Mainos

Jo kolmas viileä kesä on vetänyt saaristomatkailua ahtaalle – "Aina ajetaan, mutta ei se voittoja tuo, jos ei ole matkustajia"

2:07

Saaristomatkailu on hyvin riippuvainen säästä. Jos ilmat ovat huonot, harvat matkailijat lähtevät veneretkelle saaristoon, tietää saaristomatkoja toteuttavan yrityksen kapteeni Topi Saario NorsöLineltä.

Vuosaaren satamassa lepää venebussi, joka on ollut jälleen päivän liikenteessä. Pilvisen sään takia matkustajamäärät ovat olleet kuitenkin jälleen pienet.

– Tässä on ollut nyt kolme kehnompaa kesää peräkkäin. Viime vuonna helteet taisivat alkaa näihin aikoihin ja toissa vuonna ne tulivat viikkoa ennen koulujen alkamista, Saario kertoo.

Kehno kesäsää näkyy myös suoraan kassassa. Välillä kuljetaan tappiolla.

– Säiden armoilla ollaan, tuleeko matkustajia vai ei, mutta aina ajetaan, mutta sitten tulopuoli on pienempää. Tässä liikenteessä matkustajat ovat ainoat, jotka tuovat sitä kannattavuutta, Saario toteaa.

– Varmasti päiväkohtaisesti kuljetaan tappiolla, mutta odotellaan, että saataisiin helleviikkoja vielä, niin sillä katetaan hiljaisemmat vuorot. Eihän se voittoa ainakaan tuo, jos ei yhtään matkustajaa ole.

Luotto lämpöön suuri

Ruorin takana istuva Saario luottaa suuresti lämmön saamiseen vielä tälle kesää.

– Toivossa on elettävä, että tulee hyviä kelejä. Joka vuosi on luottamus ja talvella unohdetaan pettymykset, Saario naurahtaa kevyesti.

Noin 50 000 saaristomatkaa kesässä toteuttavan NorsöLinen venebussit ovat Saarion mukaan pullollaan hyvän sään helliessä.

– Varsinkin jos on ollut pidempään huonot säät ja alkaa helteet, silloin ajetaan yleensä täydellä laivalla.

Videolla kapteeni Topi Saario kertoo työstään ja suomalaisesta saaristosta. Lisäksi Saario kertoo meren arvaamattomuudesta kapteenin silmin.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.