Jenni laihdutti 38 kiloa alle kolmessa vuodessa – "kliseisten" keinojen teho yllätti: "Olin aiemmin ajatellut, että ei niillä voi olla niin suuri merkitys"

Kaarinalainen kahden lapsen äiti Jenni laihdutti 38 kiloa kolmessa vuodessa: katso kuvia Jennin elämäntaparemontin varrelta 0:46
Katso kuvia Jennin elämäntapamuutoksen varrelta.

Jenni kertoo MTV Uutisten haastattelussa, millä keinoin hän kevensi 38 kiloa.

Kaarinalainen kahden lapsen äiti Jenni, 24, teki elämäntapamuutoksen ja kevensi kolmessa vuodessa 38 kiloa. Tie keveämpään oloon ei suinkaan ollut suoraviivainen.

Peruskoulu- ja ammattikouluaikoina Jenni oli normaalipainoinen. Hän pelasi jalkapalloa, mutta lopetti, kun nivelsiteet eivät enää kestäneet.

– Sen jälkeen liikunta tuntui aina vähän pakkopullalta. 

Suuret annoskoot ja paljon makeaa

Kun Jenni valmistui ammattikoulusta vuonna 2016, jäi pois opiskeluarjen selkeä päivärytmi. 

Jenni muistelee, että hän ei sinänsä syönyt erityisen epäterveellisesti. Hän teki yleensä kotona ruokaa itse. Annoskoot tosin olivat suuria ja hän söi harvoin. Lisäksi karkkia ja muuta makeaa meni paljon.

Vuosien myötä kiloja kertyi huomaamatta. Jenni ei miettinyt sitä sen enempää.

– Olin ehkä tottunut siihen, että olin vähän pyöreämpi. 

Raskauskiloja kertyi

Helmikuussa 2017 Jenni sai esikoisensa. Hän tuli melkein heti perään uudelleen raskaaksi. 

Jenni muistelee olleensa jo ennen ensimmäistä raskauttaan hieman ylipainoinen. Raskauksien myötä kiloja kertyi lisää. 

– Annoin ehkä liikaa periksi raskausajan mieliteoille, hän pohtii.

Vaa’an lukema herätti

Huhtikuussa 2018 Jenni sai toisen lapsensa. Jonkin ajan päästä synnytyslaitokselta kotiutumisen jälkeen hän meni vaa’alle ja järkyttyi sen lukemasta: 96 kiloa. Hän ei ollut koskaan painanut niin paljon.

– Ajattelin, että kohta menee satanen rikki ja sitä en halua. 

Jenni oli ennen raskauttaan yrittänyt joskus keventää, mutta ei kovin hanakasti. Lisäksi hänen kokeilemansa keinot, kuten ajoittainen syömättömyys tai todella runsas liikunta, eivät olleet johtaneet pitkäkestoisiin tuloksiin. 

– Ne menivät niin överiksi, että niitä ei jaksanut.

Uusilla elämäntavoilla lähti 26 kiloa

Aiemmista yrityksistä viisastuneena Jenni ajatteli, että muuttaisi elämäntapojaan pikkuhiljaa terveellisemmiksi. Hän alkoi syödä säännöllisesti. Hän valmisti paljon ruokia jääkaappiin ja punnitsi ruokansa.

– Aloin juoda enemmän vettä ja jätin sokeripitoiset juomat pois.

Sokerin jättäminen pois oli vaikeinta. Jenni muistelee, että hänen teki alussa hurjasti mieli makeaa ja niinpä hän päätti olla syömättä karkkia tai muuta sellaista hetkeen.

Jenni lisäsi myös liikuntaa. Hän otti tavakseen käydä päivittäin kävelyllä.

Maltilliset muutokset auttoivat. Jenni karisti vyötäröltään 26 kiloa reilussa vuodessa.

Kiireinen ajanjakso ja muita juttuja

Vuonna 2019 Jennin elämästä tuli todella hektistä. Oli kaksi pientä lasta ja vuorotyö. Mieli askarteli muiden asioiden kuin elämäntapojen parissa. 

– Ei ollut voimaa, jaksamista tai mielenkiintoa panostaa niihin, hän muistelee.

Ruokailu oli epäsäännöllistä. Jenni söi harvoin, mutta suuria annoksia.

– Ajattelin, että voin tehdä niin, koska söin niin harvoin.

Jenni nautti omasta ajastaan lasten nukkumaanmenon jälkeen syömällä. Hän teki itselleen ison herkullisen iltapalalautasen.

– Se oli tavallaan se mun oma hetki, hän pohtii.

Viimeinen herätys

Toukokuussa 2020 Jennillä oli kahden viikon loma. Kun hän palasi töihin, hän huomasi, etteivät työhousut mahtuneet enää jalkaan. 

Jenni tyrmistyi. Hän mietti, miten ihmeessä oli kahdessa viikossa onnistunut lihomaan niin paljon. Vaaka näytti 72,5 kiloa. Paino oli tätä ennen ollut pitkään seitsemänkymmenen kilon kieppeillä.

– Ehkä kun päivisin oli niin paljon aikaa, että vain napostelin, hän miettii.

Jenni päätti, että nyt on skarpattava.

– Se oli viimeisin sysäys muutokseen. Päätin, että pakko ottaa itseä niskasta kiinni. Sitten en olekaan enää luovuttanut.

Jenni palasi samoihin keinoihin, joilla hän oli aiemmin keventänyt. Säännöllinen ruokailurytmi, kevyemmät ruokavalinnat sekä kävelylenkit auttoivat.

Nyt Jenni painaa 58 kiloa. Paino on pysynyt samoissa lukemissa jo kauan.

Säännöllinen ruokailurytmi ja joskus herkkuja

Nykyisin Jenni syö neljä tai viisi kertaa päivässä. Ruokailurytmiin kuuluu yleensä aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. Myös uudenlaista intoa kokkaamiseen on löytynyt.

Ruoanlaitossa Jenni käyttää kevyempiä vaihtoehtoja, kuten vähärasvaisempaa ruokakermaa. Hän laittaa usein aterian sekaan lisää kasviksia. Hedelmiäkin tulee syötyä paljon enemmän kuin ennen.

Herkkuja menee aina välillä. Ei tosin yhtä paljon kuin ennen. 

– Syön herkkuja, kun tekee mieli, mutta ei sitä oloa tule niin usein. Ei tule sillä tavalla mielitekoja, kun syö säännöllisesti ja oikealla tavalla.

Liikunnan määrä vaihtelee. Lumien sulettua Jenni aikoo lähteä useammin kävelyille.

Kliseisten keinojen teho yllätti

Jenni yllättyi siitä, miten paljon säännöllinen ruokailurytmi ja liikunta auttoivat.

– Tuli yllätyksenä, että nämä kliseiset, paljon hehkutetut jutut auttoivat niin paljon, hän pohtii.

– Olin aiemmin ajatellut, että ei niillä voi olla niin suuri merkitys, vaikka niistä aina puhutaankin.

Osaltaan uudessa ryhtiliikkeessä auttoi se, että Jenni vaihtoi työpaikkaa. Vuorotyö jäi pois, ja uusi työ on fyysisempää kuin edellinen.

Jenni arvelee, että onnistumisen salaisuutena saattoi piillä sekin, että nyt motiivina ei ollut enää pelkkä peilikuva. Hän tunsi voivansa paremmin, ja se motivoi pitämään kiinni elämäntavoista.

Repsahdukset kismittävät

Sokerikoukusta eroon pääsemisen ohella Jennin mielestä haasteellisinta on ollut hyväksyä, että repsahduksia sattuu. Etenkin pitkän työputken tai muuten uuvuttavan jakson jälkeen tulee herkästi lipsahdettua vanhoihin tottumuksiin ja painoa kertyy taas enemmän.

– Pelottaa aina, että kertyykö kiloja sitten takaisin. Tavoittelen ehkä liikaa täydellisyyttä, sen tiedostan itsekin, hän miettii.

Vaikka lipsahdukset hetkittäin harmittavat, niistä päästään yli. Jennin keino tähän on se, että hän laittaa vaa’an pois eikä käy sillä hetkeen.

– Sitten ajattelen, että noh, seuraavana päivänä sitten jatketaan taas kuten muinakin päivinä.

Jenni tunnustaa olevansa tavoitehakuinen ihminen. Hänellä on ollut aina tavoitepaino, jota kohti hän on pyrkinyt. Nyt tavoitepaino on saavutettu.

– Seuraan painoani vaa’an kanssa, vaikka tiedän, että mittanauha olisi siihen parempi.

Aiempaa energisempi olo

Loppujen lopuksi elämäntapamuutos on tuntunut yllättävän helpolta. Kun kiloja aluksi putosi nopeasti, se motivoi jatkamaan.

Lisäksi olo on nyt paljon energisempi, ja se tuntuu hyvältä.

– Ihana tunne, kun jaksaa taas paljon enemmän! Työpäivien jälkeen jaksan esimerkiksi paljon paremmin lähteä lasten kanssa mummolaan.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat