Aleksandr Bolshunov avautui – Petter Northugin ärhäkkää vastausta peukaloitiin Venäjällä: "Järjenvastainen tilanne"

Norjalainen NRK uutisoi siitä, kuinka maan hiihtotähtien Johannes Hösflot Kläbon ja Petter Northugin puheita on sensuroitu Venäjän mediassa. 

NRK kertoo Norjan TV2:n perjantaina julkaisemasta jutusta, jossa haastateltiin Kläbon ja Northugin lisäksi Venäjän kirkkainta hiihtotähteä Aleksandr Bolshunovia. Venäläinen totesi haastattelussa, että hänen on vaikea hyväksyä sitä, ettei hän saa kilpailla maailmancupissa. 

Bolshunov toivoi haastattelussa myös tukea venäläisurheilijoille. Hänen mielestään länsimaiden ei tulisi syyttää Venäjää "kaikesta". Nämä kommentit saivat nykyään kommentaattorina toimivan Northugin reagoimaan. 

– Venäjä on sodassa Ukrainan kanssa, Bolshunov! Maastohiihto on tärkeää sitä harrastaville, mutta isommassa kuvassa se on täysin merkityksetöntä. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on täysin oikeutetusti asettanut venäläisurheilijat pannaan, kunnes rauha saadaan solmittua, Northug jyrisi. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kläbo on harmittelee Bolshunovin poissaoloa, mutta on muuten Northugin linjoilla. 

– Sodan täytyy loppua, jotta saan taas kohdata Bolshunovin, Rukan maailmancupissa jo kaksi voittoa napsinut Kläbo totesi. 

Kuten NRK huomauttaa, juuri nämä sotaan liittyvät Northugin ja Kläbon kommentit ovat kohdanneet sensuuria Venäjällä. Championat-sivusto oli kääntänyt Northugin sanat muotoon "katso mitä Ukrainassa tapahtuu, Bolshunov", kun taas Kläbon kommentti oli muodossa "maailmalla tapahtuvien asioiden täytyy päättyä, jotta saan taas kohdata Bolshunovin". 

Norjalaismedia oli saanut vastauksen Championatilta käännökseen liittyen. 

– Championat kertoo toimivansa muiden verkkosivujen tavoin Venäjän uuden, 4. maaliskuuta voimaan tulleen lain mukaisesti. Se koskee Venäjän armeijaan liittyvien valheellisten uutisten levittämistä. Seurauksena (sen rikkomisesta) voi olla suuret sakot tai vangitseminen.  

NRK on haastatellut aiheesta asiantuntijoita. Ihmisoikeusjärjestö Norwegian Helsinki Committeen vanhempi neuvonantaja Ivar Dale huomauttaa, että suuri osa venäläisistä on täysin valtion käsittelemien uutisten varassa. 

– Tämä osoittaa, kuinka järjenvastainen tilanne Venäjällä on, kun he (media) eivät voi siteerata lähteitä sanatarkasti, Dale kommentoi. 

– On inhimillistä kaunistella totuutta. En ole yllättynyt, että he ovat muokanneet totuutta tässä tapauksessa, Venäjän asioihin erikoistunut professori Atle Grönn summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja