Mainos

Jeltsin ja Schröder tapasivat

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder tapasi tänään Kremlissä Venäjän presidentin Boris Jeltsinin. Presidentti Jeltsin sanoi olevansa varma, että maitten suhteet pysyvät vastakin yhtä läheisinä kuin ne ovat olleet. -Toivon, että suhteemme kehittyvät samaan tahtiin kuin ennenkin kun siirrymme uudelle vuosisadalle, huomautti Jeltsin Schröderille heidän aloittaessaan keskustelunsa Kremlissä. Schröder sanoi olevansa varma siitä, että näin tulee käymään.

Schröderin edeltäjällä Helmut Kohlilla oli erityisen lämpimät ja läheiset suhteet Jeltsiniin. Saksalaisten toimittajien mukaan Jeltsin vaikutti tapaamisessa jäykältä ja vahakasvoiselta, ja hän puhui hitaasti. Johtajien lyhyen keskustelun jälkeen tapaamiseen liittyivät mukaan molempien maiden valtuuskunnat. Schröder kertoi keskustelujen jälkeen, että Jeltsin osallistuu ensi vuoden kesäkuussa Kölnissä pidettävään johtavien teollisuusmaiden ja Venäjän eli G8-maiden kokoukseen. Liittokansleri vaati lisäksi tapaamisen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa Venäjää poistamaan esteitä ulkomaisten investointien tieltä.

Schröder saapui Moskovaan kaksipäiväiselle vierailulle eilen. Hän neuvotteli heti saavuttuaan pääministeri Jevgeni Primakovin kanssa. Tänään Schröder tapasi aamiaisella ulkoministeri Igor Ivanovin, joka palasi Aasian-matkaltaan Moskovaan varta vasten Schröderin vierailun vuoksi. Keskustelussa Primakov tähdensi Saksan-suhteiden olevan ensiarvoisen tärkeitä Venäjälle. Schröder puolestaan sanoi NTV-televisioyhtiön haastattelussa maanantai-iltana, että Saksan ja Venäjän suhteissa ei ole kysymyksiä, jotka voitaisiin ratkaista vain presidentti Jeltsinin myötävaikutuksella.

Schröder teki jo vierailunsa alussa selväksi sen, ettei Saksalta ole odotettavissa Venäjälle uusia lainoja. Hän toisti edelleen tänään, että Venäjän hallituksen kriisiohjelma on hyvä alku, mutta Venäjän on vielä kyettävä toteuttamaan se. Lisäksi Venäjän hallituksen ja parlamentin on löydettävä vastaukset Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ohjelmasta esittämiin kysymyksiin, Schröder totesi.

Etukäteen ei ollut varmuutta, toteutuuko Schröderin vierailuohjelmaan kuulunut tapaaminen Jeltsinin kanssa. Jeltsin on viime aikoina joutunut usein peruuttamaan virallisia tapaamisiaan sairastelun vuoksi.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.