Mainos

Jerusalemissa räjähti autopommi

Israel: Palestiinalaisten kanssa solmittu tulitauko ei toimi.

Jerusalemin itkumuuri

Lähi-idän hatara tulitauko on jälleen kokenut takaiskun, kun autopommi räjähti Jerusalemin vilkkaalla ostosalueella. Kukaan ei kuitenkaan saanut surmaansa iskussa, jonka tekijäksi ilmoittautui palestiinalainen äärijärjestö, Islamilainen Jihad.

Israelin hallituksen edustaja syytti palestiinalaisia tulitauon toimimattomuudesta, ja palestiinalaiset Israelia väkivallan kiihdyttämisestä. Israel antoi eilen palestiinalaisille kaksi vuorokautta aikaa lopettaa väkivaltaisuudet.

-On ilmeistä, ettei palestiinalaishallinto tee tarpeeksi tai ylipäänsä mitään väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Me emme todista tulitaukoa, vaan terrorin jatkumista, Israelin pääministerin Ariel Sharonin neuvonantaja Avi Pazner sanoi.

Israelin ulkoministeriön tiedottajan Arieh Mekelin mukaan pommi-isku ei merkitse tulitauon suistumista raiteiltaan, mutta vaati palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia ponnistelemaan enemmän pommi-iskujen estämiseksi.

Tunisian-vierailulle tänään saapunut Arafat sanoi tekevänsä kaikkensa lopettaakseen vuoden jatkuneen verenvuodatuksen, jossa on saanut surmansa ainakin 604 palestiinalaista ja 169 israelilaista. Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat muistutti, ettei Arafatilla tahdostaan huolimatta ole käsissään "taikasauvaa". Palestiinalaiset syyttelivät Israelia väkivaltaisuuksien kiihdyttämisestä.

-Tulitaukoa ei voi pitää voimassa, kun israelilaissotilaat ovat ilmeisesti saaneet ohjeet ampua tappaakseen mielensä mukaan, palestiinalaisten tiedotusministeri Yasser Abed Rabbo sanoi.

Palestiinalaisten mukaan israelilaissotilaat ovat surmanneet 19 palestiinalaista sitten viime keskiviikon, jolloin Arafat ja Israelin ulkoministeri Shimon Peres sopivat uudesta tulitauosta.

Viikonlopun levottomuuksissa haavoittui lisäksi parisataa palestiinalaista. Israel on myös syyttänyt palestiinalaisia jatkuvista tulitaukorikkeistä. Viime yönä palestiinalaisten kerrottiin tulittaneen juutalaissiirtokuntia Gazassa ja räjäyttäneen pommeja armeijan tarkastuspisteiden lähellä Länsirannalla.

Jihad uhkasi jatkaa

Jerusalemin eteläosassa vilkkaalla ostosalueella räjähtänyt autopommi oli ensimmäinen pommi-isku Israelin alueella sen jälkeen, kun tulitauosta sovittiin. Kolme ihmistä loukkaantui lievästi räjähdyksessä, joka vaurioitti useita autoja. 12-kiloinen räjähde oli pakattu täyteen kiväärinluoteja ja nauloja, poliisi kertoi.

Poliisi arveli pomminasettajien aikoneen kaupungin keskustaan, mutta luopuneen suunnitelmasta tiukkojen turvatoimien takia. Islamilainen Jihad on uhannut jatkaa iskuja "sionistista vihollista" vastaan, qatarilainen tv-asema Al-Jazeera kertoi. Myös Hams-järjestö on ilmoittanut, ettei se kunnioita tulitaukoa.

Väkivaltaisuuksista huolimatta Israelin ja palestiinalaisten turvallisuuspalveluiden päälliköiden kerrottiin tavanneen Erezin rajanylityspaikalla tänään keskustellakseen turvallisuusyhteistyöstä. Palestiinalaisten itsehallinnon edustajat ovat kiistäneet luvanneensa Israelin viranomaisille pidättää kymmenen terrorismista epäiltyä palestiinalaista. Israel on sanonut haluavansa pysäyttää "kymmenen tikittävää pommia.

Arabit marssivat

Israelin arabit ovat osoittaneet mieltään eri puolilla maan pohjoisosaa, joissa on muisteltu 13:a vuosi sitten surmansa saanutta arabia. Israelin joukot surmasivat arabeja, jotka osallistuivat palestiinalaisten kansannousun tukimielenosoituksiin. Israelin viranomaiset tutkivat edelleen, syyllistyikö poliisi tarpeettomaan voimankäyttöön, kun se tulitti enimmäkseen aseettomia mielenosoittajia.

Israelin arabiyhteisön johtajat ja poliisi ovat ilmoittaneet tekevänsä kaikkensa, etteivät muistomarssit kääntyisi väkivaltaisiksi. Kuitenkin ainakin Umm al-Fahmin kaupungissa marssijat kivittivät poliiseja.

(MTV3- STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.