8:20

Lipeätkö dieetistä ”huijauspäivänä”? Kolme syytä, miksi se ei kannata

Ravitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.

Yhdysvaltalainen ravitsemusterapeutti Sarah Garone muistuttaa Greatist-sivustolla ”huijauspäivien” haittapuolista.

Videolla ravitsemusasiantuntija perkaa yleisiä uskomuksia ruoka-aineista.

”Huijauspäivä” tarkoittaa päivää, jolloin saa dieetistä huolimatta syödä herkkuja eikä kaloreista pidetä kirjaa. ”Huijauspäivät” eivät kuitenkaan kuulu pysyvästi painoaan pudottaneiden salaisuuksiin. Ravitsemusterapeutti Sarah Garone tietää syyn.

1. ”Huijauspäivät” voivat ruokkia "nyt tai ei koskaan" -ajatusmallia

”Huijauspäivinä” ihminen saattaa tarttua herkkuihin vain sen vuoksi, että niiden ei ajatella olevan sallittuja taas seuraavana päivänä. Herkkuja ei siis syödä siitä yksinkertaisesta syystä, että ne maistuvat hyvälle.

Ajatusmalli voi ruokkia ”nyt tai ei koskaan” -mentaliteettia, Garone kirjoittaa. Tämä saattaa ajaa ahmimaan herkkuja enemmän kuin oikeasti tekisi mieli ja valitsemaan ruokia, joita tavallisesti ei ostaisi.

Ylenmääräinen herkkujen salliminen voi johtaa kierteeseen, jossa vaihtelevat ruokavalion äärimmäinen rajoittaminen, ahmiminen, syyllisyys ja häpeä.

2. ”Huijauspäivät” voivat muuttaa ajatuksia ruoasta nauttimisesta

Jo pelkkään sanaan ”huijauspäivä” liittyy negatiivinen leima. Ruoalla herkuttelu on ”huijaamista”. Todellisuudessa ruoasta kuitenkin saa ja pitää nauttia. Se on olennainen osa tiedostavaa ja vaistonvaraista syömistä. Miellyttävät maut ja tekstuurit voivat jopa auttaa syömään sopivan määrän ruokaa.

Sen sijaan, että herkuttelua silloin tällöin pitäisi ”huijauksena”, josta pitäisi kantaa syyllisyyttä, ruoasta nauttimisesta kannattaisi vain nauttia. Ruoasta nauttiminen ei tietenkään tarkoita, että mustikkapiirakkapalasen sijaan tulisi syödä kokonainen piiras. Ruoasta nauttiminen tarkoittaa herkullisen ruoan tuomien miellyttävien tunteiden arvostamista.

Kun ruoasta nauttimista ei pidä ”huijaamisena”, herkuttelusta johtuva syyllisyys ei paina, eikä mahdollisesti syömishäiriöön johtava kierre pääse syntymään.

3. ”Huijauspäivät” saavat muut päivät tuntumaan raskailta

Terveellisen ruoan syömisen ei tarvitse olla taakka, mutta jokaviikkoisten ”huijauspäivien” odottaminen voi saada ne helposti tuntumaan sellaisilta.

Kun itselleen antaa luvan syödä kaikkia haluamiaan ruokia, arki tuntuu miellyttävältä. Vapauden tunne ei välttämättä johda holtittomaan syömiseen, sanoo syömishäiriöiden hoitoon erikoistunut laillistettu ravitsemusterapeutti Annie Goldsmith. Hän uskoo, että ihmisten intuitiiviset valinnat johtavat lopulta syömään ruokia, joiden nauttiminen tuntuu hyvältä ja hyödyttää niin fyysistä kuin psyykkistä terveyttä.

– Kehojemme viisaus johdattaa meitä kohti sitä, mitä todella tarvitsemme ja pitää yllä tervettä kokonaisuutta, Goldsmith sanoo.

Vaihda ”huijauspäivät” 80/20-sääntöön

”Huijauspäivien” sijaan kannattaa terveytensä nimissä noudattaa 80/20-sääntöä. Sen perusidea on, että kun pitäytyy terveellisissä elämäntavoissa suurimman osan ajasta, voi sopivan hetken tullen herkutella. Tällöin ”huijausateriat” ovat täysin hyväksyttäviä, mutta niitä ei suunnitella ja odoteta etukäteen.

Ajatusmalli sallii esimerkiksi yllättävään illalliskutsuun tarttumisen tai jäätelön ostamisen hellepäivän yllättäessä.

Lähde: Greatist

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja