Mainos

Joenpellon romaanista syksyn puheenaihe?

Menestyskirjailija Eeva Joenpelto katkaisi vuosien hiljaisuuden: uutuusromaani kritisoi lääkäreitä.


Arvostetuimpiin kirjailijoihimme kuuluva Eeva Joenpelto julkaisee romaanin kuuden vuoden tauon jälkeen. Ensi viikolla ilmestyvässä romaanissaan, "Uskomattomia uhrauksia", Joenpelto arvostelee ankarasti kunnallisia sairaaloita ja lääkäreitä. Teos on kirjasyksyn tapaus, paitsi aiheensa vuoksi, myös siksi, että suosikkikirjailijan arveltiin jo lopettaneen kirjoittamisen.

Eeva Joenpellon edellinen kirja, "Tuomari Müller, hieno mies", päättyi melkoiseen mediasirkukseen, Finlandia-palkintoon vuonna 1994. Nytkin -Joenpellon kotitaloon- Sammattiin vyöryy enemmän toimittajia kuin kirjailija voi ottaa vastaan. Viisikymmentä vuotta kirjoittanut Joenpelto on poikkeuksellinen kirjailija: hänen teoksistaan pitävät sekä lukijat että kriitikot. Uutuusromaanissa kirjailija antaa tylyn kuvan kunnallisesta terveydenhoidosta. -Se ei vain toimi. Onko loppujen lopuksi kumminkin liian vähän rahaa tai onko se suunnattu väärin, vai onko lääkäreistä tullut virkamiehiä, jotka ovat hyvin paljon huolissaan urastaan, ihmettelee kirjailija Eeva Joenpelto. -Ja mielestäni en ole kärjistänyt. Olisin voinut kertoa paljon pahempaakin kuin mitä kirjassa on.

Teoksen päähenkilölle tehdään useita turhia leikkauksia, joista jokainen pahentaa hänen tilaansa, lääkärit eivät niistä ota vastuuta, omaisilta ei kysytä. Eeva Joenpelto tuntee aiheensa. Hänen poikansa kuoli syöpään. -Siellä kun kuukausia oli seurannut tätä -taikka vuoden, toista- tätä olemista ja menemistä, tuli mieleen, että rahalla on aivan tavaton merkitys. Että tosiaan potilas pitää saada nopeasti sairaalasta ulos. Se on samantekevää, liki samantekevää, vähän parantuneena, vaiko kuolleena. -Että tässä on kyllä lääkärikunnalla tavaton vastuu ja moraalin paikka.

(Terhi Salminen-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.