Saksikäsi Edward ilmestyi vuonna 1990 – tiesitkö tätä kulttielokuvasta?

Lempeä, mutta käsien sijaan saksilla siunattu, Edward sulatti sydämiä Tim Burtonin elokuvassa. Suosikkileffa sai ensi-iltansa 14. joulukuuta vuonna 1990.

Saksikäsi Edward oli ohjaajaTim Burtonin itsensä kehittelemä hahmo. Kalman kalpea, mustaan nahkaan kietoutunut takkutukkainen mies oli täynnä lempeyttä, mutta hänen hyväsydämisyytensä jäi usein piiloon hahmon pelottavien saksikäsien vuoksi.

Ujo Edward (Johnny Depp) oli elokuvassa rakastunut Winona Ryderin näyttelemään Kimiin, jonka äiti oli tarjonnut miehelle suojan.

Eristyksissä elänyt Edward kohautti ensin naapurustossa, mutta hurmasi pian kaikki hiusten- ja pensaanleikkuutaidoillaan. Tilanteet kuitenkin karkasivat käsistä, ja väärinymmärrysten myötä ihmiset kääntyivät Edwardia vastaan.

Traaginen fantasiaelokuva on kohottanut kyyneleitä monien silmiin, mutta vaikka elokuvan olisi nähnyt moneen kertaan, siitä voi aina oppia jotain uutta.

Alun alkaen Edwardin rooliin olisi Johnny Deppin sijaan haluttu Tom Cruise. Burtonin erikoinen elokuvaprojekti oli riskisijoitus elokuvayhtiöltä, joten he olisivat halunneet vetonaulaksi tunnetun näyttelijän.

Burton taas olisi halunnut rooliin tuntemattoman näyttelijän, mutta suostui Deppiin, joka tuolloin tunnettiin lähinnä televisiorooleistaan.

Elokuva oli Burtonin ja Deppin ensimmäinen yhteistyö, mutta sittemmin miehet ovat tehneet yhdessä muun muassa elokuvat Jali ja Suklaatehdas, Liisa Ihmemaassa ja Corpse Bride.

Elokuvayhtiö oli huolissaan, että katsojat eivät haluaisi nähdä elokuvaa Edwardin ulkomuodon takia. He yrittivät pitää kaikki kokovartalokuvat hahmosta piilossa ennen elokuvan ensi-iltaa.

Edwardin kädet loi Stan Winston, joka on työskennellyt myös Terminaattori ja Alien-elokuvissa sekä Jurassic Parkissa. Juuri Winston päätti laittaa sakset Edwardin sormiksi. Ohjaaja Burton ei ollut aluksi ajatellut, että käsissä olisi muuta kuin teräviä metallikappaleita, mutta nähtyään suunnitelmat, hän innostui. Burton ja Winston ovat tehneet yhteistyötä myös elokuvissa Batmanin paluu ja Big Fish.

Elokuvassa näkyvä esikaupunkialue oli oikea asuinalue, jonka talot maalattiin pastellisävyillä elokuvaa varten.

Winona Ryder ei samaistunut hahmoonsa lainkaan. Elokuvan Kim on vaalea cheerleader, mikä on hyvin kaukana Ryderin persoonasta.

Äiti Peg Boggsia näytellyt Dianne Wiest on yksi syy, miksi elokuva toteutui. Lähiöäidin roolissa nähty Wiest oli yksi ensimmäisistä käsikirjoituksen lukeneista ja siitä lähtien hän kampanjoi elokuvan puolesta. Hänen arvostettu asemansa sai myös muut kiinnostumaan.

Ohjaaja sai työskennellä oman henkilökohtaisen sankarinsa kanssa elokuvassa. Kauhulegenda Vincent Price esittää elokuvassa Edwardin luonutta miestä. Price oli yksi Burtonin henkilökohtaisista sankareista.

Deppin mukaan on nimetty fossiili. Paleontologian tohtori David Legg kertoi, että kun hän vuonna 2013 löysi 505 miljoonaa vuotta vanhan fossiilin, jossa hän näki kahden eristyksissä olleen lajin, hän ajatteli Saksikäsi Edwardia.

Hän lisäsi myös ihailevansa Deppiä ja antamalla hänen nimensä muinaiselle olennolle, tulisi tästäkin osaltaan kuolematon. Fossiilin nimeksi tuli Kooteninchela deppi.

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2015.

Lähde: Mentalfloss

Lue myös:

    Uusimmat