Jukurit-valmentajalta rohkea näkemys Olli Jokisesta – käveli 90-luvulla kielitaidottomana NHL-pukukoppiin: "Hienoin hetki elämässäni"

Olli Jokinen ei tullut Suomeen nostamaan itseään jalustalle:"Täällä ei ole koutsit buustaamassa omaa egoaan" 12:32
Videolla Jukurien uuden päävalmentajan Olli Jokisen haastattelu.

Jukurien uusi valmentaja Sergei Krivokrasov, 47, koki valtavan kulttuurishokin, kun hän siirtyi Venäjältä 1990-luvun alussa NHL:ään. 

Neuvostoliito oli hajonnut vuonna 1991, ja maailman myllerrykset vaikuttivat kaikkeen, jääkiekkoonkin asti. 

Aleksander Mogilny ja Igor Larionov olivat avanneet latua loikkaamalla Pohjois-Amerikkaan jo aiemmin, mutta maailman avautuminen avasi unelmat uudella tavalla. 

Moskovasta on matkaa Chicagoon matkaa 8 000 kilometriä, mutta henkinen välimatka on moni verron isompi. 

Chicago Blackhawks oli varannut ykköskierroksella (12. pelaaja) armeijan seuran Moskovan TsSKA:n lahjakkaan hyökkääjän Sergei Krivokrasovin. Hän saapui Blackhawksin pukukoppiin harjoitusleirillä syksyllä 1992. 

– Se oli hienoin hetki elämässäni, Krivokrasov kertoo MTV Urheilun haastattelussa. 

Kaksi erilaista maailmaa

Blackhawksissa pelasi Jeremy Roenickin, Chris Chelioksen, Brent Sutterin, Ed Belfourin ja Christian Ruutun kaltaisia persoonallisuuksia. Venäläistulokas pääsi pelaamaan NHL:ssä tulokaskaudella vain neljä ottelua, suurin osa kaudesta sujui farmijoukkue Indianapolis Icen riveissä. 

Kommunikointi oli vaikeaa, koska Krivokrasov ei puhunut sanaakaan englantia, eikä joukkueessa ollut tukena muita venäläisiä. 

– On uskomatonta, miten Suomessa kaikki nuoret puhuvat englantia. Silloin Neuvostoliitosta ei pystynyt matkustamaan mihinkään, eikä muita kieliä opeteltu. 

Krivokrasov opetteli sanakirjasta viisi sanaa päivässä ja kävi kolme kertaa viikossa englannintunneilla. Vähitellen lauseitakin alkoi muodostua. 

– On vaikeaa kuvailla, miten ne kaksi maailmaa olivat niin erilaisia. Kaikki ruuasta ja elämäntyylistä lähtien. 

Jääkiekkotavatkin piti opetella uudelleen. Neuvostoliiton armeijan joukkue oli asunut lähes koko vuoden armeijan harjoituskeskuksessa. Nyt elämä oli vapaampaa. 

– Pohjois-Amerikassa pitää olla itse ammattilainen. Kukaan ei vahdi sinua. Pitää syödä ja harjoitella oikein. 

Juttu jatkuu kuvan alla

Trotz teki vaikutuksen

Krivokrasov pääsi vähitellen Chicagon vakiokokoonpanoon, mutta lopullista läpimurtoa ei tullut. Siirto Nashville Predatorsiin 1998 muutti kaiken, kun hän pääsi Barry Trotzin alaisuuteen. 

Venäläishyökkääjä nakutti 70 ottelussa hyvät pisteet 23+23=48. Hän kuvailee Trotzia uransa parhaaksi valmentajaksi. 

– Tiesin Chicagossa, että pystyn parempaan. Trotz teki kärsivällisesti töitä kanssani ja auttoi minut hyväksi maalintekijäksi. 

Krivokrasov antaa esimerkin Trotzin luoteesta: kun Aleksandr Ovetshkinilla oli vaikeuksia, valmentaja lensi Moskovaan puhumaan hänen kanssaan. 

– Olin todella onnellinen Barryn puolesta, kun hän voitti Stanley Cupin Washingtonissa. 

"Olin yhtä hymyä"

Krivokrasov pelasi vielä 450 NHL:n runkosarjaottelua käsittävällä urallaan Calgary Flamesissa, Minnesota Wildissa ja Mighty Ducks of Anaheimissa. Hän päätti uransa Metallurgissa vuonna 2008. 

Uusi ura alkoi heti vuoden tauon jälkeen Venäjän toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Jermak Angarskin valmennustehtävissä. 

Elämä sai uuden käänteen, kun hän ajautui Nashvillen aikaisen joukkuekaverinsa Tomas Vokounin kautta Olli Jokisen kiekkoakatemiaan Floridaan. Krivokrasov vakuuttui nopeasti Jokisen persoonasta. 

– Olli on superluokan ammattilainen kaikessa tekemisessään. Hänestä voi tulla jonain päivänä päävalmentaja NHL:ään, Krivokrasov linjaa rohkeasti. 

– Jokisella on kallisarvoinen tapa ilmaista itseään. No, ei viitsi pumpata enempää hänen renkaitaan, hän naurahtaa. 

Mikä oli reaktio, kun Jokinen pyysi sinua mukaansa Suomeen Jukurien valmennustiimiin?

– Olin yhtä hymyä ja iho oli kananlihalla. Ammattilaisjoukkueen valmentaminen oli ollut tavoitteeni. 

Kikkoja hyökkäyspeliin

Krivokrasov muuttaa Mikkeliin 20-vuotiaan poikansa kanssa. Ympäristö on uusi, mutta ei niin shokeeraavasti erilainen kuin Chicago vuonna 1992. 

Krivokrasov on hänen kanssaan työskennelleiden mukaan perusteellinen hyökkäyspelin yksityiskohtien opettaja. Esimerkiksi aloituksiin ja laitojen lähellä pelaamiseen löytyy iso kikkapussi. 

– Pitää paikkansa. Pelasin hyökkääjänä ja tein paljon töitä erilaisten valmentajien kanssa. Haluan auttaa nuoria pelaajia eteenpäin. 

SM-liigasta venäläisellä ei ole luonnollisestikaan vielä kattavaa kuvaa, mutta hän arvostaa maajoukkuepelien perusteella suomalaista pelaajatyyppiä. 

– Suomalaiset ovat taitavia, fyysisiä ja heillä on hyvä pelinäkemys. SM-liigassa tehdään hyvää työtä pelaajien kehittämisen eteen. 

"Eurooppalaiset muuttaneet NHL:ää"

Krivokrasovilla on kokemuspohjaa vertailla, miten Euroopan ja Pohjois-Amerikan jääkiekon välinen suhde on kehittynyt vuosien varrella. Atlantti on kiekkomielessä kutistunut. 

– Ennen NHL:n nelosketjuissa oli tappelijoita, mutta peli on muuttunut nopeammaksi ja taitavammaksi. NHL on edelleen paras sarja, mutta eurooppalaiset ovat muuttaneet sitä valtavasti. 

– Euroopassa pelaa iso joukko pelaajia, jotka voisivat pelata NHL:ssä.

Lue myös:

    Uusimmat