Mainos

Jättimäisen NHL-sopimuksen tehnyt "Leipämies" nousi Putinia vastaan ja kohahdutti kiekkomaailmaa – mitä suomalainen joukkuekaveri ajattelee hänestä?

5:00
Videolla raportti Blue Jacketsin tiputettua Tampa Bay Lightningin.

NHL-kiekkoilija Artemi Panarin laukoi kovaa tekstiä isänmaastaan Venäjästä ja varsinkin sen johtajasta Vladimir Putinista, mikä nosti monet kiekkoihmiset takajaloilleen. NHL-uran alussa ei olisi välttämättä uskonut, että juuri arka ja kielitaidoton Panarin on se pelaaja, joka nousee mielipiteineen julkisuuteen. 

Panarin laukoi kovaa tekstiä venäläismedialle, jonka käännökseet levisivät ympäri maailmaa. Hän kertoi olevansa pettynyt muun muassa Venäjän huonoon sanavapaustilanteeseen ja Vladimir Putinin johtamistapaan. 

– Hän ei erota enää oikeaa ja väärää, Panarin sanoi Putinista. 

– Jos vitsailet, sinun pitää ymmärtää, missä tilanteissa voit niin tehdä ja missä tilanteissa et. Hän jo aikuinen ja tuolla iällä pitäisi olla viisaampi lausunnoissaan, kommentoi TPS:ssäkin pelannut German Titov

Kiekkoilijat eivät ole juuri omaa kotimaataan kritisoineet missään päin maailmaa – puhumattakaan itänaapurin pelaajista. 

Pikemminkin venäläispelaajat ovat Aleksandr Ovetshkinin johdolla asettuneet vahvasti jääkiekkoilusta pitävän Putinin taakse. Takavuosien suurpelaaja Pavel Bureon puhunut avoimesti ystävyydestään Putinin kanssa

Minkälainen tyyppi on näin rohkean liikkeen tehnyt pelaaja?

(Juttu jatkuu kuvan alla)

"Tosi mukava jätkä"

Maalivahti Joonas Korpisalo pelasi Panarinin joukkuetoverina Columbus Blue Jacketsissa vielä viime kaudella. Korpisalo ei halua ottaa Panarinin lausuntoihin sinänsä kantaa, mutta kommentoi häntä yleisesti persoonana ja pelaajana. 

– Tosi mukava jätkä ja hyvä joukkuekaveri. Ei mulla ole hänestä mitään pahaa sanottavaa, Korpisalo sanoi MTV Urheilulle. 

Panarin asui NHL-uransa alussa Chicagossa venäläisperheessä, joka auttoi hänet alkuun elämään Yhdysvalloissa. Panarinilla oli oma tulkki, joka auttoi häntä haastatteluissa.

Korpisalon mukaan Panarinin kielitaito on kehittynyt vuosien varrella.

– Kyllä hänen kanssaan pystyy kommunikoimaan ihan sujuvasti. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

"Valmentajat olivat väärässä"

Panarinia ei koskaan varattu NHL:ään, mutta hän nousi KHL:n huipulle Pietarin SKA:ssa. NHL-ura pääsi alkamaan Chicago Blackhawksissa kaudella 2015–16. Hän löi heti läpi iskemällä 30 maalia ja antamalla 47 maalisyöttöä. 

Panarin löysi nopeasti kemian varsinkin taitavan Patrick Kanen ja työteliään maanmiehensä Artem Anisimovin kanssa. 

– Meidän piti saada hänen vaan ymmärtämään, että syötä numerolle 88. Sanoin sen hänelle muutamia kertoja. Hän naurahti, kohautti hartioitaan ja jatkoi laukomista, Kane viittasi itseensä ESPN:n jutussa vuonna 2015. 

Panarin on 180-senttisenä joutunut kuulemaan koko ikänsä, että hän on liian pieni huippukiekkoilijaksi.  Panarinin sanoi ESPN:n jutussa, että valmentajat pyysivät häntä syömään ja lisäämään painoa koko junioriuran ajan Venäjällä. 

– Olen taistellut sitä vastaan koko elämäni. Olen tullut pisteeseen, jossa olen päässyt siitä yli. Voin pelata, vaikken ole pitkä ja painava. Haluan todistaa, että valmentajat olivat väärässä. 

Panarin ei ole häpeillyt tuoda esiin omaa uskonnollisuuttaan. Hän on pitänyt pukukopissa mukana Jeesus-ikonia. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Jättisopimuksella New Yorkiin

Chicagon valmentaja Joel Quenneville antoi Panarinille lempinimen "Bread Man", ravintolaketju Panera Breadin mukaan. Lempinimi ei siis tullut siitä, että hän olisi intohimoinen leivän mussuttaja. 

Suomalaisittain väännettynä Panarin voisi olla enemmänkin lättymies kuin leipämies. 

Korpisalo nostaa Panarinin omaan NHL-pelaajien TOP5-listaansa. 

– Harvemmin näkee tuollaista taitoa. Hän osaa feikata ratkaisunsa viimeiseen asti ja ajatella peliä eri tavalla kuin muut, Korpisalo kuvailee. 

– En ihmettele yhtään, että hän sai sellaisen lapun. 

"Sellaisella lapulla" Korpisalo tarkoittaa Panarinin uutta sopimusta New York Rangersin kanssa. Panarin teki seitsemän vuoden ja 72,1 miljoonan euron mittaisen sopimuksen ja nappasi päälle päätteeksi Esa Tikkasen Rangersissa käyttämän numeron 10

Panarin kertoi siirron yhteydessä, että hän halusi isompaan kaupunkiin. 

– Oli hetki, kun istuin alas kymmeneksi minuutiksi ja ajattelin sitä. Sydämeni kertoi, että New York olisi parempi paikka minulle, Panarin sanoi NHL.comin jutussa

Panarin on yksi NHL:n viihdyttävimmistä pelaajista jo lähtökohtaisesti. Tuoreet Venäjä-lausunot ja jättisopimus Manhattanille takaavat, että Panarinin tekemisiä seurataan entistä enemmän ensi kaudella. Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja