Jelena Välbeltä pöyristyttävää natsipuhetta – "Maailma tulee ymmärtämään meitä"

"Sota antikristusta vastaan"– näin Putinin toimia puolustellaan uskonnon varjolla 13:25
"Sota antikristusta vastaan" – näin Putinin toimia puolustellaan uskonnon varjolla.

Venäjän maastohiihtomaajoukkueen johtaja Jelena Välbe ei sulata kotimaansa sulkemista huippu-urheilun ulkopuolelle, mistä kielivät myös tuoreet ja pöyristyttävät natsiväitteet. 

Venäjä on suljettu lajiliittojen toimesta lähes täysin kansainvälisen huippu-urheilun ulkopuolelle sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin käynnisti Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuun loppupuolella. 

Tämän seurauksena Venäjän suunnalta on kuultu lukuisia maan urheilijoiden puolesta tehtyjä vetoomuksia, joita on usein väritetty venäläisellä propagandalla. 

Nyt Välbe viittaa asiassa Vladimir Putininkin usein esittämään väitteeseen siitä, että Ukrainan hallinto pitäisi puhdistaa uusnatseista. 

– Maailma tulee ymmärtämään meitä ja kaikkea tätä. On selvää, ettei natsismia saisi esiintyä maapallolla nykyiseen tapaan. Mutta nyt Pandoran lipas on auki, Välbe kommentoi venäläiselle Championatille

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Venäjän johdon natsiväitteille – monien muiden sotaan liittyvien lausuntojen tapaan – ei ole löydetty perusteita. Väite on myös pöyristyttävä siitä syystä, että Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi on juutalainen. Saksalaiset tappoivat hänen sukulaisiaan toisessa maailmansodassa. 

– On vaikea olla Simonin kanssa eri mieltä, sillä venäläisurheilijoiden sulkeminen on tuhoisaa. Urheilulla on ollut yhdistävä vaikutus, Välbe perustelee nostaen esiin myös eri taideinstituutioista pois potkitut venäläiset.  

– Tässä on kyse jonkinlaisesta tyhmyydestä. 

Omalla hiihtourallaan peräti 24 aikuisten arvokisamitalia saavuttanut Välbe, 53, on johtanut Venäjän maastohiihtomaajoukkuetta rautaisella otteella jo vuosikymmenen ajan. Hän on antanut useita hämmästyttäviä lausuntoja muun muassa norjalaishiihtäjistä ja venäläisistä suojateistaan. 

Lue myös:

    Uusimmat