun silmässä hänen selvittäessä jatkuvasti avioliittonsa aikaisia tapahtumia ex-vaimonsa Amber Heardin, 34, kanssa. 

Depp tunnettiin ennen yhtenä maailman arvostetuimmista näyttelijöistä, josta hän on tullut pitkän matkan siihen pisteeseen, jossa maailma nyt hänet näkee. Perheensä outolinnusta tuli aikoinaan koko maailman tuntema karismaattinen tulkitsija ja hulttionäyttelijä, joka nykyään painii erittäin syvissä vesissä entisen avioliittonsa likapyykin kanssa, joka saattaa tuhota miehen uran lopullisesti.  

Ura alkoi musiikista

Vuonna 1983 ollessaan 20-vuotias Depp suuntasi Los Angelesiin yhdessä silloisen vaimonsa, maskeeraaja Lori Allisonin kanssa seuratakseen unelmaansa yhtyeensä The Kidsin kanssa, joka pyrki tekemään suuren läpimurron musiikkibisneksessä. Tie menestykseen ei kuitenkaan löytynyt heti muuton myötä, sillä yhtyeen jäsenet joutuivat kamppailemaan elannostaan muun muassa myymällä kyniä. 

Noin vuosi muuton jälkeen Depp kiinnostui musiikin lisäksi näyttelemisestä. Tällöin hänen vaimonsa Allison esitteli Deppin entiselle poikaystävälleen, näyttelijä Nicolas Cagelle, joka vaikuttui miehen lahjoista. Cage puolestaan esitteli Deppin hollywoodilaiselle agentille, jonka kautta Depp päätyi tekemään runsaasti avustajan rooleja pienissä elokuvissa.

Läpimurtonsa Depp teki vuonna 1984 roolillaan kauhuelokuvassa Painajainen Elm Streetillä. Tämän jälkeen Depp varmisti itselleen roolin vuonna 1987 alkaneessa televisiosarjassa 21 Jump Street, joka sinkautti Deppin kertaheitolla ympäri maailman ihannoiduksi teini-idoliksi. Tämän jälkeen Deppin ura oli yhtä nousukiitoa. 

1990-luku toi mukanaan menestystä

1990-luku oli kolmekymppiselle Deppille yhtä tykitystä toinen toistaan arvostetuimmilla roolisuorituksilla, joista osa saavutti jopa kulttimaisen maineen. Tällaisia rooleja olivat muun muassa Deppin tulkinnat elokuvissa Saksikäsi Edward (1990), Gilbert Grape (1993) sekä Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa (1998).

1990-luvulla maailma seurasi Deppin uran lisäksi tiiviisti myös hänen rakkauselämäänsä. Ensimmäisen vaimonsa Lori Allisonin kanssa Depp oli eronnut vuonna 1985, ja 1990-luvun alkupuolella Depp seurusteli muun muassa näyttelijä Winona Ryderin sekä Kate Mossin kanssa. Vuonna 1998 omanlaistaan rokkielämää viettäneenä hulttiona tunnettu Depp kuitenkin löysi onnen ja rauhan ranskalaisen näyttelijä-mallin Vanessa Paradisin kanssa. Vuonna 1999 pariskunta sai ensimmäisen lapsensa: tyttärensä Lily-Rose Deppin. Vuonna 2002 pariskunnan onni kasvoi toisella lapsella, kun he toivottivat tervetulleeksi maailmaan poikansa John "Jack" Christopher Deppin.

Elokuvamaailmassa puolestaan Deppiltä nähtiin vahvaa suorittamista myös 2000-luvun alkupuolella, jolloin näyttelijän merkittävimmiksi töiksi nousivat muun muassa elokuvat Pieni suklaapuoti (2000) sekä Salainen ikkuna (2004). Lisäksi oma lukunsa ovat olleet tietenkin vuodesta 2003 lähtien tuotetut Pirates of the Caribbean -elokuvat, joiden kautta Depp hurmasi maailman uudestaan merirosvo Jack Sparrow'na. 

Näyttelijäuransa kuumimpana aikana Depp vakiinnutti myös asemansa yhtenä yhdysvaltalaisohjaaja Tim Burtonin vakinäyttelijöistä, jota kutsuttiin myös yhdeksi ohjaajan "muusista". Depp on tähän mennessä esiintynyt kahdeksassa Burtonin elokuvassa, joista tunnetuimpia ovat Saksikäsi Edwardin lisäksi Päätön ratsumies (1999), Jali ja suklaatehdas (2005) sekä Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi (2007). 

2010-luku sen sijaan ei tuonut mukanaan Deppille kovinkaan mairittelevia rooleja. Esimerkiksi vuoden 2010 elokuva The Tourist sai ilmestyessään murska-arviot, myös vuonna 2012 ilmestynyt, Deppin ja Burtonin toistaiseksi viimeiseksi yhteistyöksi jäänyt Dark Shadows (2012) floppasi, eikä myöskään Lone Ranger (2013) kerännyt menestystä taikka edes kehuja. 

Todellinen alamäki alkaa

2010-luku toi tullessaan epäonnistuneiden elokuvaroolien myötä myös muuta epäonnea Deppin elämässä. Vuonna 2012 Deppin tiedottaja vahvisti, että Depp ja Paradis ovat eronneet 14 yhteisen vuoden jälkeen. Pariskunta ei ollut naimisissa. 

Vuonna 2013 Depp vahvisti uuden suhteensa 23 vuotta nuoremman, yhdysvaltalaisen näyttelijättären kanssa. Kyseessä oli Amber Heard, jonka Depp oli tavannut vuonna 2009 kuvatessaan elokuvaa Rommipäiväkirja. Pariskunta meni kihloihin vuonna 2014, ja vuoden 2015 alussa juhlittiin jo parin häitä. 

Sen lisäksi, etteivät Deppin tähdittämät elokuvat menestyneet, alkoi hänen henkilökohtainen elämänsä myös varjostaa hänen uraansa. Deppillä oli ongelmia henkilökuntansa kanssa sekä erityisesti avioliitossaan. 

Vuonna 2016 Heard haki avioeroa Deppistä, vain 15 kuukautta sen jälkeen, kun pariskunta oli sanonut toisilleen "tahdon". Avioeron lisäksi Heard haki Deppille lähestymiskieltoa. Näyttelijättären mukaan Depp oli läpi pariskunnan suhteen suorittanut niin henkistä kuin fyysistä väkivaltaa Heardia kohtaan. Samoihin aikoihin julkisuuteen vuodettiin video, jossa näkyi Deppin raivokohtaus pariskunnan keittiössä. 

Pariskunnan avioerosta tuli virallinen vuonna 2017, muttei avioliiton aikaisten tapahtumien setviminen jäänyt siihen. Erotessaan pari julkaisi yhteisen lausunnon, jonka mukaan heidän suhteensa oli "intohimoinen sekä ajoittain räjähdysherkkä" mutta sen "siteenä toimi aina rakkaus". 

– Kumpikaan osapuoli ei ole tehnyt vääriä väitteitä rahallisten hyötyjen takia. Fyysiset tai emontionaaliset vahingot eivät koskaan olleet tarkoituksenmukaisia, lausunnossa todettiin. 

Silti, vuonna 2020, pariskunnan avioliiton aikaisia tapahtumia ja sen likapyykkiä käydään yhä läpi niin mediassa kuin oikeussaleissakin. Heard syyttää yhä Deppiä vakaasti väkivaltaisuuksista sekä henkisestä väkivallasta pariskunnan suhteen aikana, mutta myös Depp syyttää entistä puolisoaan Heardia samoista asioista. Deppin mukaan Heard oli pariskunnan suhteen aikana nimenomaan se, joka käyttäytyi väkivaltaisesti ja pahoinpiteli aviomiestään myös henkisesti. Kumpikin osapuoli on kiistänyt vakaasti toistensa syytteet.

Ex-parin vihanpidolle ei näy loppua

Vuoden 2020 alussa julkisuuteen vuodettiin äänite, jossa kuullaan ulkomaalaisten medioiden mukaan Heardin tunnustus siitä, että hän olisi pahoinpidellyt Deppiä muun muassa lyömällä. Deppin entiset puolisot ovat antaneet julkisesti omia lausuntojaan kertoen, ettei Depp olisi koskaan käyttäytynyt heitä kohtaan väkivaltaisesti.

Vaikka avioero pariskunnan välillä on selvä, on heidät nähty oikeudessa yhdessä tänäkin vuonna. Iso-Britanniassa on käyty läpi kesän 2020 aikana Deppin syytettä kunnianloukkauksesta tabloidlehti The Sunia vastaan, joka kutsui näyttelijää "vaimonhakkaajaksi" vuoden 2018 artikkelissaan. Heard on toiminut oikeudenkäynnissä The Sunin todistajana. Tapauksessa ei ole tullut vielä päätöstä. Lisäksi Depp on haastanut Heardin oikeuteen kunnianloukkauksesta, ja tämä syyte käsitellään myöhemmin Yhdysvalloissa.

Entisen avioparin välejä selvitellessä kumpikin osapuoli on kohdannut myös laajalti kritiikkiä. Harry Potter -fanit ovat muun muassa vedonneet, ettei Deppiä tulisi enää roolittaa Ihmeotukset-elokuvissa, joissa Depp on nähty pahisvelho Grindelwaldina vuosina 2016 ja 2018. Deppin roolittamista myös muissa tulevissa elokuvatuotannoissa on kritisoitu.

Kävi brittioikeudessa miten tahansa, ei kukaan siitä selviä loppujen lopuksi voittajana, sillä mitä enemmän entisen parin likapyykkiä selvitellään julkisesti, sitä nopeammin kummankin ura murenee. Eikä Depp, jonka maailma aikoinaan tunsi salaperäisenä, karismaattisena ja lahjakkaana tulkitsijana, tule todennäköisesti enää koskaan löytämään uralleen sitä loistoa, jonka keskellä hän aikoinaan kylpi. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja