Jennifer luopui herkuttelupäivästä – kertoo nyt tärkeän syyn päätöksen taustalla: "Vei vuosia oppia tämä yksinkertainen läksy"

10 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset? 0:37

Aiemmin Jennifer salli itselleen huijauspäiviä, joiden aikana hän söi, mitä halusi. Pian kävi selväksi, ettei sallitussa mässäilyssä ollut järkeä. 

10 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa videon ruoista himoitset? 

Aiemmin Jennifer Still harrasti niin sanottuja huijauspäiviä; päiviä, joina saa syödä, mitä haluaa, kunhan muut päivät syö terveellisesti.

– Huijauspäivän käsite on yksinkertainen: vietä viikko tai kuukausi kalorivajeen tilassa, jotta voit päästä tuohon siunattuun päivään, jolloin voit syödä huoletta mitä tahansa makunystyräsi haluavatkaan, Still kuvailee Bonappetit.comissa.

"Huijauspäivä edisti toimimatonta suhdettani ruokaan"

Elämässään useita dieettejä harrastanut Still toteaa, ettei huijauspäivä, englanniksi cheat day, koskaan ole niin mukava kokemus kuin luulisi.

– Joko niistä tuli huijausviikkoja, joista tuli huijauskuukausia ja joskus huijausvuosia, tai ne täyttivät minut sellaisella kaidalta tieltä eksymisen pelolla, etten voinut aidosti nauttia niistä. Huijauspäivä edisti toimimatonta suhdettani ruokaan ja sabotoi yrityksiäni löytää tasapaino.

Huijauspäivä keskittyy lähinnä ylettömään mässäilyyn

Stillin mukaan aluksi herkkupäivä tuntuu hyvältä tavalta pysyä tasapainossa. Sitä se ei kuitenkaan ollut.

– Todellisuudessa se (päivä) keskittyy ääripäihin, sekä riistämiseen että yltäkylläisyyteen, ja se tekee ruoasta valuuttaa. Et saa huijauspäivää, ellet ole välttänyt määrättyjä huijausruokia tiettyä aikaa. Pohjimmiltaan hamstraat kaloreita, jotta lopulta tuntisit "ansainneesi" mässäilyn, ja jotta voisit nauttia siitä ilman syyllisyyttä.

Stillin mukaan huijauspäivä kuitenkin pitää yllä uskomusta siitä, että osa ruoista on "pahoja", osa "hyviä".  Se siis ruokkii syyllisyyttä ja häpeää: "olen kamala ihminen, kun söin munkin".

– Ruoka on eloton asia eikä sillä ole moraaliarvoa. Se on ravintoa, sen tarkoituksena on täyttää ja ravita kehoa (toivottavasti se myös maistuu hyvältä). Siinä kaikki. Minulta vei vuosia oppia tämä yksinkertainen läksy, Still sanoo.

Mitä tapahtuu, jos "huijaa" väärään aikaan?

Ruoan käyttäminen palkintona tuo mukanaan useita ongelmia.

– Mitä tapahtuu, jos "huijaat" väärään aikaan? Oletko syntyjäsi heikko, epäonnistunut ihminen? Putoatko häpeän ja katumuksen kierteeseen, koska söit brownien tiistaina, kun huijauspäiväsi on oikeasti lauantai? Monille vastaus on, ikävä kyllä, "kyllä" – minulle se ainakin oli niin aivan liian kauan.

Stillin mukaan huijauspäivä toimii varmasti hyvin ihmisillä, joilla ei ole ongelmallista suhdetta ruokaan.  Hänelle herkkupäivästä luopuminen kuitenkin teki hyvää.

– Se pelasti mielenterveyteni ja paransi suhdettani ruokaan. Lakkasin sättimästä itseäni, koska "mokasin", jos söin croissantin aamulla rasvattoman skyr-rahkan sijaan; en enää tuntenut huonoa oloa, koska olin syönyt useiden päivien edestä kaloreita "huijauspäivänäni", koska minun oli vain pakko lapioida ne sisään ennen kuin päivä loppuisi.

Lue myös:

    Uusimmat